Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Trump probeert de aanval van Biden te weerleggen dat hij een bedreiging voor de democratie is


Reba Saldanha/AP

Voormalig president Donald Trump spreekt tijdens een campagnebijeenkomst op 11 november 2023 in Claremont, New Hampshire.CNN

Voormalig president Donald Trump heeft zaterdag zijn krachtigste weerwoord gegeven aan het argument van president Joe Biden dat een tweede ambtstermijn van Trump de Amerikaanse democratie zou bedreigen.

Trump, die wordt beschuldigd van misdrijf vanwege zijn pogingen om de verkiezingen van 2020 ongedaan te maken, betoogde tegenover een menigte supporters in Cedar Rapids, Iowa, dat Biden degene was die een bedreiging vormde voor de Amerikaanse democratie en dat zijn regering vol ‘criminelen’ zat.

“Deze campagne is een rechtvaardige kruistocht om onze republiek te bevrijden van Biden en de criminelen in de Biden-regering”, vertelde Trump, die in vier gevallen met 91 strafrechtelijke aanklachten wordt geconfronteerd, tegen de menigte die zich verzamelde in een gymzaal van een community college. De voormalige president heeft op alle aanklachten onschuldig gepleit.

De toespraak komt weken nadat Biden een deel van de recente retoriek van Trump vergeleek met het taalgebruik in nazi-Duitsland, waarbij Trump zijn politieke vijanden ‘ongedierte’ noemde en zei dat immigranten zonder papieren ‘het bloed van ons land vergiftigden’. Biden en zijn campagne hebben de afgelopen weken hun aanvallen op Trump, de onbetwiste koploper voor de Republikeinse presidentiële nominatie volgend jaar, aangescherpt.

Tijdens zijn evenement in Cedar Rapids verwees Trump naar een toespraak die Biden hield voorafgaand aan de tussentijdse verkiezingen van 2022, waarin de president Trump en zijn naaste volgelingen waarschuwde dat ze de Amerikaanse democratie probeerden te ondermijnen en dat hun inspanningen zouden kunnen uitmonden in geweld.

“Als Joe Biden van deze race de vraag wil maken welke kandidaat onze democratie zal verdedigen en onze vrijheden zal beschermen, en ik zeg tegen de corrupte Joe – en hij is de meest corrupte president die we ooit hebben gehad – zullen we die strijd winnen en we gaan het heel groots winnen”, zei Trump.

Trump voegde eraan toe: “Joe Biden is niet de verdediger van de Amerikaanse democratie. Joe Biden is de vernietiger van de Amerikaanse democratie.”

De Trump-campagne deelde zaterdag vóór de gebeurtenis nieuwe borden uit met de tekst ‘Biden valt de democratie aan’.

De focus van Trump op Biden in plaats van op de Republikeinse kandidaten die hem in de peilingen volgen, is het laatste teken dat hij verder kijkt dan de Republikeinse voorverkiezingen, naar een mogelijke herkansing bij de algemene verkiezingen met de president. De Biden-campagne heeft zich de afgelopen weken sterker gericht op het onder de aandacht brengen van enkele van de harde standpunten en voorstellen van de voormalige president, onder meer op het gebied van gezondheidszorg, immigratie en abortus.

Een paar uur verderop was zaterdag de gouverneur van Florida, Ron DeSantis, ook in de staat Hawkeye, waar hij zijn achterblijvende presidentiële campagne een schok wilde geven. DeSantis probeert een recente golf van de voormalige gouverneur van South Carolina, Nikki Haley, af te weren en de grote kloof tussen hem en Trump te dichten op weg naar de laatste weken vóór de Republikeinse caucuses van 15 januari.

De gouverneur van Florida voltooide dit weekend zijn rondreis door alle 99 provincies in Iowa – een prestatie die bekend staat als de ‘full Grassley’, genoemd naar de Republikeinse senator Chuck Grassley uit Iowa, die elk jaar alle provincies in de staat bezoekt. DeSantis probeert te profiteren van de steunbetuigingen die hij ontving van de populaire gouverneur van Iowa, Kim Reynolds, en de invloedrijke evangelische leider van Iowa, Bob Vander Plaats, terwijl hij momentum probeert op te bouwen voor een late pauze in de race.

De campagne van Trump heeft vrijdag volgens een senior campagnemedewerker van Trump een tv-advertentieaankoop met zes cijfers gelanceerd in Iowa, en er zijn twee nieuwe advertenties vertoond. De ene advertentie is gericht op het aanvallen van Biden, terwijl de andere de eerdere lof van Trump door Reynolds belicht. Trump heeft meedogenloos de gouverneur van Iowa aangevallen, die haar steun achter DeSantis zette nadat ze aanvankelijk had aangegeven dat ze neutraal zou blijven in de voorverkiezingen.

Haley, die in de peilingen is gestegen, had dit weekend geen openbare evenementen gepland in Iowa en heeft onlangs een campagneronde in New Hampshire afgerond. De voormalige VN-ambassadeur ontving deze week steun van een machtige conservatieve politieke belangenorganisatie die banden heeft met miljardair Charles Koch, wat een opening zou kunnen creëren om haar positie in de race te verhogen.

Haley en DeSantis zullen waarschijnlijk deel uitmaken van degenen die volgende week deelnemen aan het vierde Republikeinse presidentiële debat in Alabama, dat Trump overslaat. De voormalige president zal naar verwachting de avond ervoor deelnemen aan een prime-time gemeentehuis onder leiding van Fox News-presentator Sean Hannity in Davenport, Iowa, aldus de senior campagnemedewerker van Trump. Op de avond van het debat zal hij een inzamelingsactie in Florida bijwonen.

De campagne van Trump in Iowa komt dagen nadat een hof van beroep in New York een zwijgbevel heeft hersteld dat de voormalige president en zijn advocaten verbiedt openbare verklaringen af ​​te leggen over het rechtszaalpersoneel in zijn civiele fraudezaak ter waarde van 250 miljoen dollar. Trump heeft een boete van in totaal 15.000 dollar gekregen wegens het overtreden van de zwijgplicht.

Dit verhaal is bijgewerkt met aanvullende informatie.

Correctie: dit verhaal is bijgewerkt om weer te geven dat senator Chuck Grassley elk jaar alle 99 provincies van Iowa bezoekt.

Gn En Head