Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Vrouw uit Texas dient spoedrechtszaak in om haar niet-levensvatbare zwangerschap te beëindigen | Texas


Een ongedateerde foto van Kate Cox.
Een ongedateerde foto van Kate Cox. Foto: Kate Cox/AFP/Getty Images

Een vrouw uit Texas heeft dinsdag een spoedrechtszaak aangespannen en de rechter gevraagd haar haar niet-levensvatbare zwangerschap te laten beëindigen. De vrouw hoorde onlangs van een dodelijke foetale diagnose en haar artsen zeiden dat het voortzetten van de zwangerschap haar leven, gezondheid en toekomstige vruchtbaarheid bedreigt – maar ze heeft geen abortus kunnen krijgen vanwege de vele verboden in Texas.

Het is de eerste keer sinds de (inmiddels vernietigde) Roe v Wade-uitspraak uit 1973 dat een volwassen vrouw een rechtbank heeft gevraagd toestemming te geven voor een abortus.

Volgens de klacht die bij de rechtbank is ingediend, is Kate Cox twintig weken zwanger en is ze de afgelopen maand naar drie verschillende eerste hulpafdelingen geweest om te worden onderzocht op ernstige krampen en vloeistoflekken. Cox, een 31-jarige moeder van twee kinderen, hoorde vorige week dat haar baby trisomie 18 heeft, een fatale chromosomale aandoening. Haar artsen vertelden haar dat ze, omdat ze al twee keizersneden heeft gehad, een groter risico loopt op baarmoederruptuur en hysterectomie. Ondanks dat er “vrijwel geen kans is dat hun baby zou overleven tot aan de geboorte of lang daarna”, is het haar niet gelukt een abortus te plegen.

In de klacht staat dat “vanwege het abortusverbod in Texas de artsen van mevrouw Cox haar hebben geïnformeerd dat hun ‘handen gebonden zijn’ en dat ze zal moeten wachten tot haar baby in haar sterft of de zwangerschap zal uitdragen, waarna ze gedwongen zal worden om een ​​derde keizersnede te ondergaan, alleen maar om haar baby te zien lijden tot de dood”.

Haar artsen zeiden dat als de hartslag van de baby zou stoppen, ze een bevalling zouden kunnen veroorzaken, maar ze kunnen geen abortusprocedure uitvoeren die bekend staat als dilatatie en evacuatie (D&E). Vanwege haar eerdere keizersneden betekent het induceren van de bevalling dat ze een groter risico loopt om haar baarmoeder te scheuren. Een D&E zou de beste medische optie zijn voor haar gezondheid, maar artsen in de staat die dit zouden kunnen bieden, vrezen vervolging op grond van het strafrechtelijke abortusverbod in Texas. Cox en haar man, Justin, vragen een rechter in Travis County, Texas, om het echtpaar een D&E te laten krijgen en Cox’s gynaecoloog, dr. Damla Karsan, toe te staan ​​die zorg te verlenen zonder de dreiging van vervolging door de procureur-generaal van Texas. Ken Paxton, een beklaagde.

Cox wordt vertegenwoordigd door advocaten van het Center for Reproductive Rights, en de rechtszaak beoogt een tijdelijk straatverbod om te voorkomen dat het abortusverbod van de staat op haar van toepassing is.

Daarnaast klaagt de juridische organisatie de staat aan namens twintig vrouwen en twee gynaecologen, waaronder Karsan, in een zaak genaamd Zurawski v Texas. De vrouwen in die zaak werd abortus ontzegd terwijl ze gevaarlijke zwangerschapscomplicaties ervoeren, en ze vroegen de staatsrechtbank om de verboden te blokkeren voor mensen die met medische noodgevallen te maken kregen. Het Hooggerechtshof van Texas hoorde vorige week argumenten in Zurawski en de eisers wachten op een uitspraak.

In Zurawski betoogde de staat dat de twintig vrouwen geen recht hadden om een ​​rechtszaak aan te spannen omdat ze niet actief op zoek waren naar abortus. Assistent-procureur-generaal Beth Klusmann zei vorige week dat een vrouw die abortus wenst vanwege een bedreiging voor de gezondheid of een foetale afwijking waarschijnlijk de staat zou kunnen vragen om verduidelijking van de wet.

De klacht luidt dat, hoewel het leven van Cox niet direct in gevaar is, de risico’s voor haar gezondheid en vruchtbaarheid groter zijn naarmate ze langer zwanger blijft. Zij heeft een spoedmotie ingediend, omdat zij niet kan wachten op een beslissing in die zaak.

Cox zei in een verklaring dat ze, door de aanklacht in te dienen, probeert te doen wat het beste is voor zowel zichzelf als haar baby.

sla de nieuwsbriefpromotie over

“Het is niet de vraag of ik afscheid moet nemen van mijn baby, maar wanneer”, zegt ze. “Ik wil de pijn en het lijden die deze zwangerschap hebben geteisterd, niet voortzetten. Ik wil mijn lichaam niet blootstellen aan de risico’s van het voortzetten van deze zwangerschap. Ik wil niet dat mijn baby alleen op deze wereld komt om haar te zien lijden. Ik moet mijn zwangerschap nu beëindigen, zodat ik de beste kans heb op mijn gezondheid en op een toekomstige zwangerschap.”

Nancy Northup, president en CEO van het Center for Reproductive Rights, zei in een verklaring dat Texas en andere staten met een verbod de levens van mensen in gevaar brengen. Ze voegde eraan toe dat de rechtbank dringend actie moest ondernemen: “Vrouwen als Kate mogen niet gedwongen worden naar de rechtbank te stappen om haar gezondheid te beschermen en haar toekomstige vruchtbaarheid te behouden.”

In de klacht werd melding gemaakt van het toevallige tijdstip waarop Cox hoorde van de bestaande uitdaging van het abortusverbod in Texas, precies op de dag dat ze hoorde van de diagnose van de dodelijke foetus.

“Vanwege de ongebruikelijke samenloop van gebeurtenissen en de specifieke progressie van haar medische toestand hoorde mevrouw Cox over de zaak en kon zij contact opnemen met de raadsman van de eisers voor hulp”, staat er te lezen. ‘De meeste Texanen zullen niet zoveel geluk hebben.’

Gn En Head