Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Vier Republikeinen kwalificeren zich voor het vierde presidentiële debat van 2024
CNN

Vier kandidaten hebben zich gekwalificeerd voor het vierde presidentiële primaire debat van de GOP dat woensdagavond in Alabama plaatsvindt, zo maakten het Republikeinse Nationale Comité en debatzender NewsNation maandag bekend.

De gouverneur van Florida, Ron DeSantis, de voormalige gouverneur van South Carolina, Nikki Haley, ondernemer Vivek Ramaswamy en de voormalige gouverneur van New Jersey, Chris Christie, zullen het tegen elkaar opnemen in Tuscaloosa in wat de kleinste line-up voor debatten tot nu toe dit jaar zal zijn. Voormalig president Donald Trump, de koploper voor de GOP-nominatie, zal het evenement overslaan, omdat hij alle eerdere debatten heeft en in plaats daarvan een inzamelingsactie in Florida zal bijwonen voor een super PAC ter ondersteuning van zijn kandidatuur.

De aankondiging van maandag komt met nog maar zes weken te gaan voordat de caucuses in Iowa de nominatiekalender voor de Republikeinse Partij voor 2024 openen en DeSantis en Haley fel strijden om gezien te worden als de belangrijkste rivaal van Trump.

Om het Tuscaloosa-podium te halen, moesten kandidaten voldoen aan hogere donor- en opiniepeilingscriteria van het Republikeinse Nationale Comité. Ze moesten minstens 80.000 unieke donoren hebben, waarvan minstens 200 in twintig staten of territoria. Ze moesten ook minstens 6% registreren in twee in aanmerking komende nationale peilingen of in één nationale peiling en twee peilingen uit afzonderlijke staten met vroege stemrecht: Iowa, New Hampshire, South Carolina of Nevada. Vergelijkbaar met de voorwaarden voor eerdere debatten, eiste de RNC ook van kandidaten dat ze een belofte ondertekenden waarin ze beloofden de uiteindelijke kandidaat van de Republikeinse Partij te steunen.

Eerder op de dag verzette gouverneur Doug Burgum van North Dakota zich tegen de aanscherping door de RNC van de kwalificatiedrempels voor debatten, terwijl hij aankondigde dat hij zijn campagne voor de Republikeinse nominatie beëindigde.

“De vereisten voor het clubhuisdebat van de RNC nationaliseren het primaire proces en ontnemen de macht van de democratie aan de geëngageerde, nadenkende burgers van Iowa en New Hampshire”, zei Burgum, die zich kwalificeerde voor de eerste twee debatten, maar niet voor het derde debat van vorige maand in Miami.

“Deze willekeurige criteria garanderen voordelen voor kandidaten uit de grote mediamarkten aan de kust ten opzichte van het Amerikaanse Heartland. Geen van hun debatcriteria heeft betrekking op de kwalificaties die verband houden met het feitelijk uitoefenen van het werk van de president. Deze poging om het primaire systeem te nationaliseren is ongezond voor de toekomst van de partij, vooral voor een partij die beweert leiderschap van buiten Washington te waarderen”, voegde hij eraan toe.

Voormalig gouverneur van Arkansas, Asa Hutchinson, blijft meedoen aan de Republikeinse race, hoewel hij zich sinds zijn optreden bij de eerste confrontatie in Milwaukee in augustus niet heeft gekwalificeerd voor enige primaire debatten.

Ondertussen zijn functionarissen van de campagne van president Joe Biden en verschillende prominente Democraten, waaronder voormalig senator Doug Jones uit Alabama, van plan om, voorafgaand aan het debat, woensdag een persconferentie in Tuscaloosa te houden om te benadrukken “hoe de agenda van Donald Trump en de MAGA Republikeinen in de media wordt getoond. Alabama en de inzet van de verkiezingen van 2024”, aldus een persbericht van de Biden-campagne.

Gn En Head