Skip to content


FRANKFURT – De Zwitserse bankreus UBS koopt de op één na grootste bank van het land, Credit Suisse, in een deal die een opluchting zal zijn voor de financiële markten in Europa en de rest van de wereld.

De eerste officiële aankondiging, van de Zwitserse Nationale Bank, maakte de prijs van de transactie niet bekend,

Maar UBS zei in een volgende verklaring dat de totale prijs 3 miljard Zwitserse frank, of ongeveer $ 3,25 miljard, in UBS-aandelen is.

“Met de overname van Credit Suisse door UBS is er een oplossing gevonden om de financiële stabiliteit veilig te stellen en de Zwitserse economie te beschermen in deze uitzonderlijke situatie”, zei de Zwitserse Nationale Bank in haar verklaring, erop wijzend dat de deal mogelijk werd gemaakt met de steun van de Zwitserse federale overheid, de Zwitserse financiële markttoezichthouder FINMA en de Zwitserse Nationale Bank.

De Zwitserse autoriteiten benadrukten de urgentie van het sluiten van een deal voor de bank voordat de markten maandag opengaan en pasten de wetten aan om verdere liquiditeitsvoorziening door de Zwitserse centrale bank mogelijk te maken, terwijl de regering ermee instemde aanvullende garanties te geven.

De 167-jarige Credit Suisse is betrokken geweest bij een reeks schandalen die het vertrouwen van investeerders en klanten hebben ondermijnd. Het bevond zich dus in het oog van de storm toen de ineenstorting van Silicon Valley Bank in de VS de vrees voor een bankencrisis deed oplaaien.