Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Wie zijn de Houthi’s en waarom vallen ze schepen in de Rode Zee aan? : NPR


ap23319502718510 custom 40f2ada008ce8c44ff2e85ecf7d8947610515abe s1100 c50

Houthi-aanhangers zingen slogans en houden borden vast met de tekst ‘Dood aan Amerika, Dood aan Israël’, terwijl ze een bijeenkomst bijwonen op 26 maart 2023 in Sanaa, Jemen.

Hani Mohammed/AP


onderschrift verbergen

onderschrift wisselen

Hani Mohammed/AP

ap23319502718510 custom 40f2ada008ce8c44ff2e85ecf7d8947610515abe s1200

Houthi-aanhangers zingen slogans en houden borden vast met de tekst ‘Dood aan Amerika, Dood aan Israël’, terwijl ze een bijeenkomst bijwonen op 26 maart 2023 in Sanaa, Jemen.

Hani Mohammed/AP

Sinds de oorlog tussen Israël en Hamas in oktober in Gaza uitbrak, hebben sommigen gewaarschuwd dat de plaatselijke gevechten zouden kunnen uitmonden in een regionaal conflict.

Deze waarschuwingen kwamen toen Hezbollah raketten afvuurde op Israël van over de grens in Libanon en toen de VS twee vliegdekschepen en ondersteunende schepen naar de regio stuurden.

En zondag kwamen ze opnieuw toen de door Iran gesteunde Houthi-rebellen in Jemen commerciële schepen in de Rode Zee aanvielen bij een incident waarbij ook een Amerikaans oorlogsschip betrokken was dat in het gebied patrouilleerde.

Het Amerikaanse centrale commando gezegd de Houthi’s vielen gedurende enkele uren drie schepen aan met behulp van ballistische raketten en drones, waarvan er verschillende door Amerikaanse troepen werden neergeschoten.

CENTCOM zei dat het “alle reden had om aan te nemen dat deze aanvallen, hoewel gelanceerd door de Houthi’s in Jemen, volledig mogelijk zijn gemaakt door Iran. De Verenigde Staten zullen alle passende reacties overwegen in volledige coördinatie met hun internationale bondgenoten en partners.”

Militaire woordvoerder van de Houthi Brig. Generaal Yahya Saree nam de verantwoordelijkheid voor de aanval op twee van de schepen op zich en zei dat de groep Israëlische schepen de toegang tot de Rode Zee blokkeerde totdat Israël zijn militaire operaties in Gaza stopzette.

Naast de aanvallen van Hezbollah en de Houthi’s hebben andere door Iran gesteunde militante groepen de afgelopen weken tientallen aanvallen uitgevoerd op Amerikaanse strijdkrachten verspreid over het Midden-Oosten, aldus het Pentagon. Hoewel deze aanvallen frequent voorkomen, zijn ze tot nu toe op relatief kleine schaal gebeurd en hebben de VS gereageerd met beperkte luchtaanvallen. Toch wijzen ze op de volatiliteit in de regio en de mogelijkheid dat aanvallen kunnen escaleren tot een veel grotere strijd.

Wie zijn de Houthi’s en wat willen ze?

De Houthi’s ontstonden eind jaren tachtig en negentig als een rebellengroep, maar kregen na de eeuwwisseling steeds meer militaire macht en trokken oorlog met de Jemenitische regering.

In 2014 wierpen de Houthi’s de regering van het land omver en kregen de controle over de hoofdstad Sanaa, die de militie vandaag de dag nog steeds controleert. Houthi’s volgen een tak van de sjiitische islam, net als de Iraanse leiders, die hebben bijgedragen aan de totstandkoming van hun bondgenootschap.

In 2015 lanceerde een coalitie van landen onder leiding van Saoedi-Arabië namens de internationaal erkende regering een militaire interventie in Jemen in een poging de Houthi’s terug te slaan. Saoedi-Arabië is een toprivaal van Iran, dat de Houthi’s steunt met wapens, inlichtingen en andere politieke en diplomatieke hulp.

