Europa League: Bayer Leverkusen bereikt de halve finales van de Europa League

West Ham United – Bayer 04 Leverkusen 1:1 (1:0)

In de terugwedstrijd tegen het Engelse West Ham United bereikte Bayer Leverkusen met een 1-1 (0-1) de halve finales van de Europa League. Zelfs de nipte nederlaag, waar het er lang naar uitzag, zou door de 2-0-zege in de heenwedstrijd voldoende zijn geweest om op te schuiven – maar dankzij een doelpunt kort voor tijd blijft Leverkusen dit seizoen ongeslagen.

In het voor grote delen verhitte duel maakte West Ham de zelfverzekerdere indruk. Leverkusen speelde daarentegen vaak te onzorgvuldig en liet zich onder druk zetten. Michail Antonio maakte er al vroeg 1-0 van voor de Engelsen (13e). Naarmate de eerste helft vorderde, werd het verloop van het spel steeds meer onderbroken door vele onderbrekingen, vaak als gevolg van kleine overtredingen. Ook buiten het veld ging het er soms ruig aan toe: in een handgemeen tussen beide spelersbanken kregen West Ham’s assistent-coach Billy McKinlay en Leverkusen’s assistent-coach Sebastián Parrilla elk een rode kaart (30′).

In de tweede helft stabiliseerde Bayer zich enigszins, kreeg meer zelfvertrouwen en won steeds meer duels. Met drie gele kaarten per ploeg in de laatste twintig minuten bleef het tot het einde een competitieve wedstrijd. Lange tijd leek het op Leverkusen’s eerste nederlaag van het seizoen, maar toen maakte Jeremy Frimpong (89e) duidelijk dat ze voor het einde van de reguliere speeltijd zouden opschuiven.

Atalanta Bergamo – Liverpool FC 0:1 (0:1)

Ondanks een 1-0-zege (1-0) tegen Atalanta Bergamo werden Liverpool FC en hoofdcoach Jürgen Klopp uitgeschakeld in de Europa League. Na de verrassende 0:3 (0:1) nederlaag in de heenwedstrijd hadden de Engelsen een veel betere overwinning nodig.

Mohamed Salah (7e) had Liverpool al vroeg op voorsprong gezet met een handstraf – er was zeker hoop op een doelpuntrijke wedstrijd. En Liverpool had in de periode die volgde eigenlijk een speels voordeel; De goede scoringsmogelijkheden konden zij echter onvoldoende benutten.

De bij Liverpool razend populaire Klopp maakte onlangs zijn vertrek bij de club bekend en zal geen Europa League-titel meer mee kunnen nemen. Maar in de Engelse Premier League heeft Liverpool FC op de derde plaats theoretisch nog kans op de titel.

AS Roma – AC Milaan 2:1 (2:0)

In het kwartfinaleduel tussen de Italiaanse teams AS Roma en AC Milan won AS Roma met 2-1 (2-0). De hoofdstadploeg was lange tijd in de minderheid, maar dat bracht de overwinning niet in gevaar.

Gianluca Mancini (12e) bezorgde Rome al vroeg een voorsprong, Paulo Dybala (22e) volgde in de eerste helft. Ondanks de 1-0 overwinning in de heenwedstrijd leek de avond een makkelijke avond te worden. Maar toen zag Mehmet Zeki Çelik in de 31e minuut rood: Rome moest ongeveer een uur in de minderheid blijven spelen. Maar AC Milan kon het overgewicht niet omzetten in doelpunten: pas kort voor tijd scoorde Matteo Gabbia (85e) het doelpunt, dat uiteindelijk nutteloos was.

Olympique Marseille – Benfica Lissabon 5:2 (0:0, 1:0)

Olympique Marseille versloeg Benfica Lissabon met 5-2 na strafschoppen. Na 90 en 120 minuten was de stand 1-0 (0-0, 0-0). Olympique maakte van de 1-2 nederlaag in de heenwedstrijd een succes.

In de eerste helft zag het er aanvankelijk niet zo uit. De Fransen waren vanaf het begin de alertere ploeg en creëerden goede kansen. Benfica moest zich daarentegen beperken tot verdediging en incidentele tegenaanvallen. Tot serieuze scoringskansen leidden deze echter niet. Ook Marseille had in de tweede helft meer spel en zette druk – lange tijd zonder meetbaar succes. Pas in de 79e minuut kreeg Olympique de beloning: invaller Faris Moumbagna zette een voorzet van Pierre-Emerick Aubameyang krachtig met zijn hoofd om.

Benfica werd nu actiever gezien de dreigende progressie, maar kon geen beslissing nemen. Na 90 reguliere minuten ging de wedstrijd in verlenging. Tijdens deze wedstrijd kon Benfica niet profiteren van het feit dat bijna alle spelers van Marseille kampten met spier- en uithoudingsvermogenproblemen. In de strafschoppenserie die volgde miste Benfica twee pogingen, maar Marseille zette al hun schoten om en pakte de overwinning.