Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Thomas Randele legt op zijn sterfbed een bekentenis af: hij was de bankrover Ted Conrad uit 1969
CNN

Thomas Randele stierf aan longkanker en had een geheim.

In maart 2021 riep hij zijn dochter na zijn eerste chemotherapiesessie aan zijn bed in een buitenwijk van Boston en deed een verbluffende bekentenis: hij was voortvluchtig, en dat was hij al meer dan vijftig jaar. Ruim vijftig jaar eerder, toen hij twintig jaar oud was, had hij een bank in Ohio voor $215.000 beroofd. En zijn echte naam was niet Thomas Randele maar Theodore Conrad.

Hij smeekte zijn dochter de zaak niet te onderzoeken. Maar na deze onthulling sliep Ashley Randele die nacht niet veel. Dus deed ze wat de meeste nieuwsgierige mensen zouden doen.

‘Ik was alleen in de slaapkamer van mijn kindertijd en ik googlede ‘Ted Conrad vermist’, en het eerste wat naar voren kwam zei zoiets als: ‘Kluisbediende berooft bank.’ Ik dacht: ‘Oh mijn God, dit is mijn vader’”, vertelde ze aan CNN. “En er waren honderden en honderden artikelen over hem.”

Met elke klik verdween het duistere verleden van haar vader voor haar ogen.

In Lynnfield, Massachusetts, was Thomas Randele een autoverkoper en een countryclubgolfprofessional die dol was op zijn vrouw en enig kind. Hij was verliefd op zijn dochter en kwam naar haar voetbalwedstrijden in kaki broeken en snelle auto’s. Ironisch genoeg doneerde hij ook aan liefdadigheidsinstellingen van de lokale politie en keek hij urenlang naar ‘NCIS’ en andere misdaadshows, zei zijn dochter.

Maar terug in Cleveland was hij Ted Conrad, een ongrijpbare bankrover. Hij was amper tiener toen hij een van de grootste overvallen in de geschiedenis van Ohio pleegde – het equivalent van 1,7 miljoen dollar vandaag – geïnspireerd door zijn favoriete film, ‘The Thomas Crown Affair’.

Conrads jongensachtige gezicht werd op zoekposters geplakt en uitgezonden in afleveringen van ‘America’s Most Wanted’ en ‘Unsolved Mysteries’. En een paar Amerikaanse marshals, vader en zoon, in Cleveland hadden er hun levensmissie van gemaakt om hem gevangen te nemen.

‘Ik zei tegen hem: ‘Ik heb je opgezocht. En er zijn een miljoen artikelen over jou. En ze zijn ook nog steeds naar je op zoek, voor het geval je het nog niet wist. En we moeten het aan mama vertellen”, zegt Ashley Randele, 38, die een nieuwe podcast heeft geproduceerd over wie haar vader was en wat hem ertoe bracht een bank te beroven.

Ongeveer een dag na de schokkende onthulling van haar vader vertelde Ashley aan CNN dat ze haar moeder Kathy apart had genomen en het haar had verteld.

“Ze las de artikelen online en ze bleef maar zeggen: ‘Oh mijn God! Oh, mijn God!’, ongeveer 10 minuten lang,’ zei Ashley Randele. (Kathy Randele weigerde commentaar te geven aan CNN.) “Ze kende hem al bijna veertig jaar, en om dit enorme geheim te leren kennen – ik kan me niet voorstellen hoe traumatiserend dat voor haar was.”

De verdwijning van Conrad heeft onderzoekers vijftig jaar lang in verwarring gebracht.

Sommigen vergeleken het met het geval uit 1971 van kaper DB Cooper, die met $200.000 aan contant geld uit een vliegtuig sprong en verdween boven de uitgestrekte wildernis van de Pacific Northwest, om nooit meer gezien te worden.

Conrads overval klonk ook als een verhaal uit een film. Op 11 juli 1969 verscheen hij op zijn werk als kassier bij de Society National Bank in Cleveland. Het was een vrijdag en zijn verjaardagsweekend, dus kocht hij tijdens zijn pauze een fles whisky en een pakje sigaretten. Aan het eind van de dag ging hij de kluis binnen, stopte stilletjes $ 215.000 in een papieren zak en liep weg van zijn oude leven.

Pas maandag hoorde de bank van de overval, waardoor hij twee dagen voorsprong had.

Dagen later stuurde Conrad twee brieven naar zijn toenmalige vriendin – vanuit Washington, DC en Los Angeles – waarin hij vertelde hoeveel hij van haar hield en haar miste. Toen werd de zaak koud. De autoriteiten konden geen sporen van hem vinden.

