Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Topfunctionaris van de VS in India bespreekt vermeend complot om Gurpatwant Singh Pannun te vermoorden | Laatste nieuws India


De Amerikaanse hoofdplaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur (NSA) Jon Finer leidde maandag een delegatie naar India, waar hij nota nam van de vorming van een onderzoekspanel door New Delhi om een ​​vermeend verijdeld complot te onderzoeken om de Sikh-separatist Gurpatwant Singh Pannun op Amerikaans grondgebied, het Witte Huis, te vermoorden. gezegd.

Sikh-separatistische leider Gurpatwant Singh Pannun wordt op 29 november in zijn kantoor in New York afgebeeld.  (AP-foto)
Sikh-separatistische leider Gurpatwant Singh Pannun wordt op 29 november in zijn kantoor in New York afgebeeld. (AP-foto)

“De heer Finer erkende de oprichting door India van een onderzoekscommissie om dodelijke complotten in de Verenigde Staten te onderzoeken en het belang van het ter verantwoording roepen van iedereen die verantwoordelijk wordt bevonden”, zei het Witte Huis maandag in een verklaring.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws op HT Channel op Facebook. Sluit u nu aan

Vorige week beweerde het Amerikaanse ministerie van Justitie dat een Indiase regeringsfunctionaris een mislukt complot had gesmeed om Pannun, de leider van de verboden Sikhs voor Justitie, op Amerikaans grondgebied te vermoorden, terwijl het aanklachten bekendmaakte tegen een man die ervan werd beschuldigd de poging tot moord te hebben georkestreerd. Pannun heeft een dubbele nationaliteit: de Verenigde Staten en Canada.

Het ministerie van Justitie heeft de Indiase staatsburger Nikhil Gupta in een aanklacht beschuldigd van samenzwering om een ​​huurmoord te plegen vanwege zijn vermeende rol in het complot om de Sikh-Amerikaanse persoon te vermoorden. Gupta wordt ervan beschuldigd samen te werken met een Indiase overheidsfunctionaris om een ​​moordenaar te rekruteren en te betalen om de moord uit te voeren.

In reactie hierop heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken (MEA) zijn bezorgdheid geuit over het feit dat een van zijn regeringsfunctionarissen betrokken zou zijn bij het complot, waarvan het zich distantieerde, omdat het in strijd was met het regeringsbeleid.

India zei vorige week dat het de zorgen van de VS formeel zou onderzoeken en “noodzakelijke vervolgmaatregelen” zou nemen op basis van de bevindingen van een panel dat op 18 november werd opgericht.

Het nieuws over het incident kwam twee maanden nadat Canada zei dat er ‘geloofwaardige’ beschuldigingen waren die Indiase agenten in verband brachten met de moord in juni op een andere Khalistaanse terroristenleider Hardeep Singh Nijjar, in een buitenwijk van Vancouver, een bewering die India heeft afgewezen.

De Amerikaanse president Joe Biden, de nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan, CIA-directeur Bill Burns en minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken hebben deze kwestie de afgelopen weken met hun Indiase tegenhangers besproken.

De kwestie is zeer delicaat voor zowel India als de VS, omdat zij proberen nauwere banden op te bouwen in het licht van een opkomend China dat als een bedreiging voor beide democratieën wordt gezien.

De Indiase regering klaagt al lang over de aanwezigheid van Sikh-separatistische groeperingen buiten India. India beschouwt ze als een bedreiging voor de veiligheid. De groepen hebben de beweging voor Khalistan levend gehouden, of de eis dat er een onafhankelijke Sikh-staat uit India moet worden gevormd.

Finer ontmoette de Indiase minister van Buitenlandse Zaken S. Jaishankar en de nationale veiligheidsadviseur Ajit Doval. Ze bespraken ook de ontwikkelingen in het Midden-Oosten, waaronder de oorlog tussen Israël en Hamas, plannen voor een naoorlogs Gaza en recente aanvallen op commerciële schepen in de Rode Zee, zei het Witte Huis maandag.

Gn En Head