Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Rusland was verrast toen het 76 passagiersvliegtuigen verloor als gevolg van de invasiesancties tegen Oekraïne, zegt de minister


Een Russisch vliegtuig van de luchtvaartmaatschappij Rossiya, onderdeel van de Aeroflot-bedrijvengroep.

Een Russisch Rossiya-vliegtuig.Maksim Konstantinov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

  • Rusland verloor 76 passagiersvliegtuigen als gevolg van sancties in verband met de invasie van Oekraïne, zei een Russische minister.

  • Hij zei dat Rusland nu nog maar 1.302 vliegtuigen heeft, waarvan 1.167 passagiersvliegtuigen.

  • Veel Russische passagiersvliegtuigen waren in het buitenland geregistreerd en strandden als gevolg van sancties.

Rusland verloor 76 passagiersvliegtuigen als gevolg van sancties in verband met de invasie van Oekraïne, aldus de Russische minister van Transport Vitaly Savelyev gezegd.

‘Wij waren onverwachts verrast door het besluit om de vliegtuigen weg te halen”, vertelde Savelyev aan de Russische zender RBC.

Hij zei dat de 76 vliegtuigen zich in technische opslag bevonden, in het buitenland werden onderhouden of op het punt stonden vluchten uit te voeren.

Savelyev zei dat Rusland nu slechts 1.302 vliegtuigen heeft, waarvan 1.167 passagiersvliegtuigen.

Voor de oorlog waren veel Russische passagiersvliegtuigen in het buitenland geregistreerd en geleased door Russische luchtvaartmaatschappijen.

Bermuda en Ierland, waar veel van de vliegtuigen waren geregistreerd, hebben na de invasie van Oekraïne de luchtwaardigheidscertificaten van veel in Rusland gestationeerde vliegtuigen ingetrokken, waardoor voor bijna $ 10 miljard aan vliegtuigen in Rusland zijn gestrand.

Als reactie daarop keurde de Russische president Vladimir Poetin een wet goed die het mogelijk maakt dat geleasede buitenlandse vliegtuigen in Rusland worden geregistreerd, waardoor het voor het buitenland moeilijk wordt om ze terug te krijgen.

Savelyev zei in maart 2022 dat bijna 800 vliegtuigen waren overgebracht naar het nationale register.

Hij zei in juni vorig jaar dat Russische luchtvaartmaatschappijen nu vluchten uitvoeren naar elf landen die garanderen dat ze geen vliegtuigen in beslag zullen nemen.

Rusland heeft verkend de aankoop van enkele van de ongeveer 400 gestrande vliegtuigen in Rusland, meldde Reuters eerder, maar is nog niet succesvol.

“Er is een verbod en een vraag om terugkeer; ze willen niet onderhandelen over compensatie voor hun betaling en de aankoop van schepen van hen”, zei Savelyev.

Hij zei dat Rusland de vliegtuigen niet kan opgeven omdat dit “betekent dat het zichzelf zonder luchtvaart achterlaat.”

Lees het originele artikel op Business Insider

Gn En world