Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Trump zinspeelt op een grotere rol voor het leger in de VS


WASHINGTON (AP) – Dit jaar campagne voeren in Iowa, Donald Trump zei dat hem tijdens zijn presidentschap werd verhinderd het leger in te zetten om het geweld in voornamelijk democratische steden en staten te onderdrukken.

De koploper voor de Republikeinse presidentskandidaat van 2024 noemde New York City en Chicago ‘misdaadholen’ en zei tegen zijn toehoorders: ‘De volgende keer wacht ik niet. Eén van de dingen die ik deed, was ze het bedrijf laten runnen en we gaan laten zien hoe slecht ze het doen,’ zei hij. “Nou, dat hebben we gedaan. Wij hoeven niet langer te wachten.”

Trump heeft niet precies uiteengezet hoe hij het leger tijdens een tweede ambtstermijn zou kunnen inzetten, hoewel hij en zijn adviseurs hebben gesuggereerd dat zij een ruime speelruimte zouden hebben om eenheden op te roepen. Hoewel het regelmatig inzetten van het leger binnen de grenzen van het land een afwijking van de traditie zou zijn, heeft de voormalige president al aangegeven een agressieve agenda als hij wint, van massadeportaties tot reisverboden voor bepaalde landen met een moslimmeerderheid.

Een wet die voor het eerst werd opgesteld in de kinderschoenen van het land zou Trump als opperbevelhebber een vrijwel onbeperkte macht geven om dit te doen, zeiden militaire en juridische experts in een reeks interviews.

De Insurrection Act staat presidenten toe een beroep te doen op reserve- of actieve militaire eenheden om te reageren op onrust in de staten, een autoriteit die niet door de rechtbank kan worden getoetst. Een van de weinige vangrails vereist alleen dat de president verzoekt dat de deelnemers zich verspreiden.

“De belangrijkste beperking voor het gebruik door de president van de Insurrection Act is in wezen politiek, dat presidenten niet de man willen zijn die tanks door Main Street heeft laten rollen”, zegt Joseph Nunn, een nationale veiligheidsexpert bij het Brennan Center for Justice. “Er staat niet veel in de wet dat de hand van de president kan tegenhouden.”

Een woordvoerder van de campagne van Trump reageerde niet op meerdere verzoeken om commentaar over de autoriteit die Trump zou kunnen gebruiken om zijn plannen na te streven.

Het Congres keurde de wet in 1792 goed, slechts vier jaar nadat de grondwet was geratificeerd. Nunn zei dat het een samensmelting is van verschillende wetten die tussen toen en de jaren 1870 zijn uitgevaardigd, een tijd waarin er weinig te doen was op het gebied van lokale wetshandhaving.

“Het is een wet die in veel opzichten is gemaakt voor een land dat niet meer bestaat”, zei hij.

Het is ook een van de meest substantiële uitzonderingen op de Posse Comitatus Act, die in het algemeen het gebruik van het leger voor wetshandhavingsdoeleinden verbiedt.

Trump heeft openlijk gesproken over zijn plannen als hij president wordt, inclusief het inzetten van het leger aan de grens en in steden die te kampen hebben met gewelddadige misdaad. Zijn plannen omvatten ook het inzetten van het leger tegen buitenlandse drugskartels, een standpunt dat wordt herhaald door andere Republikeinse voorverkiezingen, zoals de gouverneur van Florida Ron DeSantis en Nikki Haley, de voormalige VN-ambassadeur en gouverneur van South Carolina.

De bedreigingen hebben vragen doen rijzen over de betekenis van militaire eden, de presidentiële macht en wie Trump zou kunnen benoemen om zijn aanpak te ondersteunen.

Trump heeft al gesuggereerd dat hij dat zou kunnen doen breng terug gepensioneerde legerluitenant-generaal. Michaël Flynndie kortstondig diende als de nationale veiligheidsadviseur van Trump en tweemaal schuldig pleitte aan liegen tegen de FBI tijdens het onderzoek naar de Russische invloed voordat hij werd vergeven door Trump. Flynn suggereerde in de nasleep van de verkiezingen van 2020 dat Trump stemmachines in beslag zou kunnen nemen en het leger in sommige staten zou kunnen opdragen de verkiezingen te helpen herhalen.

Pogingen om een ​​beroep te doen op de Insurrection Act en het leger in te zetten voor binnenlands politiewerk zouden waarschijnlijk weerstand oproepen bij het Pentagon, waar generaal Charles Q. Brown de nieuwe voorzitter van de Joint Chiefs of Staff is. Hij was een van de acht leden van de Joint Chiefs die een memo aan militair personeel ondertekenden in de nasleep van de aanval op het Amerikaanse Capitool van 6 januari 2021. In de memo werd de nadruk gelegd op de eden die zij hadden afgelegd en werden de gebeurtenissen van die dag genoemd, die bedoeld waren om de certificering ervan stop te zetten De overwinning van democraat Joe Biden op Trump“opruiing en opstand.”

