Skip to content


Kiezers in Montenegro brachten zondag hun stem uit bij een presidentsverkiezing die werd ontsierd door politieke onrust en onzekerheid over de vraag of de kleine NAVO-lidstaat op de Balkan door zou gaan met zijn poging om lid te worden van de EU of om de banden met Servië en Rusland te verbeteren.

Nadat de peilingen ’s avonds waren gesloten, zei een projectie van het Centrum voor Monitoring en Onderzoek dat een tweede ronde op 2 april nodig zal zijn om een ​​winnaar te kiezen. Dit werd verwacht voor de eerste ronde.

De zittende president Milo Djukanovic zou naar verwachting de meeste stemmen winnen met een redelijk comfortabele marge, namelijk 35,5%, maar ver onder de absolute meerderheid die nodig is voor een regelrechte overwinning.

Voormalig minister van Economie Jakov Milatovic, een westers opgeleide, pro-Europese econoom, zou naar verwachting 28,8% winnen.

Ondertussen eindigde de belangrijkste pro-Servische en pro-Russische politicus van het land, Andrija Mandic, op de derde plaats met 19,2%. Hoewel de resultaten alleen gebaseerd zijn op een statistische steekproef, zijn de marges tussen kandidaten zo groot dat elke verandering in hun algemene rangorde verrassend zou zijn.

Waarnemers hadden gesuggereerd dat Milatovic, die in de regering diende die na de parlementaire stemming van 2020 werd gekozen maar zich later afscheidde van de regerende coalitie, de meeste kans zou maken om de tweede ronde tegen Djukanovic te halen.

Djukanovic bekleedt al 33 jaar politieke topfuncties in het land. Hij en zijn Democratische Partij van Socialisten leidden Montenegro in 2006 naar de onafhankelijkheid van Servië en daagden Rusland uit om in 2017 toe te treden tot de NAVO.

Een alliantie die wordt gedomineerd door partijen die nauwere banden met Servië en Rusland zoeken, verdreef DPS echter in 2020 uit de macht.

Politieke crisis in Montenegro

De stemming van zondag kwam te midden van een jarenlange politieke crisis die werd gekenmerkt door stemmen van wantrouwen in twee afzonderlijke regeringen en een ruzie tussen wetgevers en Djukanovic over de weigering van de president om een ​​nieuwe premier te benoemen.

Op donderdag ontbond Djukanovic het parlement en plande hij vervroegde verkiezingen voor 11 juni. Een overwinning bij de presidentsverkiezingen zou de kansen van de winnende partij bij de parlementaire stemming vergroten.

Door de jaren heen is Montenegro verdeeld tussen degenen die zich identificeren als Montenegrijnen en degenen die zichzelf zien als Serviërs en zich verzetten tegen de onafhankelijkheid van het land in 2006 van een voormalige unie met het naburige en veel grotere Servië.

Na de invasie van Oekraïne vorig jaar sloot Montenegro zich aan bij EU-sancties tegen Rusland. Het Kremlin heeft Montenegro op de lijst van onvriendelijke staten geplaatst.

dh/msh (AP, Reuters)


dw En