Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Trump en Bolsonaro groeten Javier Milei terwijl extreemrechts zich over de hele wereld verheugt | Argentinië


Argentinië

‚El Loco‘ behaalt een verpletterende overwinning in Argentinië, wat volgens experts de schaal van frustratie toont over de peronistische status quo

ma 20 november 2023 12.23 EST

Uitblinkers van mondiaal extreem-rechts zijn in vervoering over de overweldigende verkiezingsoverwinning van Javier Milei in Argentinië, waarvan experts voorspellen dat Buenos Aires een nieuw platform voor populistisch radicaal-rechts zal worden.

Donald Trump en Jair Bolsonaro leidden het feest nadat hun Argentijnse bondgenoot zijn rivaal, de peronistische minister van Financiën Sergio Massa, bij de presidentsverkiezingen van zondag met bijna 3 miljoen stemmen versloeg. De voormalige Amerikaanse president voorspelde dat Milei “Argentinië echt weer groot zou maken”, terwijl de ex-president van Brazilië een overwinning voor “eerlijkheid, vooruitgang en vrijheid” toejuichte. Bolsonarista- en Mileísta-activisten voorspelden dat de overwinning van Milei de eerste zou zijn in een drietal rechtse veroveringen waarbij Trump en Bolsonaro in 2024 en 2026 de macht zouden herwinnen.

In zijn eerste interview na de overwinning op maandag kondigde Milei aan dat hij naar de VS en Israël zou reizen – waar hij heeft beloofd de Argentijnse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen – voordat hij op 10 december wordt beëdigd, samen met zijn ultraconservatieve vicepresident. verkozen president Victoria Villarruel.

Bolsonaro kondigde aan dat hij de inauguratie van Milei in Buenos Aires zou bijwonen en plaatste beelden van een videogesprek met de verkozen Argentijnse president. “Ik ben heel blij”, zei Bolsonaro tegen de radicale libertaire econoom. “Je hebt een grote taak voor je … en het is een taak die verder gaat dan Argentinië”, voegde de voormalige leider van Brazilië eraan toe. “Gracias!” antwoordde Milei.

In tegenstelling tot Bolsonaro, een professionele politicus die zich in 2018 voordeed als een buitenstaander tegen het establishment om de macht te winnen, is Milei een echte nieuwkomer in de politieke wereld. Hij werd in 1970 in Buenos Aires geboren, speelde in een coverband van de Rolling Stones en verwierf bekendheid als grofgebekte economische expert op de Argentijnse televisie voordat hij in 2021 tot congres werd gekozen voor zijn libertaire partij Libertad Avanza (Freedom Advances). Milei’s grillige persoonlijkheid, de uitbarstingen op het scherm vol krachttermen en het kapsel in Britpop-stijl hebben zijn reputatie als ‚El Loco‘ (The Madman) versterkt.

Van Bogotá en Santiago tot Lissabon en Madrid, andere ultraconservatieve figuren uitten hun vreugde over de verpletterende overwinning van Milei op de centristische Massa, met 14,47 miljoen tegen 11,51 miljoen stemmen.

André Ventura, de leider van de extreemrechtse Chega in Portugal! (Genoeg!), vierde Milei’s “strijd om de samenleving te verdedigen” en Matteo Salvini, de leider van de extreemrechtse Liga in Italië, stuurde zijn felicitaties. Santiago Abascal, de leider van de Spaanse extreemrechtse partij Vox, zei dat Milei “een pad van toekomst en hoop heeft geopend … voor Argentijnen en heel Latijns-Amerika”.

De Hongaarse president Katalin Novák feliciteerde Milei met een “grote overwinning”.

In Zuid-Amerika feliciteerde de Chileense ultraconservatieve politicus José Antonio Kast Milei met zijn ‘klinkende triomf’ en schreef: ‘De wederopbouw van Argentinië begint nu’.

De Colombiaanse senator María Fernanda Cabal noemde de overwinning van Milei een overwinning voor “het gezond verstand, het gezond verstand (en) de hoop op een wedergeboorte voor Argentinië”. “Opnieuw is het plunderende links van Latijns-Amerika verslagen.”

Sergio Moro, de Braziliaanse senator en minister van Justitie van Jair Bolsonaro, twitterde: “Argentinië heeft twee WK’s op rij gewonnen.”

Ariel Goldstein, een Argentijnse academicus die populistisch rechts in Latijns-Amerika bestudeert, zei dat hij verwachtte dat Buenos Aires een ontmoetingsplaats zou worden voor leden van mondiaal extreemrechts en gastheer zou zijn voor een editie van het Madrid Forum, een rechtse ‘anticommunistische’ top die in 2020 werd opgericht. door een denktank verbonden aan Vox.

