Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Venezolaanse kiezers verwerpen de jurisdictie van het ICJ in geschil met Guyana


CARACAS/GEORGETOWN, 3 december (Reuters) – Kiezers in Venezuela verwierpen de jurisdictie van het Internationale Gerechtshof (ICJ) over het territoriale geschil van het land met Guyana en steunden de oprichting van een nieuwe staat in de potentiële olierijke regio Esequibo in een zondagsreferendum .

De rechtbank verbood Venezuela deze week elke actie te ondernemen die de status quo in het gebied zou veranderen, wat het onderwerp is van een actieve zaak bij het Internationaal Gerechtshof, maar de regering van president Nicolas Maduro ging door met een “consultatief” referendum met vijf vragen.

Alle vragen werden met meer dan 95% goedkeuring aangenomen, aldus president Elvis Amoroso van de verkiezingsautoriteit, die zei dat er minstens 10,5 miljoen stemmen voor ‘ja’ waren uitgebracht, maar het aantal kiezers niet bevestigde.

Sommige politieke en veiligheidsanalisten noemen het referendum een ​​machtsvertoon van Maduro en een test van steun voor zijn regering in de aanloop naar de geplande presidentsverkiezingen van 2024.

De rechtbank zei in april dat zij jurisdictie had, hoewel een definitieve uitspraak over de kwestie jaren op zich zou kunnen laten wachten. Venezuela heeft gezegd dat de kwestie door de twee landen moet worden opgelost.

Maduro juichte zondag laat het “totale succes” van de stemming toe.

“Het Venezolaanse volk heeft luid en duidelijk gesproken”, zei hij tegen een juichende menigte.

Het gaat om een ​​gebied van 160.000 vierkante kilometer dat grotendeels uit dichte jungle bestaat. Venezuela heeft zijn claim op het grondgebied de afgelopen jaren opnieuw geactiveerd na de ontdekking van offshore olie en gas.

“Het doel van de regering (Maduro) is om een ​​boodschap van kracht naar Guyana te sturen”, zei politiek professor Ricardo Sucre van de Centrale Universiteit van Venezuela, eraan toevoegend dat Maduro ook denkt aan potentiële olie- en gasontwikkelingen.

De maritieme grens tussen de twee landen staat ook ter discussie.

Er was geen georganiseerde campagne tegen het referendum en analisten verwachtten dat kiezers die ertegen waren thuis zouden blijven.

Er zijn meer dan 20 miljoen kiesgerechtigden in Venezuela.

Getuigen van Reuters bezochten stembureaus in het hele land; in veel daarvan stonden weinig of geen mensen in de rij.

In Maracaibo, in de olierijke staat Zulia, vertelden opiniepeilers aan Reuters dat de opkomst laag was.

“We moeten stemmen voor de verdediging van onze natie, omdat de Esequibo van ons is en we het niet aan de gringo’s (Amerikanen) kunnen overlaten”, zei de 80-jarige gepensioneerde Carmen Pereira in een stemcentrum in Caracas.

De autoriteiten verlengden de stemming met twee uur.

“De regering houdt het referendum om interne redenen”, zegt Benigno Alarcon, directeur van het Centrum voor Politieke Studies aan de Andres Bello Katholieke Universiteit in Caracas. “Het moet zijn verkiezingsmachinerie testen.”

“Als de oppositie zich verenigt en de Venezolanen bereid zijn om deel te nemen (aan de verkiezingen van 2024), ligt Maduro eruit”, aldus veiligheidsanalist Rocio San Miguel. “Hij activeert een scenario van conflict” om misschien de verkiezingen op te schorten.

De stemming van zondag heeft onrust veroorzaakt in Guyana, waarbij de regering er bij de burgers op aandringt kalm te blijven.

De Guyaanse president Irfaan Ali nam zondag deel aan een patriottische bijeenkomst, samen met honderden vlagzwaaiende supporters. Hij heeft gezegd dat de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof van vrijdag Venezuela verbiedt om “Guyanese grondgebied te annexeren of te betreden”.

Sommigen in Georgetown uitten opluchting na de beslissing van het Internationaal Gerechtshof.

“Ik denk dat de rechtbank een juiste beslissing heeft genomen. Ik kan nu wat rustiger ademhalen”, zegt groenteverkoper Kim Rampersaud (41).

Brazilië zei woensdag dat het “defensieve acties” langs de noordgrens had geïntensiveerd te midden van het territoriale geschil.

Rapportage door Deisy Buitrago, Vivian Sequera en Mayela Armas in Caracas; Mariela Nava in Maracaibo; Mircely Guanipa in Maracay; Tibisay Romero in Valencia; en Kiana Wilburg in Georgetown; Schrijven door Julia Symmes Cobb; Bewerking door Diane Craft en Stephen Coates

Onze normen: de vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

Verkrijg licentierechtenopent een nieuw tabblad
50c14ec0 289b 472e 8527 ea9303547fa1

Deisy rapporteert over olie en energie en algemeen nieuws uit de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Ze is ook geïnteresseerd in berichtgeving over politiek en milieu. Deisy werkt sinds 2001 samen met Reuters in Caracas, waar ze begon te schrijven over onder meer gewelddadige protesten tegen de regering, de dood van de voormalige president van Venezuela, Hugo Chávez, en problemen bij staatsoliemaatschappij PDVSA. Ze houdt van dieren zoals honden en katten! Contactpersoon:+584241334490

Gn En Head