Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Voormalige Amerikaanse ambassadeur gearresteerd in Florida, beschuldigd van het dienen als agent van Cuba, zegt AP-bron


MIAMI (AP) – Een voormalige Amerikaanse diplomaat die als Amerikaanse ambassadeur in Bolivia diende, is gearresteerd in een langlopend contraspionageonderzoek van de FBI, ervan beschuldigd in het geheim te hebben gediend als agent van de Cubaanse regering, zo heeft Associated Press vernomen.

Manuel Rocha, 73, werd vrijdag in Miami gearresteerd op grond van een strafrechtelijke klacht en meer details over de zaak zullen naar verwachting maandag openbaar worden gemaakt tijdens een zitting in de rechtbank, zeiden twee mensen die met de AP spraken op voorwaarde van anonimiteit omdat ze niet bevoegd waren om een ​​lopend federaal onderzoek te bespreken.

Een van de mensen zei dat Rocha in de zaak van het ministerie van Justitie ervan wordt beschuldigd de belangen van de Cubaanse regering te behartigen. De federale wet vereist dat mensen die het politieke bevel van een buitenlandse regering of entiteit in de VS uitvoeren, zich registreren bij het ministerie van Justitie, dat de afgelopen jaren de strafrechtelijke handhaving van illegale buitenlandse lobbyactiviteiten heeft opgevoerd.

Het ministerie van Justitie weigerde commentaar te geven. Het was niet meteen duidelijk of Rocha een advocaat had en een advocatenkantoor waar hij eerder werkte, zei dat het hem niet vertegenwoordigde. Zijn vrouw hing op toen er contact met de AP werd opgenomen.

Rocha’s 25-jarige diplomatieke carrière werd uitgegeven onder zowel de Democratische als de Republikeinse regering, een groot deel ervan in Latijns-Amerika tijdens de Koude Oorlog, een periode van soms hardhandig Amerikaans politiek en militair beleid. Zijn diplomatieke posten omvatten onder meer een periode bij de US Interests Section in Cuba in een tijd waarin de VS geen volledige diplomatieke betrekkingen hadden met de communistische regering van Fidel Castro.

Rocha, geboren in Colombia, groeide op in een arbeidershuis in New York City en behaalde vervolgens een reeks liberale kunstgraden aan Yale, Harvard en Georgetown voordat hij in 1981 bij de buitenlandse dienst kwam.

Hij was tussen 1997 en 2000 de belangrijkste Amerikaanse diplomaat in Argentinië, toen een tien jaar durend valutastabilisatieprogramma, gesteund door Washington, uiteenviel onder het gewicht van de enorme buitenlandse schulden en stagnerende groei, wat een politieke crisis teweegbracht die het Zuid-Amerikaanse land vijf jaar lang zou doen overleven. presidenten in twee weken.

Op zijn volgende post als ambassadeur in Bolivia mengde hij zich rechtstreeks in de presidentiële race van 2002, waarbij hij weken voor de stemming waarschuwde dat de VS de hulp aan het arme Zuid-Amerikaanse land zouden stopzetten als het de voormalige cocateler Evo Morales zou kiezen.

“Ik wil het Boliviaanse electoraat eraan herinneren dat als ze stemmen op degenen die willen dat Bolivia terugkeert naar de export van cocaïne, dat elke toekomstige hulp aan Bolivia vanuit de Verenigde Staten ernstig in gevaar zal brengen”, zei Rocha in een toespraak die algemeen werd geïnterpreteerd als een proberen de Amerikaanse dominantie in de regio in stand te houden.

De zet maakte de Bolivianen boos en gaf Morales op het laatste moment een boost. Toen hij drie jaar later uiteindelijk werd gekozen, zette de linkse leider Rocha’s opvolger uit als hoofd van de diplomatieke missie wegens het aanzetten tot een ‘burgeroorlog’.

Rocha diende ook in Italië, Honduras, Mexico en de Dominicaanse Republiek, en werkte als Latijns-Amerika-expert voor de Nationale Veiligheidsraad.

Rocha’s vrouw, Karla Wittkop Rocha, wilde geen commentaar geven toen AP contact met haar opnam. ‘Ik hoef niet met je te praten,’ zei ze voordat ze ophing.

Na zijn pensionering bij het ministerie van Buitenlandse Zaken begon Rocha een tweede carrière in het bedrijfsleven, waar hij diende als president van een goudmijn in de Dominicaanse Republiek, gedeeltelijk eigendom van het Canadese Barrick Gold.

Recentelijk heeft hij hogere functies bekleed bij XCoal, een steenkoolexporteur uit Pennsylvania; Clover Leaf Capital, een bedrijf opgericht om fusies in de cannabisindustrie te faciliteren; advocatenkantoor Foley & Lardner en Spaanse PR-kantoren Llorente & Cuenca.

“Ons bedrijf blijft zich inzetten voor transparantie en zal de situatie nauwlettend in de gaten houden en volledig samenwerken met de autoriteiten als er informatie voor ons beschikbaar komt”, zei Dario Alvarez, CEO van de Amerikaanse activiteiten van Llorente & Cuenca, in een e-mail.

XCoal en Clover Leaf Capital reageerden niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar. Foley & Lardner zeiden dat Rocha het advocatenkantoor in augustus verliet.

____

Tucker berichtte vanuit Washington.

___ Neem contact op met het wereldwijde onderzoeksteam van AP op Investigative@ap.org of https://www.ap.org/tips/Gn En Head