Ross Anthony Willis/Fairfax Media/Getty Images

Theodore “Ted” Conrad was een bescheiden bankbediende toen hij met meer dan $ 200.000 een bank in Ohio verliet.

De week na zijn verdwijning landde Apollo 11 de eerste mensen op de maan. De historische missie haalde de krantenkoppen en de pers vergat al snel de mysterieuze bankrover in Cleveland. Maanden werden jaren en vervolgens tientallen jaren.

Maar de onderzoekers gaven niet op. Ze kregen tips over vermeende waarnemingen in verschillende staten, waaronder Californië, Hawaï, Texas en Oregon. De aanwijzingen bleken allemaal vals te zijn. Gefrustreerd brachten federale functionarissen zijn zaak onder de aandacht in programma’s over waargebeurde misdaad, zoals ‘America’s Most Wanted’.

Ondertussen bouwde de voormalige Ted Conrad een nieuw leven op als Randele in Massachusetts. Ironisch genoeg koos hij ervoor om zich te vestigen in een buitenwijk ten noorden van Boston, de stad waar zijn favoriete film zich afspeelde en werd gefilmd.

Autoriteiten zeggen dat Conrad geobsedeerd was door ‘The Thomas Crown Affair’, de Steve McQueen-film uit 1968 over een onstuimige miljonair-zakenman die voor de lol een bank in Boston berooft. (De film werd in de jaren negentig opnieuw gemaakt met Pierce Brosnan.) Zijn vrienden in Ohio vertelden de onderzoekers dat hij de film vóór de overval verschillende keren had bekeken.

Hij had zelfs opgeschept over hoe hij een baan als kluisbediende kreeg zonder zijn vingerafdrukken af ​​te geven, en hoe gemakkelijk het zou zijn om geld van de bank te stelen, zeiden onderzoekers.

Ashley Randele gelooft dat haar vader zo dol was op de film dat hij zijn nieuwe voornaam, Thomas, heeft gekozen als eerbetoon aan de hoofdpersoon.

Ze zei dat haar vader niet bepaald leefde alsof hij ondergedoken zat. Hij bracht haar dagelijks naar school en haalde haar op zijn vrije dagen op. Soms, zei ze, begeleidde hij haar schoolreisjes.

Maar kleine dingen begonnen betekenis te krijgen na zijn bekentenis, zei ze. Haar vader, als jongeman gladgeschoren, droeg altijd een baard en zette in het openbaar zelden zijn honkbalpet af.

En hij heeft het land nooit verlaten. Ashley zei dat zij en haar moeder hem ooit hadden gesmeekt om met hen mee te gaan naar Frankrijk, maar hij weigerde en zei dat hij geen fan was van reizen naar het buitenland.

‘Hij zei altijd dat er zoveel interessante dingen te zien zijn in de Verenigde Staten. Hij hoefde het land niet te verlaten,’ zei Randele.

Ze realiseert zich nu dat zijn valse identiteit betekende dat hij geen paspoort had.

Ze begon naar antwoorden te zoeken over het schimmige verleden van haar vader

Zijn bekentenis zette de familie Randele op zijn kop.

Ashley zei dat zij en haar moeder wisten dat haar vader waarschijnlijk nog maar een paar maanden te leven had, dus besloten ze zijn geheim niet met de autoriteiten te delen. Het laatste wat ze wilde, zei ze, was dat haar zieke, 71-jarige vader naar de gevangenis werd afgevoerd.

“Het eerste wat mama en ik tegen hem zeiden was: ‘We houden zoveel van je. En als je dit ontdekt, verandert dat niets aan het feit dat we van je houden. Maar we moeten er wel over praten”, zei ze.

Ken Blaze/AP

Foto’s, een rijbewijs, het originele bevelschrift en andere items van Conrads overval uit 1969 worden op 16 december 2021 getoond in het Amerikaanse gerechtsgebouw Carl B. Stokes in Cleveland.

“Ik kon op dat moment niet boos op hem zijn, omdat dat gewoon een beetje oneerlijk voelde. Ik probeerde zoveel mogelijk informatie uit hem te krijgen, alleen maar omdat je het wilt weten… Ik kon boos worden nadat hij overleed.’

Ashley Randele zei dat ze haar vader ooit had verteld dat ze haar achternaam zou behouden nadat ze trouwde, zodat deze niet met hem zou sterven.

Maar na zijn bekentenis vroeg ze zich af: was het nog wel haar naam?

“Dat was moeilijk, dat mijn naam niet de mijne is. Het staat op mijn geboorteakte. Het is een echte naam. Maar dat zijn naam vals was, zei ze. “Ik heb er even over nagedacht om mijn naam te veranderen.”

