Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Tot 30 centimeter nieuwe sneeuw verwacht – “Het zou echt wit kunnen zijn”


  1. tz
  2. Wereld

Afgelopen weekend is er op veel plekken sneeuw gevallen. De vooruitzichten laten zien dat er waarschijnlijk nog enkele centimeters verse sneeuw zal vallen. De DWD waarschuwt voor gladde omstandigheden.

München – Het winterweer is gearriveerd in Duitsland. En met volle kracht. Sneeuw en gladde wegen zorgden eind weekend (26 november) op meerdere wegen door het hele land voor ongelukken met gewonden. Het einde van de sneeuwval is momenteel nog niet in zicht. Een meteoroloog waarschuwde onlangs zelfs voor de “koudste fase sinds 2010”.

Weer in Duitsland: Sneeuw veroorzaakt chaos – gewonden bij gladde ongelukken

Sneeuw, ijs, gladde wegen en modder maakten de wegen in Duitsland dit weekend gevaarlijk. Voorzichtigheid was geboden. Er waren enkele ongelukken. Zo raakte een 72-jarige chauffeur ernstig gewond in Plauen, Saksen. Vanwege de winterse wegomstandigheden verliet hij de weg en kantelde zijn auto.

Bij een verkeersongeval op een besneeuwde weg bij Schotten in Midden-Hessen raakten ook vijf jonge inzittenden gewond, waarvan sommigen ernstig. Nadat ze de weg hadden verlaten, kwamen ze tegen een boom terecht. Op snelweg 4 bij Eisenach (Thüringen) slipte de auto van een gezin en kantelde. De inzittenden raakten lichtgewond. Vanwege de sneeuwval was de politie ook aanwezig op de A95.

Ook in Baden-Württemberg is de winter aangebroken. Op veel plekken ligt sneeuw. © Philipp von Ditfurth/dpa

De winterchaos in Duitsland is nog niet voorbij: verse sneeuw in zicht

“Boven de 200 of 300 meter kan het echt wit worden”, zegt weerexpert Dominik Jung in zijn videovoorspelling. Gecombineerd met een “sterke wind” worden er naar verwachting sneeuwstormen verwacht. Over één punt zijn de weermodellen het eens: dinsdag (28 november) valt er ook in Duitsland sneeuw. Over de hoeveelheden zijn de modellen het echter niet eens, zo legde de meteoroloog uit met een blik op de weerkaarten. Op grotere hoogte worden de volgende hoeveelheden sneeuw verwacht:

Duits weermodel: Tussen de tien en 15 centimeter verse sneeuw
Amerikaans weermodel: 20 tot soms 30 centimeter verse sneeuw
Europees weermodel: 40 tot 45 centimeter verse sneeuw

‘We zullen moeten afwachten,’ besloot Jung. Het Europese weermodel voorspelt herhaaldelijk grote hoeveelheden sneeuw. “Deze hoeveelheden sneeuw zijn vaak relatief overdreven,” voegde hij eraan toe.

“Lagedrukgebied” boven Duitsland: DWD waarschuwt voor gladde omstandigheden

De Duitse Weerdienst (DWD) meldt dat een lagedrukgebied verantwoordelijk is voor het weer en tot en met dinsdag vanuit de Benelux over het midden van het land komt. “Hierdoor wordt tijdelijk milde lucht in de zuidelijke helft geïntroduceerd, terwijl er in het noorden al koude luchtmassa’s zijn. “In de loop van dinsdag zal de koude poollucht steeds meer zijn weg naar het zuiden vinden”, aldus de experts.

In de ochtenduren op maandag wordt het weer naar verwachting gedomineerd door “enige hevige regenval”. Deze zouden tegen de middag het centrum van Duitsland bereiken en in de middag naar het oosten oprukken. In de centrale delen van het land wordt verwacht dat de neerslag tot op lage hoogte in sneeuw zal veranderen. De DWD waarschuwt voor gladde wegen in sommige gebieden. De verwachting is dat de sneeuwvalgrens maandagmiddag stijgt naar 600 tot 800 meter in het westen en tijdelijk naar 800 tot 1000 meter in het zuiden.

Vorst, gladheid, verse sneeuw: dinsdag wordt het weer winters weer

De DWD-voorspelling voor dinsdag is:

  • ‘s Nachts valt er aanhoudende sneeuwval tot op lage hoogte: van het centrum naar het oosten en naar het noordoosten van Beieren.
  • In het zuiden blijft de sneeuwgrens naar verwachting hoog. Alleen op grote hoogte mag er sprake zijn van aanzienlijke verse sneeuw.
  • In het noorden en noordoosten zijn buien mogelijk.
  • Er bestaat een algemeen risico op vorst en gladheid. Dit is exclusief het noordwesten en de lage gebieden in het westen en zuiden van Duitsland.
  • In de bergen, aan de Noordzee en langs de Oostzeekust van Sleeswijk-Holstein bepaalt de wind het weer. Er kunnen buien ontstaan.

Het is niet alleen winter in Duitsland. Ook in Italië begon de winter. Koude uit het noorden bracht vriestemperaturen met zich mee. Ook Oostenrijk is deels bedekt met sneeuw. (mbr)

Political gb2 De