Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Sommige lichamen gevonden na de vulkaanuitbarsting in Indonesië terwijl 12 klimmers nog steeds vermist zijn: NPR


ap23338198475172 c9c4761a605bb60999a36560f6c3589590ff0c61 s1100 c50

Automobilisten rijden voorbij terwijl de Mount Marapi vulkanisch materiaal spuugt tijdens de uitbarsting in Agam, West-Sumatra, Indonesië, maandag 4 december 2023.

Ardhy Fernando/AP


onderschrift verbergen

onderschrift wisselen

Ardhy Fernando/AP

ap23338198475172 c9c4761a605bb60999a36560f6c3589590ff0c61 s1200

Automobilisten rijden voorbij terwijl de Mount Marapi vulkanisch materiaal spuugt tijdens de uitbarsting in Agam, West-Sumatra, Indonesië, maandag 4 december 2023.

Ardhy Fernando/AP

PADANG, Indonesië – De lichamen van elf klimmers zijn maandag een dag geborgen na een woedende uitbarsting van de vulkaan Mount Marapi, terwijl Indonesische reddingswerkers zochten naar twaalf die blijkbaar nog steeds vermist waren.

Marapi is sinds 2011 op het derde hoogste van vier alarmniveaus gebleven, een niveau dat aangeeft dat de vulkanische activiteit boven de normale ligt en dat klimmers of dorpelingen binnen een straal van 3 kilometer van de top verbiedt, zegt Hendra Gunawan, hoofd van het Centrum voor Volcanologie en Geologie. Rampenbestrijding.

“Dit betekent dat er niet naar de top mag worden geklommen”, zei Gunawan, eraan toevoegend dat klimmers alleen onder de gevarenzone mochten komen, “maar soms overtraden velen van hen de regels om hun voldoening te vervullen door verder te klimmen.”

Ongeveer 75 klimmers waren zaterdag begonnen aan hun klim naar de bijna 2.900 meter hoge berg en strandden. Acht van de mensen die zondag werden gered, werden met brandwonden naar ziekenhuizen gebracht en één had ook een gebroken ledemaat, zei Hari Agustian, een ambtenaar bij de plaatselijke zoek- en reddingsorganisatie in Padang, de provinciehoofdstad van West-Sumatra.

Alle klimmers hadden zich voordat ze gingen klimmen geregistreerd bij twee commandoposten of online via het natuurbeschermingsbureau van West Sumatra, zei Agustian. Het was mogelijk dat anderen illegale wegen namen of dat lokale bewoners actief waren in het gebied, maar dit kon niet worden bevestigd, zei hij.

Marapi spuwde tijdens de uitbarsting van zondag dikke kolommen as tot wel 3.000 meter hoog uit en hete aswolken verspreidden zich enkele kilometers (kilometers). Nabijgelegen dorpen en steden werden bedekt door tonnen vulkanisch puin. Vulkanisch stof en regen besmeurden de gezichten en het haar van geëvacueerde klimmers, zo blijkt uit een video op sociale media.

Vallende as bedekte verschillende dorpen en blokkeerde het zonlicht, en de autoriteiten deelden maskers uit en drongen er bij de bewoners op aan een bril te dragen om hen te beschermen tegen vulkanische as. Ongeveer 1.400 mensen wonen op de hellingen van Marapi in Rubai en Gobah Cumantiang, de dichtstbijzijnde dorpen op ongeveer 5 tot 6 kilometer (3,1 tot 3,7 mijl) van de top.

Gunawan zei dat de uitbarsting van zondag niet werd voorafgegaan door een significante toename van vulkanische aardbevingen. Diepe vulkanische aardbevingen werden tussen 16 november en zondag slechts drie keer geregistreerd, terwijl de vervormingsapparatuur of tiltmeter op de top een horizontaal patroon vertoonde op de radiale as en een lichte inflatie op de tangentiële as.

“Dit toont aan dat het uitbarstingsproces snel plaatsvindt en dat het drukcentrum erg ondiep is, rond de piek”, zei hij.

Sinds 2004 is waargenomen dat Marapi regelmatig uitbarst met een interval van 2 tot 4 jaar, zei Gunawan.

“Marapi-uitbarstingen zijn altijd plotseling en moeilijk te detecteren met behulp van apparatuur, omdat de bron zich dichtbij het oppervlak bevindt”, zei Gunawan. “Deze uitbarsting werd niet veroorzaakt door de beweging van magma.”

Abdul Malik, hoofd van de Search and Rescue Agency van West-Sumatra, zei dat reddingswerkers elf lichamen van klimmers hebben gevonden terwijl ze zochten naar degenen die nog steeds vermist waren. Ze hebben maandagochtend drie anderen gered.

“Het evacuatieproces van de lichamen en overlevenden is nog steeds aan de gang”, zei hij, eraan toevoegend dat reddingswerkers nog steeds op zoek zijn naar twaalf klimmers die naar verluidt nog steeds vermist zijn.

Marapi is actief sinds een uitbarsting in januari waarbij geen slachtoffers vielen. Het is een van de meer dan 120 actieve vulkanen in Indonesië, die gevoelig zijn voor seismische onrust vanwege de ligging aan de Pacifische “Ring van Vuur”, een boog van vulkanen en breuklijnen die het Pacifische bekken omringen.

Gn En Head