Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Vier redenen waarom Modi’s BJP de belangrijkste regionale verkiezingen in India won | Verkiezingen nieuws


De rechtse regerende partij van India heeft een klinkende overwinning behaald bij de regionale verkiezingen, waardoor de controle over belangrijke staten is ontnomen, wat een grote impuls is voor premier Narendra Modi, die zich kandidaat zal stellen voor een derde termijn bij de nationale verkiezingen in mei.

Bij de verkiezingen die zondag werden afgesloten, heeft de Bharatiya Janata Partij (BJP) de staten Rajasthan en Chhattisgarh weggenomen van de oppositiepartij Indian National Congress en heeft zij een record vijfde termijn geregistreerd in het centrum van Madhya Pradesh.

De nederlaag van de seculiere Congrespartij in de drie staten – die 62 leden naar het nationale parlement sturen – is een graadmeter voor de hoop op een terugkeer naar de macht op nationaal niveau. Experts zeggen dat de grote oude partij, die de onafhankelijkheidsstrijd van India tegen de Britse koloniale macht leidde, haar strategie moet herijken nu Modi met succes het hindoe-nationalisme naar het centrum van de Indiase politiek heeft geduwd.

De Congrespartij slaagde er echter in om te winnen in de zuidelijke staat Telangana, de thuisbasis van het IT-centrum van Hyderabad, wat de kloof tussen noord en zuid benadrukte. De partij regeert ook de staat Karnataka, de thuisbasis van de stad Bengaluru, bekend als Silicon Valley in India. De BJP heeft nog steeds een beperkte electorale aanwezigheid in de relatief welvarendere zuidelijke staten van het land.

Hier zijn de vier redenen die worden toegeschreven aan de laatste overwinning van de BJP:

Welzijnsprogramma’s en hun publiciteit

De BJP, die in de beginjaren werd gezien als een pro-zakelijke en pro-stedelijke partij, heeft haar basis met succes uitgebreid. Het heeft talloze welzijnsprogramma’s gelanceerd om zijn reputatie ten gunste van de armen te verbeteren.

Veel van de regelingen, zoals geldoverdrachten, gratis rantsoenen en betaalbare gasflessen, gelanceerd door de centrale overheid onder leiding van Modi, zijn populair bij kiezers te midden van hoge werkloosheid, een noodlijdende landbouwsector en toenemende ongelijkheid.

Modi pochte tijdens zijn campagne op de inspanningen van zijn regering om de armen te helpen. De regering beweert dat meer dan 800 miljoen mensen gratis rantsoenen krijgen, wat de scheve economische groei in het meest bevolkte land ter wereld benadrukt.

De BJP beklom begin jaren negentig het nationale politieke toneel dankzij een beweging die een tempel voor de godheid Ram wilde bouwen in plaats van een Babri-moskee uit de middeleeuwen, die in 1992 werd gesloopt door hindoegroepen die banden hadden met de partij. Het Hooggerechtshof stond in 2019 de bouw toe van de tempel in Ayodhya, gelegen in de noordelijke staat Uttar Pradesh.

In de deelstaat Madhya Pradesh, waar de overwinning van de BJP enorm was, lijkt een geldoverdrachtsprogramma gericht op vrouwen vrouwelijke kiezers naar de partij te hebben getrokken, ondanks de hoge criminaliteit tegen vrouwen.

Waarnemers hebben de nederlaag van het Congres ook toegeschreven aan hun eigen zelfgenoegzaamheid en hun onvermogen om aansluiting te vinden bij de kiezers, ondanks het feit dat er op staatsniveau vergelijkbare sociale voorzieningen bestonden.

‘Modi-magie’ en hindoeïstische politiek

Modi’s persoonlijke aantrekkingskracht – in de woorden van de lokale media “Modi magie” – torent hoog boven de BJP uit. De 73-jarige leider blijft enorm populair met 93 miljoen volgers op X, en hij heeft zijn successen op het gebied van buitenlands beleid in zijn voordeel uitgebuit.