Neerslachtige Sergio Massa-aanhangers in Buenos Aires. Foto: Juan Mabromata/AFP/Getty Images

Terwijl rechtse eerbetoon binnenstroomde, werd de omvang van Milei’s overwinning duidelijk. De tv-beroemdheid die een politieke sensatie werd, versloeg zijn peronistische rivaal in 21 van de 23 provincies van Argentinië en kwam op een steenworp afstand van de overwinning in Buenos Aires, een peronistisch bolwerk, waar Massa 50,89% van de stemmen kreeg, tegenover 49,1% van Milei.

In Córdoba, waar Milei zijn laatste campagnebijeenkomst hield, versloeg de wildharige libertariër zijn rivaal met 74,28% tot 25,71%. In Mendoza bedroeg het resultaat 71,42% tot 28,57%.

Maar ondanks alle rechtse euforie waarschuwden experts ervoor om de verkiezing van Milei niet te zien als een teken van een grote conservatieve verschuiving in de Argentijnse politiek.

Yanina Welp, een Argentijnse politicoloog van het Albert Hirschman Center on Democracy, zei dat cultuuroorlogkwesties en identiteitspolitiek sommige burgers misschien hebben beïnvloed, maar dat de kiezers vooral de peronisten wilden straffen omdat ze Argentinië in een van de ergste economische crises in decennia hadden geleid.

“Massa is de minister van Economie, en het land kent een inflatie van (bijna) 150% en bijna de helft van het land leeft in armoede. Het is dus vrij eenvoudig om de afwijzing van de status quo te begrijpen”, aldus Welp. “Meer dan dat we vóór het programma van Milei of Milei zijn, is dit (een stem) tegen de peronisten en de huidige regering.”

Shila Vilker, het hoofd van een adviesbureau Trespuntozero, wist niet zeker of de verkiezingen door Milei waren gewonnen of door Massa verloren, omdat zoveel kiezers als minister van Financiën zijn regering de schuld gaven van hun economische ellende. Wat zeker was, meende Vilker, was dat Massa’s ‘angstzaaiende campagne’ – bedoeld om kiezers van Milei af te schrikken door hem af te schilderen als een emotioneel onstabiele, autoritaire gek – was geflopt.

“Mensen kozen voor verandering”, zei Vilker. “Het idee van verandering prevaleerde boven continuïteit en overwon elke vorm van angst, zowel voor het bekende als voor het onbekende.”

Dat brandende verlangen naar verandering werd zondagavond breed uitgemeten rond de iconische Obelisk van Buenos Aires, toen duizenden Milei-kiezers samenkwamen om te proosten op een nieuw en uiterst onvoorspelbaar hoofdstuk in de geschiedenis van hun land.

“Ik denk dat mensen opgelucht zijn dat er eindelijk verandering komt. De andere optie was gewoon niet goed, we hebben verandering nodig, en snel”, zei de 19-jarige Justine Navarra Beber die haar allereerste politieke bijeenkomst bijwoonde.

Roman Neveira, een 23-jarige programmeur, zwaaide met een grote blauw-witte Argentijnse vlag terwijl chauffeurs langsreden en de slogan van Milei riepen: „Viva la libertad, carajo!“ (Lang leve de vrijheid, verdomme!).

“Ik ben erg blij en opgelucht. Het gaat al een hele tijd bergafwaarts in Argentinië. Het feit dat iemand anders als Milei, die niet als een politicus praat en geweldige ideeën heeft, naar buiten is gekomen om iets te doen, geeft mij hoop”, zei Neveira.

“De huidige situatie is niet eenvoudig op te lossen. We zullen geduld moeten hebben, maar ik ben erg enthousiast over wat ze gaan doen.”

Een andere feestvierder, Marcelo Álvarez, trompetterde de verkiezing van Milei uit als een welverdiende verwerping van de egoïstische politici die hij beschuldigde van het ruïneren van miljoenen levens. “Ze lieten de mensen niets achter en nu hebben wij gewonnen”, straalde de 60-jarige eigenaar van een klein bedrijf.

Toch wist Álvarez niet zeker wat de toekomst zou brengen onder Milei, een notoir grillige politieke neofiet. De plannen van Milei omvatten onder meer de afschaffing van de centrale bank, het dollariseren van de economie en diepgaande bezuinigingsmaatregelen waarvan veel economen vrezen dat ze de Argentijnse crisis verder kunnen verergeren.

“De zaken zullen óf snel beter worden, óf ze zullen echt naar de klote gaan”, voorspelde Álvarez terwijl het straatfeest woedde. “Ik hoop dat we het niet verkeerd hebben begrepen en over twee jaar hier terugkomen om te protesteren.”Gn En Head