Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

VS leggen visumverboden op vanwege geweld op de Westelijke Jordaanoever


De regering-Biden legt visumverboden op aan tientallen Israëlische kolonisten die gewelddaden hebben gepleegd op de Westelijke Jordaanoever, en onderneemt actie tegen wat Amerikaanse functionarissen een potentiële aanleiding noemen voor breder geweld terwijl Israël oorlog voert in Gaza.

In een verklaring op dinsdag kondigde minister van Buitenlandse Zaken Antony J. Blinken een nieuw beleid aan ‘gericht op individuen waarvan wordt aangenomen dat ze betrokken zijn geweest bij het ondermijnen van de vrede, veiligheid of stabiliteit op de Westelijke Jordaanoever, onder meer door het plegen van gewelddaden of het ondernemen van andere acties die de vrede onnodig beperken. toegang van burgers tot essentiële diensten en basisbehoeften.”

Amerikaanse functionarissen zijn het meest bezorgd over een recente toename van aanvallen door Israëlische kolonisten op Palestijnen, maar het nieuwe beleid zal ook de toegang ontzeggen aan Palestijnen die gewelddadige daden tegen Israëli’s hebben gepleegd. Volgens de privacyregels van het ministerie van Buitenlandse Zaken zullen de namen van de mensen die de komende dagen worden aangewezen niet openbaar worden gemaakt.

De beperkingen kunnen ook worden uitgebreid tot hun directe familieleden, zei de heer Blinken.

Deze stap komt op het moment dat de Verenigde Staten proberen de inspanningen om een ​​tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict te bereiken nieuw leven in te blazen nadat het huidige Gaza-conflict voorbij is, in de hoop de cyclus van geweld tussen de twee partijen te doorbreken. Elke tweestatenoplossing zou vereisen dat de Israëlische regering de rechtse kolonisten op de Westelijke Jordaanoever, die tegen de oprichting van een Palestijnse staat zijn, in toom houdt.

Het geweld van extremistische kolonisten is de laatste tijd sterk toegenomen, en Palestijnen en veel analisten zeggen dat de Israëlische regering de vaak zwaarbewapende kolonisten ongestraft heeft laten opereren. De aanvallen op Palestijnen, bedoeld om hen uit hun huizen te verdrijven, hadden hun hoogste geregistreerde niveau al vóór de Hamas-aanvallen van 7 oktober bereikt – en zijn sindsdien alleen maar toegenomen.

“Instabiliteit op de Westelijke Jordaanoever schaadt zowel het Israëlische en Palestijnse volk als een bedreiging voor de nationale veiligheidsbelangen van Israël”, zei de heer Blinken in zijn verklaring.

President Biden en de heer Blinken hebben er bij Israëlische functionarissen op aangedrongen krachtiger actie te ondernemen tegen de kolonisten op de Westelijke Jordaanoever, waarbij de heer Blinken tijdens zijn bezoek aan Israël vorige week waarschuwde voor de komende maatregelen.

In een dagelijkse persconferentie zei de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Matthew Miller, dat de eerste visumverboden dinsdag van kracht zouden worden. Aangewezen Israëlische burgers die momenteel een visum hebben om de Verenigde Staten binnen te komen, zullen op de hoogte worden gesteld dat hun visum is ingetrokken, zei hij. Alle andere kolonisten zonder geldig visum zullen hun aanvraag afgewezen zien worden.

Maar de nieuwe actie zou geen effect hebben op kolonisten op de Westelijke Jordaanoever, die zowel Israëlisch-Amerikaanse staatsburgers zijn en dus geen visum nodig hebben om de Verenigde Staten binnen te komen.

Eind oktober zei de heer Biden dat aanvallen van kolonisten op Palestijnen hetzelfde waren als ‘benzine op het vuur gieten’.

De kolonisten ‘vallen Palestijnen aan op plaatsen waar ze recht op hebben’, zei de heer Biden, terwijl hij opriep tot ‘verantwoording’.

De heer Miller vertelde verslaggevers dat de Verenigde Staten ontevreden bleven en niet ‘voldoende actie van de regering van Israël hadden gezien waarvan wij denken dat ze de mensen op de juiste manier verantwoordelijk kunnen houden.’

Israëlische functionarissen hebben enkele stappen ondernomen, zei hij, waaronder het plaatsen van overtreders in administratieve detentie. Maar de Verenigde Staten zijn van mening dat meer kolonisten strafrechtelijk vervolgd moeten worden.

De heer Miller merkte op dat de nieuwe actie niet alleen gericht is op het bestraffen van geweld tegen mensen, maar ook op geweld tegen eigendommen, evenals op “ongepaste beperkingen van de toegang van burgers tot essentiële diensten en basisbehoeften.”

De regering-Biden kondigde in september aan dat zij Israëliërs zou gaan toestaan ​​de Verenigde Staten binnen te komen zonder visum, op grond van een zogenaamd visumvrijstellingsprogramma. Maar Israëli’s moeten nog steeds een aanvraag indienen om het land binnen te komen via een gestroomlijnd programma dat bekend staat als het Electronic System for Travel Authorization. De heer Miller zei dat Israëli’s die op de zwarte lijst staan, deze aanvragen afgewezen zullen zien, evenals alle visumaanvragen die zij zouden indienen.

Gn En Head