Skip to content


Het schiereiland ontsnapte aan “infrastructurele verlatenheid en verandert nu in een welvarende regio”, zegt het hoofd van de Staatsraad van de republiek

De vooruitgang van de Krim na de toetreding tot Rusland in 2014 is veel groter dan ooit onder Oekraïens bewind, zei het hoofd van de Staatsraad van de republiek, Vladimir Konstantinov, zaterdag in een interview met Russia 1 TV. Zijn opmerkingen kwamen tijdens de viering van de negende verjaardag van de hereniging van het schiereiland met Rusland.

“We zijn ontsnapt aan armoede en infrastructurele verlatenheid en veranderen nu in een welvarende regio met een wegennet, infrastructuur, kleuterscholen, kleuterscholen, water en gas,” zei Konstantinov. Hij voegde eraan toe “we hebben alles bereikt waar generaties Krim sinds de Sovjettijd van hebben gedroomd.”

De ambtenaar schreef dezelfde dag ook op Telegram dat de “successen en prestaties zouden onmogelijk zijn geweest zonder de hulp van Russische regio’s en Moskou’s aandacht voor de Krim.”

Evenzo zei het hoofd van de Republiek van de Krim, Sergey Aksyonov, zaterdag dat hereniging met Rusland symbolisch was voor “de geboorte van een nieuwe wereldorde, gebaseerd op rechtvaardigheid en wederzijds respect.”


De Krim hield in 2014 een referendum om zich bij Rusland aan te sluiten, kort na de Maidan-staatsgreep in Kiev. Ongeveer 80% van de stemgerechtigden nam deel en 96,7% stemde voor hereniging.

Kiev keurde toen stilzwijgend een blokkade goed van de rivier de Dnjepr in 2015, die de landbouwindustrie van de Krim van water voorzag. Dit werd opgeheven in februari 2022 bij het begin van de militaire operatie van Moskou in Oekraïne.

De Oekraïense president Vladimir Zelensky zei vorige maand dat Kiev zich voorbereidt op een offensief om de Krim te heroveren. De plaatsvervangend voorzitter van de Russische Veiligheidsraad en voormalig president, Dmitry Medvedev, zei dat als Kiev het schiereiland zou aanvallen, “er zouden geen onderhandelingen zijn, alleen vergeldingsacties.”

U kunt dit verhaal delen op sociale media: