Skip to content


De Syrische president Bashar Assad is zondag aangekomen in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) – zijn tweede reis naar de Golf in een maand tijd – in een poging de banden met de Arabische buren van zijn land te herstellen.

De aardbevingen van vorige maand, waarbij tienduizenden mensen in Syrië en Turkije om het leven kwamen, vormden een aanzet tot hernieuwde pogingen om Damascus terug te brengen in de Arabische kudde na de uitsluiting die begon met het uitbreken van de Syrische burgeroorlog in 2011.

Assad bracht vorige maand een soortgelijk bezoek aan Oman.

Wat gebeurde er in Abu Dhabi?

De president van de VAE, sjeik Mohamed bin Zayed Al Nahyan, begroette Assad en zijn vrouw Asma in de hoofdstad Abu Dhabi, zei het officiële persbureau WAM, voorafgaand aan bijeenkomsten op hoog niveau in het presidentieel paleis.

De besprekingen “verkenden manieren om de samenwerking te versterken om de stabiliteit en vooruitgang in Syrië en de regio te versnellen”, zei de president van de Emiraten in een verklaring.

“Syrië is te lang weggeweest van zijn broeders, en de tijd is gekomen dat het terugkeert naar hen en naar zijn Arabische omgeving”, citeerde WAM Mohamed tegen Assad.

De president van de Emiraten riep op tot inspanningen om de repatriëring van Syrische vluchtelingen te vergemakkelijken en steunde de betrokkenheid tussen Syrië en Turkije, dat al jaren rebellen steunt die tegen de regering van Assad vechten.

Assad prees ondertussen de rol van de VAE bij het versterken van de banden tussen Arabische landen, volgens een verklaring van het Syrische presidentschap.

Hij zei dat de betrekkingen met Arabische staten “broederlijk” zouden moeten zijn en zei dat het verbreken van de banden een “onjuist principe in de politiek” was.

Het harde optreden van 2011 leidde tot het isolement van Assad

De VAE herstelde de betrekkingen met Syrië vier jaar geleden, na het verbreken van de banden rond het begin van de Syrische burgeroorlog in 2011, die uitbrak toen de regering van Assad op brute wijze pro-democratische demonstranten onderdrukte.

De buurlanden van Syrië hekelden het gebruik van buitensporig militair geweld om de opstand te onderdrukken, wat ertoe leidde dat Damascus uit de in Caïro gevestigde Arabische Liga werd gezet.

Het bezoek van zondag was het derde bezoek van Assad aan de VAE sinds het uitbreken van de oorlog. De eerste was in maart vorig jaar, gevolgd door een tweede in januari.

De laatste reis komt dagen nadat Assad naar Rusland reisde – een belangrijke militaire bondgenoot in de burgeroorlog – voor gesprekken met president Vladimir Poetin.

Hulp van de EU aan overlevenden van de aardbeving arriveert in Syrië

Schakel JavaScript in om deze video te bekijken en overweeg te upgraden naar een webbrowser die HTML5-video ondersteunt

Aardbevingen boden gelegenheid tot toenadering

Internationale sympathie na de aardbevingen lijkt de regionale verzoening die al jaren aan het broeden was, te hebben versneld.

De VAE hebben meer dan $ 100 miljoen aan hulp bij aardbevingen toegezegd – verreweg het grootste bedrag van een enkel land.

Syrische aardbevingsslachtoffers zijn ook overgebracht naar Emirati-ziekenhuizen.

Vorige maand was de minister van Buitenlandse Zaken van de VAE de eerste die Damascus bezocht na de ramp.

Verschillende andere Arabische functionarissen hebben sindsdien Assad ontmoet als een gebaar van solidariteit.

Bij de aardbevingen van vorige maand kwamen in Noord-Syrië meer dan 7.200 mensen om het levenAfbeelding: KHALIL ASHAWI/REUTERS

Emirati-analist Abdulkhaleq Abdulla zei dat Abu Dhabi “ervan overtuigd is, samen met veel Arabische staten, dat het tijd is om zich te verzoenen met Assad … en om Syrië terug te zien keren naar de Arabische Liga en de Arabische groep”.

“De VAE loopt voorop in de pogingen om zich te verzoenen met vijanden uit het verleden en hen om te vormen tot de vrienden van morgen”, vertelde Abdulla aan Agence France-Presse.

De minister van Buitenlandse Zaken van Saudi-Arabië merkte vorige maand ook op dat er een consensus aan het ontstaan ​​was voor een nieuwe aanpak van humanitaire crises in Syrië, inclusief de aardbevingen.

De drang naar toenadering komt op de hielen van een door China bemiddelde deal eerder deze maand om een ​​einde te maken aan een zeven jaar durende diplomatieke breuk tussen de regionale grootmachten Iran en Saoedi-Arabië, die rivaliserende partijen in het Syrische conflict hadden gesteund.

Aardbevingen tussen Turkije en Syrië: na de grote verwoesting

Schakel JavaScript in om deze video te bekijken en overweeg te upgraden naar een webbrowser die HTML5-video ondersteunt

Assad heeft wereldwijd geld nodig om Syrië weer op te bouwen

Volgens de Wereldbank zal het reële bruto binnenlands product van Syrië in 2023 naar verwachting met 5,5% krimpen als gevolg van de aardbevingen.

Fysieke schade wordt geschat op $ 3,7 miljard en economische verliezen op $ 1,5 miljard. Dat is bovenop de reeds bestaande schade van 12 jaar oorlog.

Damascus heeft internationale steun nodig om het gehavende land weer op te bouwen en rekent op regionale verzoening om die fondsen vrij te maken.

De regering van Assad moet echter resolutie 2254 van de VN-Veiligheidsraad, die in december 2015 is aangenomen als routekaart naar vrede, nog uitvoeren.

Aanvaarding van de routekaart is een belangrijke eis van de Verenigde Staten en de Europese Unie om de betrekkingen met Damascus te normaliseren.

mm/msh (AFP, AP, dpa)


dw En