Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Wetenschappers zoeken naar de oorzaak van mysterieuze luchtwegaandoeningen bij honden terwijl dierenartsen zich haasten om deze te behandelen


Dierenartsen in het hele land doen hun uiterste best om het stijgende aantal honden te behandelen die ziek zijn met een ernstige vorm van luchtwegaandoening. Tegelijkertijd proberen wetenschappers erachter te komen wat de huidige uitbraak veroorzaakt, hoe wijdverspreid deze is en hoeveel voorheen gezonde pups ernstig ziek zijn geworden of zijn overleden.

Maple was een vrolijke, gezonde Australische herder van zeven maanden oud, tot ze afgelopen zaterdag begon te hoesten. Haar eigenaar, Adrianna Deffenderfer uit Fontana, Californië, werd bang toen het hoesten van de pup snel verergerde, waardoor Deffenderfer de hele nacht wakker bleef.

“Ik hield haar alleen maar vast en probeerde haar zo goed mogelijk te troosten,” zei Deffenderfer, 23. “Ik kon zien dat zij ook bang was.”

Bij de dierenarts werd de jonge hond de volgende ochtend getest op verschillende luchtwegaandoeningen, die uiteindelijk allemaal negatief waren.

“De dierenarts belde me en hij zei: omdat er nog geen definitief bewijs is voor deze ziekte, weten we niet echt wat de oorzaak ervan is”, aldus Deffenderfer.

Maple werd behandeld voor bronchitis, kreeg een vernevelaar en een injectie met steroïden, en liet de afscheidingen uit haar longen verwijderen. Ze werd ook met twee verschillende antibiotica naar huis gestuurd.

Maple, een Australische herder van zeven maanden, herstelt van een ernstige luchtwegaandoening.Met dank aan Adrianna Deffenderfer

Luchtweginfecties bij honden, vooral de hondengriep, komen vaak voor en veroorzaken vaak uitbraken in opvangcentra en hondenopvangcentra. De huidige golf heeft zich het afgelopen jaar verspreid naar delen van de VS en Canada. Deze uitbraak verschilt van luchtwegaandoeningen in de tuin, zeggen experts, vanwege het grote aantal gevallen dat ernstig genoeg is om tot longontsteking te leiden.

In Colorado is het aantal gevallen van longontsteking bij honden van september tot en met november van dit jaar met 50% gestegen, vergeleken met dezelfde maanden in 2022, zei expert op het gebied van infectieziekten Dr. Michael Lappin, directeur van het Center for Companion Animal Studies in de staat Colorado. Universitaire School voor Diergeneeskunde. Volgens Trupanion, een huisdierenverzekeringsmaatschappij, wijzen de claimgegevens erop dat het aantal honden met ernstige luchtwegaandoeningen in een aantal staten toeneemt.

Het is mogelijk dat meer honden ernstig ziek worden omdat ze tegelijkertijd zijn geïnfecteerd met meerdere ziekteverwekkers – waaronder hondengriep, Bordetella (kennelhoest) en mycoplasma-pneumonie – zei dr. Deborah Silverstein, afdelingshoofd spoedeisende geneeskunde en kritische zorg bij de Ryan Veterinair Ziekenhuis aan de Universiteit van Pennsylvania – vergelijkbaar met de tripledemie van Covid-19, influenza en RSV die mensen afgelopen herfst en winter trof.

Is het een nieuwe bug?

Er kunnen een aantal redenen zijn voor de stijging. Veel honden hebben mogelijk een lagere weerstand tegen infecties omdat beperkingen uit het pandemische tijdperk hen uit kinderdagverblijven of pensions hielden en ze niet werden blootgesteld aan circulerende virussen of bacteriën, merken experts op. Er zijn ook dalingen in de vaccinatiegraad van honden gemeld. Uit een recent onderzoek is gebleken dat bijna de helft van de hondenbezitters aarzelt over vaccinaties voor hun huisdieren.

“We hebben meer honden met een lager weerstandsniveau omdat ze de afgelopen jaren minder zijn blootgesteld en minder zijn gevaccineerd”, zegt Dr. Scott Weese, dierenarts infectieziekten aan het Ontario Veterinary College. , zei donderdag tijdens een online briefing. “Dus dat betekent dat we, alleen al met onze normale luchtwegaandoeningen die er altijd zijn en altijd rondcirculeren, meer ziekten en meer pieken kunnen zien.”

Silverstein zei dat het mogelijk is dat al deze factoren de verhoogde incidentie van een ziekte kunnen verklaren die sommige honden dodelijk ziek maakt.

“Het is meer dan waarschijnlijk dat een bug qua virulentie veranderd is,” zei Silverstein. “Net zoals Covid-stammen milder of ernstiger kunnen zijn.”

Toch bestaat de mogelijkheid dat er een nieuwe bacterie in omloop is.

