Skip to content


De afgelopen maanden heb ik vals gespeeld met mijn Apple Pencil. In plaats van Apple’s stylus van $ 129 te gebruiken met mijn iPad Mini voor het maken van aantekeningen, heb ik een alternatief gebruikt dat ik voor ongeveer $ 25 bij Amazon heb gekocht. Het ziet er bijna identiek uit, werkt bijna net zo goed, en klikt zelfs op en laadt op vanaf je iPad. En hoewel deze stylus van $ 25 niet helemaal overeenkomt met alle functies van de Apple Pencil, komt hij heel dicht in de buurt van een vergelijkbare ervaring voor een fractie van de prijs.

De stylus die ik heb gebruikt, is van een willekeurig merk genaamd “StylusHome”, maar er zijn veel vergelijkbare op Amazon vermeld voor ongeveer dezelfde prijs. Het lijkt precies op de stijl van Apple’s tweede generatie Pencil – als het logo op de first-party er niet was geweest, zou ik ze visueel niet van elkaar kunnen onderscheiden. Het heeft een platte kant die magnetisch vastklikt aan de rand van mijn iPad Mini (en ook aan een iPad Pro of iPad Air), waar het ook de batterij oplaadt. Het wordt zelfs geleverd met een vervangende tip in de doos als het origineel ooit verslijt.

Amazon vermeldt deze Pencil-kloon voor ongeveer $ 30, maar het was ongeveer $ 25 toen ik hem een ​​paar maanden geleden kocht. Op het moment van schrijven is er een korting plus een kortingsbon van 10 procent die het terugbrengt tot ongeveer $ 24. Vergelijk dat eens met de normale prijs van $ 129 van de Apple Pencil of zelfs de $ 90 tot $ 100 die het kost als het in de uitverkoop gaat, en dat is een behoorlijk brede kloof.

Gezien dat prijsverschil en het feit dat buiten Logitech’s Crayon de wereld van Apple Pencil-opties van derden niet echt lijkt te bestaan, had ik echt niet verwacht dat het zo goed zou werken. Maar de StylusHome Pencil is net zo vertragingsvrij en responsief bij het schrijven op het scherm als de Apple Pencil. Het is iets lichter (15,2 gram versus 17,9 gram) maar voelt verder precies hetzelfde aan. Het ondersteunt kantelschaduw, maar heeft geen drukgevoeligheid. Dat is geen probleem voor mij, want ik gebruik het alleen voor het schrijven van aantekeningen, maar als je een artiest bent, mis je die functie misschien.

Wat ik meer mis, is de dubbeltikfunctie van de Apple Pencil, waarmee ik kan schakelen tussen schrijven en wissen met slechts een snelle dubbeltik aan de zijkant van de stylus. De StylusHome ondersteunt dit helemaal niet – net als de Apple Pencil van de eerste generatie – dus je moet de bedieningselementen op het scherm gebruiken om elke keer tussen pen en gum te schakelen.

Het is niet verwonderlijk dat de StylusHome ook niet zo nauw is geïntegreerd met iPadOS als Apple’s Pencil. Je krijgt geen kleine pop-upmelding die je de levensduur van de batterij vertelt als je hem bijvoorbeeld op de zijkant van de iPad plakt. Maar het ondersteunt wel het weergeven van de batterijduur in de batterijwidget van Apple, die u op het startscherm van uw iPad of in de widgetlade links van het startscherm kunt plaatsen. Dit is een prima oplossing voor mij, aangezien ik de stylus toch nooit lang genoeg gebruik om de batterij volledig leeg te maken.

Het nep-potlood gebruikt Bluetooth om met de iPad te communiceren, en de eerste keer dat je het gebruikt, moet je eerst koppelen via het Bluetooth-instellingenmenu van de iPad. En als je de stylus na een tijdje weer gebruikt, schrijft hij niet op het scherm omdat hij in slaapstand is gegaan. De remedie hier is om hem gewoon een seconde of twee op de zijkant van de tablet te plakken om hem weer wakker te maken en het opnieuw te proberen – vanaf daar reageert hij direct, net als Apple’s Pencil.

Voor serieuze iPad-gebruikers, degenen die misschien digitale kunst maken voor de kost, zou ik nog steeds aanraden om bij de eerste Apple Pencil te blijven. Maar als je nieuwsgierig bent geweest of een Apple Pencil iets zou kunnen toevoegen aan je iPad-ervaring, hetzij voor losse krabbels, navigeren door de software of het maken van handgeschreven notities, maar je bent afgeschrikt door de forse kosten van de versie van Apple, dan kan een nepversie als deze bieden u veel van dezelfde functies voor een fractie van de prijs.

Fotografie door Dan Seifert / The Verge