Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

‘Wijdverspreide’ seksuele en gendergerelateerde misdaden gepleegd tijdens de Hamas-aanval, zeggen Israëlische functionarissen


GRAFISCHE WAARSCHUWING: Dit verhaal bevat grafische details over seksueel geweld en geweld tegen vrouwen.

JERUZALEM (AP) – Een man die zich verstopte in een put tijdens de Hamas-aanval van 7 oktober op een openluchtmuziekfestival in Israël, zei dat hij iemand in de buurt hoorde schreeuwen dat ze werd verkracht. Elders in het gebied zag een paramedicus het lichaam van een jonge vrouw met haar benen open, haar broek naar beneden getrokken en wat leek op sperma op haar onderrug. Een legerreservist die de taak had de door de militanten gedooden te identificeren, zei dat sommige vrouwen alleen bebloed ondergoed droegen.

Dergelijke verslagen aan The Associated Press, samen met de eerste beoordelingen door een Israëlische rechtengroepering, laten zien dat seksueel geweld deel uitmaakte van een Met wreedheden gevulde razernij door Hamas en andere Gaza-militanten die ongeveer 1.200 mensen doodden, de meesten van hen burgers, en die dag meer dan 240 gijzelaars namen.

Terwijl onderzoekers nog steeds proberen de omvang van de seksuele aanvallen vast te stellen, beschuldigt de Israëlische regering de internationale gemeenschap, met name de Verenigde Naties, ervan de pijn van de Israëlische slachtoffers te negeren.

“Ik zeg tegen de vrouwenrechtenorganisaties, tegen de mensenrechtenorganisaties: jullie hebben gehoord van de verkrachting van Israëlische vrouwen, vreselijke wreedheden, seksuele verminking – waar ben je in vredesnaam?” Premier Benjamin Netanyahu vertelde dit dinsdag op een persconferentie en schakelde over naar het Engels om het punt te benadrukken.

De Amerikaanse president Joe Biden noemde de berichten over seksueel geweld ‘verschrikkelijk’ en drong er bij de wereld op aan om ‘gruwelijke verhalen over onvoorstelbare wreedheid’ te veroordelen.

Twee maanden na de Hamas-aanvallen op het muziekfestival, boerengemeenschappen en legerposten in het zuiden van Israël heeft de politie nog steeds moeite om de stukken in elkaar te zetten.

In de onmiddellijke nasleep van de aanslagen werd prioriteit gegeven aan het identificeren van lichamen, niet aan het bewaren van bewijsmateriaal. De politie zegt dat ze 60.000 video’s doorzoekt die in beslag zijn genomen van de lichaamscamera’s van Hamas-aanvallers, van sociale media en van beveiligingscamera’s, evenals 1.000 getuigenissen, om de daders voor het gerecht te brengen. Het was moeilijk om overlevenden van verkrachtingen te vinden, waarbij veel slachtoffers door hun aanvallers werden gedood.

De groep Artsen voor de Mensenrechten in Israël, die een reputatie heeft als pleitbezorger voor Palestijnse burgers in Gaza die lijden onder de langdurige blokkade van het grondgebied door Israël, publiceerde in november een eerste evaluatie.

“Wat we zeker weten is dat het om meer dan slechts één geval ging en dat het wijdverspreid was, in die zin dat dit op meer dan één locatie en meer dan een handvol keren gebeurde”, zei Hadas Ziv, directeur beleid en ethiek van de organisatie. Dinsdag. “Wat we niet weten en wat de politie onderzoekt, is of dit bevolen was en of het systematisch gebeurde.”

Hamas heeft de beschuldigingen afgewezen dat zijn gewapende mannen zich schuldig hebben gemaakt aan aanranding.

‘Ze verkrachten mij’

Ron Freger ontvluchtte het muziekfestival toen Hamas aanviel en zei dat hij een vrouw om hulp hoorde schreeuwen. “Ik lag in een kuil (en) ik hoorde (een meisje) schreeuwen: ‘Ze verkrachten mij, ze verkrachten mij!’” vertelde hij de AP.

Enkele minuten later hoorde hij dichtbij geweerschoten en viel ze stil, zei hij. “Het gevoel op dat moment is er een van totale machteloosheid. Ik lig in dit gat en ik kan niets doen. Ik heb geen wapen, ik heb niets, ik ben omringd door andere mensen die zich met mij verstoppen en we zijn volkomen machteloos”, zei de 23-jarige uit de Noord-Israëlische stad Netanya.

Vorige maand presenteerde de Israëlische politiechef aan de internationale nieuwsmedia een op video opgenomen getuigenis van een getuige van verkrachting op het muziekfestival. Haar gezicht werd wazig. Ze zei dat ze zag hoe militanten een vrouw verkrachtten terwijl ze op de grond lag. De mannen lieten haar vervolgens rechtop staan ​​terwijl het bloed uit haar rug druppelde, rukten aan haar haar en sneden haar borst open, terwijl ze ermee speelden terwijl ze haar aanvielen. De laatste man schoot haar door het hoofd terwijl hij nog in haar zat. De vrouw in de video beschreef hoe ze naar de militanten keek terwijl ze deed alsof ze dood was.

“Ik kon niet begrijpen wat ik zag”, zei ze.