Wetenschappers van de Universiteit van New Hampshire hebben onlangs een nieuwe bacterie als mogelijke boosdoener geïdentificeerd. De bevindingen zijn gebaseerd op een klein aantal gevallen uit de staten New England, dus de resultaten moeten worden bevestigd in een grotere en meer geografisch diverse steekproef van honden.

Onderzoekers van andere centra, waaronder Oregon State University, Colorado State University en de University of Pennsylvania, proberen ook de oorzaak van de uitbraak te achterhalen.

Een grote factor die het onderzoek in de VS vertraagt, is dat er geen enkele groep is die ziekten van huisdieren bijhoudt. Wetenschappers van CSU werken bijvoorbeeld samen met het staatsdierenartsenbureau, het Amerikaanse ministerie van Landbouw en andere onderzoekers om meer inzicht te krijgen in wat er in Colorado gebeurt.

Een andere hindernis is dat veel eigenaren het zich niet kunnen veroorloven om een ​​zieke hond naar een dierenziekenhuis of speciaal centrum te brengen, of zelfs maar te betalen voor diagnostische tests. Sterker nog, de behandelingskosten voor de ziekste honden kan variëren van $15.000 tot $20.000, zei Steve Weinrauch, Chief Veterinary Product Officer bij Trupanion.

Welke honden lopen een verhoogd risico?

Gewoonlijk lopen brachycefale hondenrassen of hondenrassen met een plat gezicht, zoals Franse buldoggen of mopshonden, oudere honden of honden met een onderliggende longziekte, een groter risico op het ontwikkelen van longontsteking door een luchtweginfectie.

Maar aan de Texas A&M School of Veterinary Medicine behandelde Dr. Kate Aicher in maart en april van dit jaar een cluster van gevallen van atypische luchtwegaandoeningen bij honden bij jonge, gevaccineerde honden. Wat Aicher en haar collega’s zagen was een plotseling begin van koorts en een breed scala aan ernst.

“Je verwacht niet dat 1- en 2-jarige honden die goed geconditioneerd en gezond zijn, een longontsteking krijgen die zo ernstig is dat ze aan de beademing moeten worden gelegd en dan sterven”, zegt Aicher. “Je verwacht niet dat honden ondanks agressieve zorg sterven.”

Ongeveer 75% van de honden bij Texas A&M testte positief op een bekende ziekteverwekker. Maar bij 25% stond er helemaal niets op de tests, zei Aicher.

Toen werd het voor Aicher plotseling allemaal persoonlijk.

Haar 2-jarige Labrador retriever ontwikkelde hoge koorts en een verontrustende hoest. De hond van Aicher werd in het ziekenhuis opgenomen en herstelde gelukkig met behandeling. De pup is nu weer thuis “rondrennend als haar normale Lab-zelf.”

Helaas heeft een hond van dezelfde leeftijd en hetzelfde ras die voor behandeling naar het ziekenhuis kwam het niet gered, zei ze.

Aicher herinnerde zich dat haar hond tijdens een wandeling subtiele snuivende geluiden had gemaakt en een keer had gehoest.

“Achteraf gezien waren dit waarschijnlijk de eerste signalen en hebben er geen alarmbellen rinkelden”, zegt ze.

Het onderstreept hoe belangrijk het is dat eigenaren hun honden kennen en herkennen wanneer er iets mis lijkt te zijn.

Symptomen van een luchtweginfectie bij honden zijn onder meer:

  • Hoesten.
  • Niezen.
  • Rode, tranende ogen.

Veel honden herstellen vanzelf. Maar als de hond moeite heeft met ademhalen of stopt met eten, kan het een ernstiger probleem zijn en moet de hond naar een dierenarts worden gebracht.

Met alle aandacht die de ongeïdentificeerde ziekte in het nieuws krijgt, en vooral op sociale media, maakt dr. Cynda Crawford, hoogleraar opvanggeneeskunde aan het University of Florida College of Veterinary Medicine, zich zorgen dat eigenaren in paniek zullen raken als er nog geen sprake is van ziekte. het lijkt in totaal zo veel gevallen te zijn.

Niettemin zien “dierenartsen die in de privépraktijk aan de frontlinie werken, grotere aantallen honden met luchtwegaandoeningen, en sommige van die honden ontwikkelen zich tot longontsteking”, zei Crawford. “Ze melden dat de honden niet zo goed of zo snel reageren op de normale zorg.”

Ondertussen lijkt Maple, de Australische herder, beter te worden en moet er nog een röntgenfoto van de borst worden gemaakt om er zeker van te zijn dat de antibiotica werken.

“Ze kan de hele nacht doorslapen, ze kan dutjes doen”, zei Deffenderfer. “We kunnen wel een beetje trainen.”


Gn En Head