Skip to content


PARIJS (AP) – De Franse president Emmanuel Macron beloofde zondag om wetgevers te beschermen die worden bedreigd omdat ze zijn streven om de pensioenleeftijd te verhogen steunen, te midden van aanhoudende stakingen en protesten over de pensioenwet voorafgaand aan stemmen met hoge inzetten in het parlement op maandag.

Demonstranten vernielden van de ene op de andere dag het kantoor van de president van de conservatieve Republikeinse partij, in een kennelijke dreiging om zijn partij ertoe te brengen de pensioenhervorming van Macron te blokkeren.

Eric Ciotti tweette een foto van zijn kantoor in de stad Nice aan de Franse Rivièra met verbrijzelde ruiten nadat er een straatsteen naar was gegooid. De vandalen krabbelden ook de woorden “de motie of de steen” – in verwijzing naar twee moties van wantrouwen waarover maandag in de Tweede Kamer zal worden gestemd.

Andere functionarissen hebben de afgelopen dagen ook melding gemaakt van vandalisme of pogingen tot intimidatie voor hun steun voor de pensioenrekening.

Als reactie daarop belde Macron de sprekers van beide kamers van het parlement om zijn steun aan alle wetgevers te bevestigen en zei dat de regering was gemobiliseerd om “alles in het werk te stellen om hen te beschermen”, zei het kantoor van de president zondagavond.

Macron herhaalde ook zijn wens dat het wetsvoorstel “het einde van zijn democratische pad bereikt in een context van respect voor iedereen”.

Na weken van massaprotesten en straffende stakingen gaf Macron vorige week premier Elisabeth Borne de opdracht een beroep te doen op een speciale grondwettelijke bevoegdheid om het wetsvoorstel erdoor te krijgen door een stemming in de lagere kamer van het parlement te omzeilen. Als reactie hierop dienden wetgevers van de oppositie moties van wantrouwen in tegen haar kabinet.

Ciotti had aangekondigd dat zijn partij niet voor een van de twee moties van afkeuring zou stemmen – wat betekent dat er niet genoeg stemmen zouden zijn om te voorkomen dat de wet van kracht wordt.

In reactie op de vandalen tweette Ciotti: “Ik zal nooit toegeven aan de nieuwe discipelen van terreur.”

Het zal een hele uitdaging zijn om een ​​motie van wantrouwen erdoor te krijgen – sinds 1962 is geen enkele geslaagd en de centristische alliantie van Macron heeft nog steeds de meeste zetels in de Nationale Assemblee. Een minderheid van de conservatieven zou kunnen afwijken van de Republikeinse partijlijn, maar het valt nog te bezien of ze bereid zijn de regering van Macron ten val te brengen.

De vuilnisophaaldienst in Parijs bleef zondag in sommige wijken verstoord door een langdurige staking van de sanitaire voorzieningen. Een paar honderd mensen demonstreerden buiten het winkelcentrum Les Halles in Parijs voordat de politie hen uiteendreef. Eerder zondag marcheerden tientallen vakbondsactivisten door een winkelcentrum in de Parijse voorstad Rosny-sous-Bois.

Macron stelt dat de herziening van de pensioenen nodig is om het systeem overeind te houden terwijl de bevolking vergrijst. Tegenstanders dringen erop aan om de belastingen voor de rijken te verhogen of werkgevers in plaats daarvan meer te laten betalen.

De bijbehorende pers


Kulturelle En