Onder Modi zijn de banden van New Delhi met de Verenigde Staten en andere westerse landen aanzienlijk verbeterd dankzij het beleid van het Westen om de opkomst van China tegen te gaan. Tegelijkertijd heeft India zichzelf ook geprofileerd als de leider van het Mondiale Zuiden.

De Indiase premier heeft India ook gepusht als productiecentrum, te midden van een Westerse drang om alternatieve toeleveringsketens te vinden.

De BJP gebruikte ook de inhuldiging van de Ram Mandir-tempel in Ayodhya in januari 2024 in haar voordeel. Modi lanceerde de bouw ervan in 2020 en speelde in op het hindoe-nationalistische sentiment in het land.

“De resultaten in Chhattisgarh, Madhya Pradesh en Rajasthan geven aan dat de bevolking van India resoluut voorstander is van een politiek van goed bestuur en ontwikkeling …”, schreef Modi op X, voorheen bekend als Twitter.

De oppositie heeft Modi ervan beschuldigd zich over te geven aan anti-islamitische hondenfluiten en immuniteit te bieden aan extreemrechtse hindoegroepen die betrokken zijn bij aanvallen op moslims en andere minderheden. India – een officieel seculiere natie – heeft sinds Modi in 2014 aan de macht kwam een ​​toename van het anti-moslimgeweld gezien. Tientallen moslims zijn gelyncht op louter de verdenking van het consumeren van rundvlees of het vervoeren van koeien, wat door een groot deel van de hindoes als heilig wordt beschouwd.

Modi en de BJP hebben de beschuldigingen ontkend en zeggen dat ze geen onderscheid maken tussen Indiërs op basis van kaste en geloof.

Verkiezingsfinanciering en omvang van de campagnes

De BJP heeft dankzij de hoge verkiezingsfinanciering een breed net aan campagnepubliciteit kunnen genereren.

Pro-democratische activisten hebben echter kritiek geuit op een juridisch mechanisme voor politieke financiering, bekend als electorale obligaties, waarmee partijen de naam van hun donoren voor het publiek verborgen kunnen houden.

Van alle politieke financiering tussen 2017 en 2022 werd de helft ontvangen via electorale obligaties. De BJP ontving ruim 57 procent van haar financiering via electorale obligaties – de meeste bronnen blijven ondoorzichtig.

De Congrespartij, die slechts 10 procent van de totale politieke financiering kon verkrijgen, heeft ook de eerlijkheid van het electorale obligatiessysteem in twijfel getrokken, waarbij de BJP drie keer zoveel electorale obligatiefondsen ontvangt als alle andere politieke partijen samen.

De Hindoe-nationalistische partij zette haar fondsen in om haar leider in de schijnwerpers te houden in de aanloop naar de stemming van zondag. Modi sprak veertien bijeenkomsten toe en nam deel aan twee roadshows in Rajasthan, en sprak ook op vijf bijeenkomsten in Chhattisgarh.

De BJP is relatief meer technisch onderlegd en heeft sociale media eerder geadopteerd dan andere partijen. Het heeft de partij geholpen online een aanzienlijke aanhang op te bouwen. Maar de partij wordt er ook van beschuldigd haar grote oorlogskas te gebruiken om zich over te geven aan negatieve propaganda, vooral gericht tegen moslims.

Gebrek aan eenheid van de oppositie

Het verlies van de Congrespartij wordt ook toegeschreven aan factionalisme en het onvermogen om allianties te smeden met gelijkgestemde seculiere partijen. De leiding van het Congres wordt er ook van beschuldigd arrogant te zijn en geen voeling te hebben met de realiteit ter plaatse.

Experts zeggen dat de Congrespartij haar leiderschap moet herzien en jonge gezichten op de voorgrond moet brengen, als ze haar electorale fortuin wil terugdraaien. In de afgelopen tien jaar is de partij door de BJP naar de marge van de Indiase politiek geduwd.

Rahul Gandhi, zijn zus Priyanka Gandhi en hun moeder Sonia Gandhi blijven de meest herkenbare gezichten van de partij. De huidige partijvoorzitter, Mallikarjun Kharge, een Dalit, heeft gewerkt in de schaduw van de Gandhi-dynastie – van wie drie leden premier zijn geweest.

Gn En Head