Trump en zijn partij behouden niettemin brede steun onder degenen die in het leger hebben gediend. AP VoteCast, een diepgaand onderzoek onder ruim 94.000 kiezers in het hele land, toonde aan dat 59% van de Amerikaanse militaire veteranen bij de presidentsverkiezingen van 2020 op Trump stemde. Tijdens de tussentijdse verkiezingen van 2022 steunde 57% van de militaire veteranen Republikeinse kandidaten.

Presidenten hebben in totaal veertig proclamaties uitgevaardigd waarin ze zich op de wet beroepen, waarvan sommige meerdere keren zijn gedaan vanwege dezelfde crisis, zei Nunn. Lyndon Johnson deed er drie keer een beroep op – in Baltimore, Chicago en Washington – als reactie op de onrust in de steden na de moord op Dr. Martin Luther King Jr. in 1968.

Tijdens het burgerrechtentijdperk gebruikten de presidenten Johnson, John F. Kennedy en Dwight Eisenhower de wet om activisten en studenten te beschermen die scholen desegregeerden. Eisenhower stuurde de 101st Airborne naar Little Rock, Arkansas, om zwarte studenten te beschermen die de Central High School integreerden nadat de gouverneur van die staat de Nationale Garde had geactiveerd om de studenten buiten te houden.

George HW Bush was de laatste president die gebruik maakte van de Insurrection Act, een reactie op rellen in Los Angeles in 1992 na de vrijspraak van de blanke politieagenten die de zwarte automobilist Rodney King sloegen bij een incident dat op video werd opgenomen.

Herhaalde pogingen om deze daad in te roepen tijdens een nieuw Trump-presidentschap zouden militaire leiders onder druk kunnen zetten, die consequenties zouden kunnen ondervinden van hun daden, zelfs als ze op aanwijzing van de president zouden worden gedaan.

Michael O’Hanlon, directeur onderzoek buitenlands beleid bij de denktank Brookings Institution, zei dat de vraag is of het leger fantasierijk genoeg is met de scenario’s die het aan toekomstige officieren heeft gepresenteerd. Dubbelzinnigheid, vooral als er geweld bij betrokken is, is niet iets waar militairen zich prettig bij voelen, zei hij.

“Er zijn veel institutionele checks and balances in ons land die juridisch behoorlijk goed ontwikkeld zijn, en het zal het moeilijk maken voor een president om zomaar iets willekeurigs uit het niets te doen”, zegt O’Hanlon, die gespecialiseerd is in Amerikaanse defensiestrategie en het gebruik van militair geweld. “Maar Trump is goed in het ontwikkelen van een semi-logische gedachtegang die zou kunnen leiden tot een plek waar genoeg chaos, geweld en juridische onduidelijkheid is” om het leger in te schakelen.

De democratische vertegenwoordiger Pat Ryan uit New York, de eerste afgestudeerde van de Amerikaanse militaire academie die het congresdistrict vertegenwoordigt waartoe ook West Point behoort, zei dat hij de eed drie keer heeft afgelegd terwijl hij op de school zat en nog een paar keer tijdens zijn militaire carrière. Hij zei dat er in de klas uitgebreid aandacht is voor de verantwoordelijkheden van een officier tegenover de grondwet en de mensen onder zijn of haar bevel.

“Ze hameren ons echt op de ernst van de eed en op wie die wel en niet was gericht”, zei hij.

Ryan zei dat hij dacht dat het universeel werd begrepen, maar 6 januari “was zeer verontrustend en een wake-up call voor mij.” Meerdere veteranen En leger in actieve dienst Het personeel werd beschuldigd van misdaden in verband met de aanval.

Hoewel deze connecties verontrustend waren, zei hij dat hij denkt dat degenen die soortgelijke gevoelens koesteren een zeer klein percentage van het leger vormen.

William Banks, hoogleraar rechten aan de Universiteit van Syracuse en expert op het gebied van de nationale veiligheidswetgeving, zei dat een militaire officier niet gedwongen wordt ‘onwettige bevelen’ op te volgen. Dat zou een moeilijke situatie kunnen creëren voor leiders wier eenheden worden opgeroepen voor binnenlands politietoezicht, aangezien zij kunnen worden aangeklaagd voor het ondernemen van onwettige acties.

“Maar er is een grote duim op de schaal ten gunste van de interpretatie van de president over de vraag of het bevel wettig is,” zei Banks. “Je zou heel veel ruzie krijgen en je zou veel ophef krijgen binnen het leger als je ervoor zou kiezen een presidentieel bevel niet op te volgen.”

Nunn, die stappen heeft voorgesteld om het beroep op de wet te beperken, zei dat militair personeel niet kan worden bevolen de wet te overtreden.

“Leden van het leger zijn wettelijk verplicht een onwettig bevel te negeren. Tegelijkertijd is dat veel gevraagd van het leger, omdat zij ook verplicht zijn bevelen op te volgen”, zei hij. ‘En de straf voor het negeren van een bevel dat wettig blijkt te zijn, is dat je carrière voorbij is en dat je misschien wel heel lang de gevangenis in moet. De inzet voor hen is buitengewoon hoog.”

___

Associated Press-schrijvers Jill Colvin en Michelle L. Price in New York, en Linley Sanders in Washington hebben bijgedragen aan dit rapport.Gn En Head