Volgens deskundigen tonen de nieuwe maatregelen van Poetin zijn nervositeit

Rusland Poetin BAM bouwlancering jubileum 8667787 23-04-2024 De Russische president Vladimir Poetin woont een evenement bij ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de lancering van de Baikal-Amur Mainline BAM-constructie ...

De Russische heerser Vladimir Poetin onderneemt massaal actie tegen dissidenten in het land.Afbeelding: imago-afbeeldingen / Gavriil Grigorov

Rusland

De oorlog in Oekraïne legt ook een zware druk op de binnenlandse politieke situatie in Rusland. Sinds het begin van de Russische invasie onderneemt heerser Vladimir Poetin steeds vaker actie tegen dissidenten in het land.

Iedereen die zich tegen het regime verzet, leeft gevaarlijk: Ondervragingen, arrestaties of mysterieuze sterfgevallen kunnen het gevolg zijn van publieke uitingen in Rusland.

Nu lanceert Rusland nieuwe maatregelen tegen een groep die formeel niet bestaat. Deskundigen zien dit als een maatregel die de nervositeit van het Kremlin aantoont. Poetin maakt zich zorgen over de onrust en opstanden in het land.

Rusland: Poetin wil ‘anti-Russische’ bewegingen verbieden

Rusland probeert de ‘anti-Russische separatistische beweging’ te verbieden, zoals de Russische ballingschapsmedia Novaya Gazeta meldt. In een verzoekschrift aan het Hooggerechtshof van Rusland roept het Russische ministerie van Justitie op om de beweging te classificeren als een ‘extremistische organisatie’. De redenering: Het vernietigt “de multinationale eenheid en territoriale integriteit van Rusland.” Maar de zogenaamde beweging bestaat niet, zo meldt de krant verder.

De Russische oppositiepoliticus Alexei Navalny verhief zijn stem tegen het regime. Vandaag is hij dood.Afbeelding: AP / Evgeny Feldman

Het is nog te vroeg om te zeggen op wie de nieuwe classificatie specifiek gericht zal zijn, zegt advocaat Valeria Vetoshkina tegen het medium. Ze twijfelt er echter niet aan dat de rechtszaak stand zal houden. Ze gaat ervan uit dat de omvang van de vervolging breed zal zijn. De advocaat vermoedt dat dit de vervolging met zich mee zal brengen van al diegenen die, naar de mening van het Kremlin, “anti-Russische” en “separatistische” standpunten vertegenwoordigen.

Advocaat Anastasia Burakova gaf ook commentaar op het plan. Dit verbod zou daarom gevolgen kunnen hebben voor iedereen die de bezette gebieden van Oekraïne – inclusief de Krim en de regio’s Donetsk en Loehansk – niet als “deel van Rusland” beschouwt.

Concreet zegt ze tegen de krant: “Het erkennen van deze gebieden als Oekraïens zou als ‘separatisme’ kunnen worden beschouwd.” Met mogelijk drastische gevolgen: De advocaat vermoedt dat de autoriteiten mensen zouden kunnen gaan vervolgen vanwege de woorden ‘bezet’ en ‘geannexeerd’.

De Russische heerser Vladimir Poetin onderdrukt op repressieve wijze publieke kritiek.Afbeelding: imago-afbeeldingen / mikhail metzel

Experts vermoeden dat Poetin zich zorgen maakt

Rusland-expert Margarita Assenova van de Amerikaanse denktank “Jamestown Foundation” zegt over het project op X: “Het Kremlin is bang dat het Moskouse imperium in twijfel wordt getrokken.” Een misvatting van Poetin, zoals zij duidelijk maakt. Volgens haar is de echte bedreiging voor de Russische eenheid het eigen repressieve beleid “en het feit dat Rusland een mislukte staat is.”

Kennelijk nemen de zorgen over onrust en opstanden in het land toe onder de Russische leiders. “Eind december 2023 hebben de autoriteiten in drie Russische regio’s nieuwe hoofdkwartieren gecreëerd om separatisme, nationalisme, extremisme, massale onrust en misdaden van extremistische aard te voorkomen”, schrijft de Russische ballingschapsmedia “Meduza”.

De onafhankelijke “Moscow Times” rapporteert over de speculaties van waarnemers. Dienovereenkomstig zou het classificeren van de ‘separatistische beweging’ als extremistisch er ook toe kunnen leiden dat mensen die pleiten voor de rechten van inheemse volkeren en voor dekolonisatie nauwer worden aangepakt.

Watson zit nu op WhatsApp

Nu op Whatsapp en Instagram: jouw watson-update! We bieden je hier op WhatsApp de Watson-hoogtepunten van de dag. Slechts één keer per dag – geen spam, geen blah, slechts zeven links. Beloofd! Wil je liever op de hoogte gehouden worden via Instagram? Hier vindt u ons uitzendkanaal.

Rusland: Poetin onderneemt al soortgelijke actie tegen homoseksuelen en queermensen

Volgens Vetoshkina zal pas na de uitspraak van het Hooggerechtshof duidelijker worden wat in het land precies als extremisme geldt. Ze wordt op 7 juni verwacht. Maar de uitspraak zal slechts grofweg de exacte vereisten definiëren. Vergelijkbaar met wat er gebeurde met vergelijkbare verboden.

In november werd de ‘internationale LGBT-beweging’ geclassificeerd als extremistisch, ook al bestond deze formeel niet.

In 2018 was publiek protest van queer mensen in Rusland nog steeds mogelijk.Afbeelding: AP / —

Rusland ondernam actie tegen homoseksuele en queer mensen. Sinds het vonnis heeft het Poetin-regime de vervolging van de queergemeenschap geïntensiveerd. Hetzelfde zou kunnen gelden voor mensen die politiek anders denken.

Terwijl soldaten aan de frontlinie in Oekraïne vechten om te overleven, spelen de Republikeinen al maanden politiek in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Vooral de ultrarechtse aanhangers van MAGA Trump blokkeerden de hulp aan Oekraïne. MAGA staat voor Trumps motto ‘Make America Great Again’.

Die mobile Version verlassen