Dat conflict woedt al jaren en heeft volgens de Verenigde Naties de grootste humanitaire crisis ter wereld veroorzaakt, waarbij meer dan 24 miljoen mensen hulp en bescherming nodig hebben.

Toch slaagden de Houthi’s erin het offensief te weerstaan ​​en de controle te behouden over grote delen van het grondgebied en een groot deel van de Jemenitische bevolking.

Thomas Juneau, een professor aan de Universiteit van Ottawa die het Midden-Oosten bestudeert, zei dat de Houthi’s aangemoedigd zijn door hun vermogen om de door Saoedi-Arabië geleide aanvallen te weerstaan, en dat ze als gevolg daarvan hebben geprobeerd uit te groeien van een binnenlandse macht tot een regionale speler. in de afgelopen jaren.

“We hebben ze de Verenigde Arabische Emiraten zien aanvallen, die in de oorlog een bondgenootschap hadden gesloten met Saoedi-Arabië. We hebben ze Saoedi-Arabië zien aanvallen. We hebben ze in het verleden de scheepvaart zien aanvallen in de zuidelijke helft van het land. Rode Zee”, zei hij. “Dus toen de Gaza-oorlog begin oktober begon, was het voor mij een kwestie van tijd voordat de Houthi’s militair betrokken zouden raken.”

De aanvallen zouden waarschijnlijk ook worden gezien als steunbetuigingen aan Iran, Hamas en Hezbollah en zouden volgens Juneau ook populair kunnen zijn in eigen land, waar een sterke pro-Palestijnse en anti-Israëlische houding heerst.

“In eigen land gezien worden als iemand die niet alleen politiek tegen Israël is, maar ook daadwerkelijk probeert er iets aan te doen – dat wil zeggen het sturen van raketten en drones – is een klassieke manier om binnenlandse steun te mobiliseren door in te spelen op deze pro-Palestijnse volksgevoelens,” zei hij.

Zullen de aanvallen in de Rode Zee uitmonden in een breder conflict?

Dit is niet de eerste keer dat de Houthi’s zich richten op schepen – inclusief Amerikaanse marineschepen – in de Rode Zee voor de westkust van het land.

In 2016 werden vanuit de kust van Jemen twee keer in vier dagen raketten afgevuurd op een torpedobootjager van de Amerikaanse marine. De VS reageerden door raketten af ​​te vuren op drie radarinstallaties op Houthi-grondgebied.

Juneau zei dat de Houthi’s de afgelopen jaren geen Amerikaanse schepen meer hebben aangevallen, maar het is onduidelijk of een soortgelijke Amerikaanse reactie vandaag hetzelfde afschrikkende effect zou hebben.

“Het zal vandaag veel moeilijker zijn om dat te doen dan in 2016, omdat de Houthi’s nu veel machtiger zijn dan voorheen en ze zich veel meer aangemoedigd voelen”, zei hij.

De Houthi’s hebben ook eerder raketten rechtstreeks op Israël afgevuurd, maar bij een dergelijke aanval vorige maand hield het Israëlische leger deze aanval tegen met zijn luchtverdediging.

Het achtervolgen van commerciële schepen geeft de Houthi’s ook macht, zo voegde Juneau eraan toe, om met de getroffen landen te onderhandelen en het internationale profiel van de ambitieuze militiegroep te vergroten.

Vorige maand kondigde Japan aan dat het de groep benaderde voor gesprekken nadat een door Japan geëxploiteerd vrachtschip in de Rode Zee was gekaapt.

‘Dat is precies wat de Houthi’s willen’, zei Juneau. “Door de Japanse regering – die een heel belangrijk G7-land is enzovoort – te dwingen rechtstreeks met hen in zee te gaan, zoeken ze naar erkenning, althans de facto, van hun status als regeringsautoriteit in Jemen.”Gn En Head