Een gevechtsdokter vertelde de AP dat hij een zestal lichamen van vrouwen en mannen tegenkwam met mogelijke tekenen van seksueel misbruik toen hij een van de aangevallen gemeenschappen bereikte.

Eén meisje was in het hoofd geschoten en lag op de grond, haar benen open en broek naar beneden getrokken, met wat leek op sperma op haar onderrug, zei de hospik die op voorwaarde van anonimiteit sprak omdat zijn eenheid geheim was. Andere lichamen hadden massale bloedingen rond de lies met ledematen in verwrongen hoeken, zei hij.

Op de militaire basis Shura waar slachtoffers worden geïdentificeerd, zei Shari Mendes, een lid van de legerreserve-eenheid die zich bezighoudt met de identificatie en de religieuze begrafenisvoorbereiding van vrouwelijke soldaten, dat sommige vrouwenlichamen binnenkwamen met weinig kleding, zoals delen van hun pyjama. Sommigen hadden alleen bebloed ondergoed.

‘WIJDVERBREIDE’ MISDADEN

Op basis van open source-informatie en interviews rapporteren de Physicians for Human Rights in Israel incidenten op het muziekfestival, huizen rond de Gazastrook en een Israëlische militaire basis, allemaal aangevallen door Hamas.

“Het wordt steeds duidelijker dat het geweld tegen vrouwen, mannen en kinderen ook wijdverbreide seksuele en gendergerelateerde misdaden omvatte”, zegt het rapport.

Vóór deze oorlog was het niet bekend dat Hamas, een islamitische militante groepering die gezworen had Israël te vernietigen, verkrachting als wapen gebruikte, zegt Colin P. Clarke, onderzoeksdirecteur bij The Soufan Group, een mondiaal inlichtingen- en veiligheidsadviesbureau. De tactieken omvatten zelfmoordaanslagen en schietaanvallen op Israëlische soldaten en burgers.

Een land als Israël zou de middelen moeten hebben om rigoureuze tests uit te voeren om te bevestigen of mensen op een meer systematische manier seksueel zijn misbruikt, zegt Nidhi Kapur, een specialist op het gebied van seksueel misbruik in situaties van gewapende conflicten.

“Forensisch testen had een prioriteit moeten zijn om een ​​volledig beeld van de aanval te krijgen”, zegt Kapur, die in de regio heeft gewerkt. “Bij een conflict zorg je eerst voor de overlevenden, lichamen tel je niet mee.”

Dinsdag hielden Netanyahu en leden van zijn oorlogskabinet een gespannen en emotionele ontmoeting met onlangs vrijgelaten gijzelaars en familieleden van gijzelaars die nog steeds in Gaza worden vastgehouden. Sommige van de onlangs vrijgelaten gijzelaars deelden getuigenissen van seksueel misbruik tijdens hun verblijf in Gaza, zeiden deelnemers.

Daarnaast vertelde een arts die enkele van de 110 vrijgelaten gijzelaars behandelde aan de AP dat minstens 10 mannen en vrouwen onder de vrijgelatenen seksueel waren misbruikt of misbruikt, maar gaf geen verdere details. Hij sprak op voorwaarde van anonimiteit om de identiteit van de gijzelaars te beschermen.

Volgens het Israëlische leger worden nog steeds 138 gijzelaars, waaronder 15 vrouwen, vastgehouden door Hamas en andere militante groeperingen in Gaza. Luitenant-kolonel Richard Hecht, een militaire woordvoerder, zei dat het leger “absoluut” bezorgd is over seksueel geweld tegen vrouwelijke gijzelaars.

HET NIET ONDERSTEUNEN VAN VROUWEN

Maandag was Israël gastheer van een speciaal evenement bij de Verenigde Naties, waar de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, de Amerikaanse senator Kirsten Gillibrand en toptechnologiedirecteur Sheryl Sandberg zich onder degenen bevonden die kritiek hadden op wat zij noemden een mondiaal onvermogen om vrouwen te ondersteunen die seksueel misbruikt zijn. aangevallen en in sommige gevallen gedood.

Maar sommige groepen zeggen dat Israël het onderzoek niet gemakkelijk maakt.

Het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN zei dat het toegang heeft gevraagd tot Israël en de Palestijnse gebieden om het in staat te stellen informatie te verzamelen over de gebeurtenissen die plaatsvonden op 7 en 8 oktober, en sindsdien, maar Israël heeft niet gereageerd op zijn verzoeken, zei Ravina Shamdasani, woordvoerder van het VN-Mensenrechtenbureau.

Israël zegt dat het bureau al bestaande vooroordelen tegen Israël heeft en niet met het orgaan zal samenwerken. Israëlische functionarissen zeiden dat ze alle opties voor onafhankelijke internationale onderzoeksmechanismen zouden overwegen.

Mensenrechtenexperts zeggen dat de Verenigde Naties het best geplaatst zijn om een ​​eerlijk, geloofwaardig en onpartijdig onderzoek uit te voeren.

“Deze verhalen zijn gruwelijk en verdienen een dringend, grondig en geloofwaardig onderzoek”, zegt Heather Barr, adjunct-directeur van de afdeling vrouwenrechten bij Human Rights Watch.

___

Associated Press-verslaggevers Melanie Lidman, Julia Frankel en Isabel DeBre in Jeruzalem; en Edith M. Lederer van de Verenigde Naties hebben bijgedragen aan dit rapport.Gn En Head