Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Spotify gaat 17% van de werknemers ontslaan vanwege technologische vertraging: NPR


gettyimages 611053854 c7e07ed9b692fa5a76a4c9a3b0424a931ab1f6af s1100 c50

Daniel Ek, CEO van de Zweedse muziekstreamingdienst Spotify, in 2016. Maandag kondigde Ek aan dat Spotify 17% van de werknemers zou ontslaan.

Toru Yamanaka/AFP via Getty Images


onderschrift verbergen

onderschrift wisselen

Toru Yamanaka/AFP via Getty Images

gettyimages 611053854 c7e07ed9b692fa5a76a4c9a3b0424a931ab1f6af s1200

Daniel Ek, CEO van de Zweedse muziekstreamingdienst Spotify, in 2016. Maandag kondigde Ek aan dat Spotify 17% van de werknemers zou ontslaan.

Toru Yamanaka/AFP via Getty Images

De muziekstreaminggigant Spotify heeft aangekondigd dat het 17% van zijn personeelsbestand gaat schrappen, in een dramatische stap gericht op het terugdringen van de kosten.

In een memo gericht aan het personeel zei CEO Daniel Ek dat het van cruciaal belang was dat het bedrijf zijn financiële situatie ‘op orde’ zou brengen nadat het in 2020 en 2021 te veel mensen had aangenomen, toen kapitaal goedkoper was.

“Het Spotify van morgen moet worden gedefinieerd door meedogenloos vindingrijk te zijn in de manier waarop we opereren, innoveren en problemen aanpakken”, schreef Ek. “Dit soort vindingrijkheid overstijgt de basisdefinitie: het gaat over de voorbereiding op onze volgende fase, waarin lean zijn niet alleen een optie maar een noodzaak is.”

Deze laatste bezuinigingsronde – de derde dit jaar – komt neer op ongeveer 1.500 banen, volgens een CNBC-bron die zei dat het Zweedse bedrijf momenteel ongeveer 9.000 mensen in dienst heeft, verspreid over meer dan 40 wereldwijde kantoorlocaties.

In de hele technologie-industrie zijn het afgelopen jaar tienduizenden banen geschrapt, omdat de zegen uit het pandemietijdperk steeds verder wegebt. Volgens de tech job tracker layoffs.fyi zijn sinds het begin van het jaar ruim 250.000 techwerkers ontslagen.

Toch kan de omvang van de Spotify-bezuinigingen op dit moment ‘verrassend groot’ aanvoelen, schreef Ek.

Het bedrijf boekte tijdens de winstcijfers voor het derde kwartaal een bedrijfsresultaat van $34 miljoen, de eerste kwartaalwinst sinds 2021. Lagere personeelskosten, veroorzaakt door twee kleinere bezuinigingsrondes, waren een van de genoemde factoren voor kostenbesparingen.

Het bedrijf schrapte in januari 6% van zijn personeelsbestand, ongeveer 600 werknemers. In juni werd nog eens 2% van het personeel ontslagen, ongeveer 200 functies.

Tegelijkertijd verhoogde Spotify de prijzen voor zijn abonnementen en stelde het een verheven doel om in 2023 een miljard gebruikers te bereiken. Momenteel heeft Spotify er ruim 570 miljoen – iets minder dan het dubbele van het aantal luisteraars dat het platform in 2020 trok.

Het bedrijf heeft ook zijn visie gedeeld om verder te gaan dan muziek en uit te breiden op het gebied van audioboeken en podcasting, een ruimte die financiële druk en hevige concurrentie ervaart voor zowel luisteraars als adverteerders.

Sinds 2019 heeft Spotify bijna een miljard dollar uitgegeven aan het opkopen van podcaststudio’s, het sluiten van exclusieve deals met beroemde hosts en, meest recentelijk, het investeren in generatieve AI voor het maken van advertenties.

Maar al deze investeringen zijn gepaard gegaan met veel kopzorgen – en hebben nog steeds geen winst opgeleverd. De ontslagen bij het bedrijf in juni waren specifiek gericht op het inkrimpen van de podcastdivisie.

Vanaf maandag 08.30 uur waren de aandelen van Spotify ongeveer 5% gestegen in de premarket-handel.

Volgens de verklaring van Ek krijgen vertrekkende werknemers een ontslagvergoeding van ongeveer vijf maanden aangeboden plus gezondheidszorgdekking, vakantiegeld, immigratiesteun en twee maanden hulp bij het zoeken naar een carrière.

Gn En Head