Skip to content


Het Vaticaan heeft zijn diplomatieke missie in Nicaragua gesloten, meldde het Vatican News-portaal zaterdag, in een groeiende ruzie tussen de katholieke kerk en het Midden-Amerikaanse land.

De bilaterale betrekkingen waren vorige week verder verslechterd toen paus Franciscus in een interview de regering van de socialistische president Daniel Ortega een dictatuur noemde.

Volgens het portaal was de diplomaat van het Vaticaan, monseigneur Marcel Diouf, vrijdag naar Costa Rica gereisd.

De regering van Ortega richt zich al jaren op de katholieke kerk nadat enkele kerkleiders onderdak boden aan demonstranten tegen de regering in hun eigendommen.

De reactie was ingegeven door de gewelddadige onderdrukking van demonstranten tegen de regering door de Nicaraguaanse autoriteiten sinds 2018, waarbij veel oppositieleden werden gedood

Naast het verbieden van protesten van de oppositie, heeft Ortega ook de traditionele straatprocessies verboden die voorafgaand aan de Goede Week en Pasen worden georganiseerd.

De kerk heeft ook geprobeerd op te treden als bemiddelaar tussen de regering en de politieke oppositie.

Ortega: katholieke leiders zijn ’terroristen’

Ortega heeft kerkvertegenwoordigers gebrandmerkt als terroristen die hem willen omverwerpen, wat tientallen priesters ertoe heeft aangezet naar het buitenland te vluchten om arrestatie te voorkomen.

Vorig jaar werden twee congregaties van nonnen geroyeerd.

Een bisschop, Rolando Alvarez, werd in februari veroordeeld tot 26 jaar gevangenisstraf nadat hij was beschuldigd van insubordinatie, ondermijning van de nationale integriteit en andere misdrijven.

Alvarez weigerde aan boord te gaan van een vliegtuig dat 222 dissidenten en priesters in ballingschap naar de Verenigde Staten bracht. Ook werd hem zijn Nicaraguaanse staatsburgerschap ontnomen.

Francis spreekt zich uit na maanden van stilte

Francis is grotendeels uit de rij gebleven, maar vorige week noemde hij de regering van Ortega een “onbeschofte dictatuur” vergelijkbaar met die van Hitler, geleid door een “onevenwichtige” president. De paus reageerde op de veroordeling van Alcarez.

Als reactie daarop stelde de regering voor de betrekkingen met de Heilige Stoel op te schorten.

Vorig jaar dwong het de toenmalige pauselijke ambassadeur het land te verlaten.

Het is niet duidelijk wat de sluiting in diplomatieke termen nog meer zou inhouden.

Volgens Vatican News is de ambassade toevertrouwd aan de Italiaanse regering.

De VS en de Europese Unie hebben verschillende rondes van sancties opgelegd aan Ortega en zijn familieleden vanwege de erosie van democratie en burgerrechten door zijn regering.

Ortega zette de EU-ambassadeur in het land uit nadat ze had opgeroepen tot terugkeer naar de democratie.

mm/sms (AP, AFP, dpa)


dw En