Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Speciale raadsman om Trumps voortdurende omhelzing van relschoppers van 6 januari tegen hem te gebruiken tijdens het proces


Getty Images/AP

Voormalig president Donald Trump en speciaal aanklager Jack Smith.CNN

Speciaal aanklager Jack Smith is van plan om volgend jaar tijdens het federale verkiezingsondermijningsproces van Donald Trump bewijsmateriaal te presenteren dat zijn voortdurende steun aan de relschoppers van het Amerikaanse Capitool helpt aantonen dat hij op 6 januari 2021 tot geweld wilde aanzetten, als onderdeel van een samenzwering die hij leidde om de 2020 ongedaan te maken. verkiezing.

In een rechtszaak die dinsdag openbaar is gemaakt, wijzen aanklagers erop dat Trump de Proud Boys steunde tijdens een presidentieel debat in 2020, waarbij hij zei dat hij de relschoppers van 6 januari gratie zou verlenen en een opname van het volkslied zou afspelen van gevangengenomen verdachten van 6 januari tijdens een campagnebijeenkomst.

De indiening gaat verder dan de aanklacht tegen Trump door hem rechtstreeks aan de relschoppers te binden. Trump wordt beschuldigd van samenzwering en obstructie. Hij heeft onschuldig gepleit. Het proces staat gepland voor maart in Washington, DC.

Aanklagers zeggen dat het feit dat Trump de relschoppers van 6 januari financieel heeft gesteund – en gevierd – zijn motief en intentie bevestigt om federale misdaden te plegen.

“De regering is van plan tijdens de rechtszaak bewijsmateriaal voor te leggen waaruit blijkt dat de beklaagde in de jaren sinds de aanval op het Capitool van 6 januari openlijk en trots personen heeft gesteund die op criminele wijze hebben deelgenomen aan het belemmeren van de congrescertificering die dag, onder meer door te suggereren dat hij hen gratie zal verlenen. als hij wordt herkozen, ook al heeft hij toegegeven dat hij de mogelijkheid had om hun acties tijdens de aanval te beïnvloeden”, schreven de aanklagers.

“De beklaagde heeft niettemin deze daders – van wie velen op 6 januari de wetshandhaving hebben aangevallen – financieel gesteund en gehuldigd door hun opname van het volkslied te promoten en af ​​te spelen op politieke bijeenkomsten en hen ‘gijzelaars’ te noemen”, voegde de aanklager eraan toe.

De bewijsplannen van het kantoor van de speciale aanklager, die moeten worden goedgekeurd door rechter Tanya Chutkan voordat de zaak naar een jury gaat, onderstrepen hoe de publieke verklaringen van Trump waarin hij sympathiseerde met de relschoppers van het Capitool – zelfs de afgelopen maanden – in de rechtbank tegen hem kunnen worden gebruikt.

Aanklagers zeiden ook dat ze de jury wilden laten zien hoe Trump tegen de Proud Boys zei dat ze “een stapje terug moesten doen” tijdens het presidentiële debat van 2020 nadat hem was gevraagd hen aan de kaak te stellen, en dat hij later zei dat de leider van de groep, Enrique Tarrio, “afschuwelijk werd behandeld. ” Tarrio is door een jury veroordeeld wegens opruiende samenzwering.

“Bewijs van de omhelzing door de beklaagde van bijzonder gewelddadige en beruchte relschoppers na de samenzwering is toelaatbaar om het motief en de intentie van de beklaagde op 6 januari vast te stellen – dat hij aanhangers stuurde, waaronder groepen als de Proud Boys, van wie hij wist dat ze boos waren, en die hij nu roept ‘patriotten’ naar het Capitool om het criminele doel te bereiken, namelijk het belemmeren van de congrescertificering”, schreven de aanklagers.

Het kantoor van Smith heeft dinsdag meer details bekendgemaakt over de vermeende acties van de mede-samenzweerders van Trump, waaronder pogingen om rellen al vóór 6 januari aan te moedigen en het tellen van de stemmen te belemmeren toen Joe Biden vooruit ging in het aantal stemmen voor 2020.

Aanklagers hebben uiteengezet hoe zij van plan zijn beschuldigingen over de niet-aangeklaagde mede-samenzweerders tijdens het proces te presenteren, inclusief hoe zij handelden in opdracht van Trump of namens hem.

In één geval op 4 november 2020 – de dag na de verkiezingsdag – wisselde een niet-aangeklaagde mede-samenzweerder, die alleen als campagnemedewerker werd geïdentificeerd, “een reeks sms-berichten uit” met een campagneadvocaat die in het TCF Center in Detroit was gestationeerd terwijl de stemmen werden geteld. .01:28 – Bron: CNN

Rechter ontkent de poging van Trump om de zaak van 6 januari te seponeren. Kijk wat ze schreef

“In de berichten moedigde de campagnemedewerker rellen en andere methoden van obstructie aan toen hij hoorde dat het aantal stemmen in het voordeel van de tegenstander van de beklaagde uitviel”, schreven de aanklagers.

Het is niet duidelijk wie de campagnemedewerker is, en of zij een van de niet-aangeklaagde mede-samenzweerders waren die oorspronkelijk in de aanklacht werden genoemd. Delen van het dossier waarin aanklagers de aflevering in Detroit noemen, zijn geredigeerd.

Rond dezelfde tijd dat de campagnemedewerker deze berichten stuurde, zeggen de aanklagers in het dossier, “merkte een verkiezingsfunctionaris van het TCF Center op dat toen Biden het voortouw begon te nemen, een groot aantal ongetrainde individuen het TCF Center overspoelden en onwettig begonnen te maken. en agressieve uitdagingen voor het aantal stemmen.”

Ze vervolgden: “Daarna deed Trump herhaaldelijk valse beweringen over verkiezingsactiviteiten in het TCF Center, terwijl zijn agent in werkelijkheid probeerde een rel te veroorzaken om de telling te verstoren.”

Het team van Smith zei ook dat ze bewijsmateriaal zouden aandragen waaruit blijkt hoe Trump en zijn mede-samenzweerders op agressieve wijze ‘andersdenkenden over beweringen over verkiezingsfraude’ onderdrukten.

In een dergelijk geval zeggen aanklagers dat Trump en een persoon die ‘Co-Conspirator 1’ wordt genoemd, hebben gewerkt om ‘vergeldingsmaatregelen te nemen tegen de voormalige Chief Counsel van het Republikeinse Nationale Comité (RNC) voor het publiekelijk weerleggen van de leugens van de beklaagde en Co-Conspirator 1 over verkiezingen. fraude.”

CNN heeft mede-samenzweerder 1 geïdentificeerd als voormalig Trump-advocaat Rudy Giuliani.

Aanklagers zijn ook van plan om “bewijsmateriaal te presenteren van aanhoudende vergeldingsmaatregelen tegen de hoofdadvocaat voor het publiekelijk uitspreken van de waarheid over de onjuistheid van de beweringen van de beklaagde”, ook door Trump zelf. Een deel van dat gedeelte waarin de vermeende vergelding werd beschreven, werd ook geredigeerd.

Dit verhaal is bijgewerkt met aanvullende details.

Gn En Head