Haar vader stierf in mei 2021, twee maanden na zijn bekentenis.

In haar nieuwe podcast, ‘Smoke Screen: My Fugitive Dad’, bespreekt Randele haar worsteling met de zorg voor een stervende vader, terwijl ze worstelt met verwarring over het ongewild leiden van een leven vol leugens.

De vrouw uit een buitenwijk van Boston, die in de detailhandel en de klantenservice werkt, zei dat ze geloofde dat er meer achter de brutale overval van haar vader zat dan alleen zijn liefde voor een film. Daarom besloot ze op zoek te gaan naar antwoorden.

Uiteindelijk spoorde ze enkele oude vrienden en vriendinnen van haar vader op, die verhalen over hem deelden en haar hielpen enkele hiaten uit zijn jongere jaren op te vullen.

Het werken aan de podcast heeft, zo zei ze, een aantal antwoorden opgeleverd, haar in staat gesteld te rouwen en haar geholpen de heimelijke bankrover in Ohio te verzoenen met de liefhebbende echtgenoot en vader die ze kende in Massachusetts. De vrienden van haar vader vertelden haar bijvoorbeeld dat hij vloeiend Frans sprak, wat haar verraste omdat ze als kind moeite had met het huiswerk Frans en hij niet aanbood om te helpen.

“Ik wilde dat de wereld wist wie mijn vader was. En ik wilde ook meer te weten komen over Ted Conrad, de bankrover, en Tom Randele, mijn vader”, vertelde ze aan CNN. “Ik wilde weten: waar overlappen ze elkaar?”

Ashley Randele zei dat zij en haar moeder een pact hadden gesloten om een ​​jaar lang te rouwen om de man die ze verloren hadden, voordat ze zijn geheim met de onderzoekers zouden delen.

Ze zei dat ze ermee instemden de politie in juni 2022 op de hoogte te stellen. Maar de federale autoriteiten waren hen voor.

In november 2021 verschenen Amerikaanse Marshals onaangekondigd aan de deur van de Randeles in Lynnfield. De marshals verzekerden haar en haar moeder dat ze geen aanklacht zouden krijgen, zei Ashley Randele.02:38 – Bron: CNN

Hoe vader-zoonduo het bankovervalmysterie uit 1969 hielp oplossen

Het blijkt dat nadat Randele in mei aan longkanker stierf, onderzoekers hun eerste grote doorbraak in de zaak kregen. Iemand had zijn overlijdensbericht naar een misdaadverslaggever in Ohio gestuurd met een briefje waarin stond dat de overleden man waarschijnlijk Conrad was, zei Ashley Randele.

In het overlijdensbericht stond de geboortedatum van haar vader op 10 juli 1947 – dezelfde verjaardag als die van Conrad, maar twee jaar ouder, vertelde de Amerikaanse maarschalk Pete Elliott aan CNN. In het overlijdensbericht stonden ook de namen van Conrads ouders, maar Randele werd aan het einde toegevoegd, zei Elliott.

Onderzoekers begonnen te graven en ontdekten een faillissementsaanvraag uit 2014 van Randele bij een federale rechtbank in Boston. Het handschrift kwam overeen met dat op een universiteitsaanvraag uit 1967 die Conrad had ingevuld, zei Elliott.

Onderzoekers reisden vervolgens van Cleveland naar Lynnfield om de identiteit van Conrad te bevestigen. Onder hen was Elliott, wiens vader, John Elliott, een groot deel van zijn carrière bij de wetshandhaving had besteed aan het zoeken naar Conrad vóór zijn dood in 2020.

De jongere Elliott, net als zijn vader een Amerikaanse maarschalk in Ohio, had eindelijk een antwoord op de vragen die zijn vader decennialang waren ontgaan. In de podcast beschrijft Elliott de zaak als “een elegant eenvoudig maar oneindig complex” mysterie.

Elliott zei dat zijn vader jaren had verspild met het opsporen van valse aanwijzingen door het hele land en het missen van de honkbalwedstrijden van zijn zoon, en was boos dat Conrad geld had gestolen dat hem vele jaren zou hebben gekost om als federaal officier te verdienen.

“Sommige mensen portretteerden Conrad als Robin Hood. En mijn vader noemde hem niets anders dan een dief”, zei hij.

Maar die dag in november 2021 bracht een stukje afsluiting. Toen Elliott bij hen aanklopte en zichzelf voorstelde als federale maarschalk uit Ohio, zei Ashley Randele dat de uitdrukking op haar gezicht de onderzoekers waarschijnlijk alles vertelde wat ze moesten weten.

‘Ik denk dat je weet waarom we hier zijn,’ zei Elliott tegen haar.

Gn En Head