Skip to content


Zondag zijn er vervroegde parlementsverkiezingen in Kazachstan. De stembureaus in het Centraal-Aziatische land, dat twee tijdzones heeft, sluiten naar verwachting zondag om 20.00 uur (14.00 of 15.00 uur GMT).

President Kassym-Jomart Tokayev kondigde de vervroegde stemming aan als onderdeel van een “moderniseringscampagne” die maanden na het uitbreken van de protesten tegen de brandstofprijzen in januari vorig jaar werd ingevoerd. De demonstraties werden zwaar onderdrukt en er vielen volgens de officiële tol 238 doden.

Ondanks de steun van Moskou tijdens de onrust in 2022, heeft Tokayev geweigerd de Russische invasie van Oekraïne te steunen of de annexatie van sommige Oekraïense gebieden te erkennen.

Tegelijkertijd probeert Astana goede relaties te onderhouden met zowel Moskou, zijn buurland en belangrijke handelspartner, als met het Westen, dat Rusland probeert te isoleren.

Beloften van democratisering

In de aanloop naar de verkiezingen voerde Tokayev verschillende hervormingen door en beloofde hij een proces van democratisering. Als gevolg hiervan zijn alle 98 leden van het lagerhuis van Kazachstan nu rechtstreeks gekozen.

Internationale verkiezingswaarnemers hebben enkele van de innovaties geprezen, zoals de verlaging van de drempel voor toetreding tot het parlement van 7% naar 5%, de toelating van niet-partijkandidaten en een quotum van 30 procent voor vrouwen, jongeren en mensen met een handicap.

Maar ze hebben ook kritiek geuit op een gebrek aan persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Voor het eerst in bijna twee decennia stellen verschillende oppositieleden zich echter als onafhankelijken kandidaat, een stap die sommige regeringscritici in staat zou kunnen stellen een beperkt aantal zetels te winnen.

Almaty raapt de stukken bij elkaar na rellen

Schakel JavaScript in om deze video te bekijken en overweeg te upgraden naar een webbrowser die HTML5-video ondersteunt

Tokajevs weg naar de macht

Hoewel hij in 2019 formeel president werd, bleef Tokayev in de schaduw van zijn voorganger en voormalige beschermheer Nursultan Nazarbayev tot januari 2022, toen de twee ruzie kregen te midden van gewelddadige onrust in het land.

Tokayev zette Nazarbayev buitenspel, nadat hij de protesten had onderdrukt en een aantal van zijn medewerkers had laten verwijderen uit hogere functies in de publieke sector, van wie sommigen later werden beschuldigd van corruptie. Tokayev werd in november 2022 herkozen.

Terwijl Tokayev de regering heeft herschikt, zou het lagerhuis van het parlement, dat werd gekozen toen Nazarbayev nog verregaande bevoegdheden had, pas in 2026 worden gekozen, dus riep de Kazachse president een spoedstemming uit.

In tegenstelling tot Nazarbayev heeft Tokayev ervoor gekozen om de regerende Nur Otan-partij, omgedoopt tot Amanat, niet te leiden, maar uit peilingen blijkt dat het waarschijnlijk een comfortabele parlementaire meerderheid zal behouden en de kern zal vormen van zijn achterban in de wetgevende macht, vooral bij afwezigheid van sterke oppositiepartijen. op de stemming.

dh/jcg (dpa, Reuters, AFP)


dw En