Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Prominente activist uit Hongkong verhuist na twee jaar stilte naar Canada


HONG KONG, 4 december (Reuters) – Een van de meest prominente pro-democratische activisten van Hong Kong, die gevangen werd gezet als onderdeel van een door China opgelegd veiligheidsoptreden, zei zondag dat ze Hong Kong had verlaten en naar Canada was gegaan nadat de druk van de autoriteiten haar met angst had achtergelaten. geestelijke gezondheidsproblemen.

Agnes Chow, 27 – een kernlid van een inmiddels ontbonden groep jongere activisten, waaronder Joshua Wong, die de pro-democratische beweging van Hong Kong hielp aandrijven – zei zondag laat op haar Instagram-account dat ze Hong Kong had verlaten om in Canada te gaan studeren .

Hun groep, Demosisto, werd ontbonden enkele uren nadat Peking in 2020 een ingrijpende nationale veiligheidswet had aangenomen.

De wet heeft de pro-democratische beweging onderdrukt en geleid tot meer dan 280 arrestaties, wat kritiek van sommige westerse regeringen opriep dat de wetgeving een instrument van repressie is.

Peking zegt dat de wet stabiliteit heeft gebracht in Hong Kong na massale pro-democratische protesten in 2019.

In de berichten van Chow – haar eerste openbare opmerkingen sinds haar vrijlating uit de gevangenis in juni 2021 – werd gedetailleerd beschreven hoe ze onder ‘toezicht’ van de autoriteiten was gebleven.

Chow werd in november 2020 veroordeeld tot 10 maanden gevangenisstraf wegens ongeoorloofde montage. Ze werd later op borgtocht vrijgelaten op voorwaarde dat ze regelmatig contact opnam met de politie, en haar paspoort werd in beslag genomen omdat ze te maken kreeg met een vermeende nationale veiligheidsaanklacht, samen met anderen, waaronder de pro-democratische zakenman Jimmy Lai.

Pro-democratische activiste Agnes Chow wordt vrijgelaten na bijna zeven maanden te hebben uitgezeten voor haar rol in een ongeoorloofde bijeenkomst tijdens de anti-regeringsprotesten van de stad in 2019 in Hong Kong

Pro-democratische activiste Agnes Chow wordt vrijgelaten uit de gevangenis na bijna zeven maanden te hebben uitgezeten voor haar rol in een ongeautoriseerde bijeenkomst tijdens de anti-regeringsprotesten van de stad in 2019, in Hong Kong, China, 12 juni 2021. REUTERS/Tyrone Siu/File Photo Acquire Licensing Rights

Chow zei dat het was alsof de politie haar eraan wilde herinneren dat ze haar vrijheid niet had herwonnen, en dat ze “niet wilde proberen iets te doen”. Ze zei dat de druk ertoe leidde dat ze de diagnose depressie en posttraumatische stressstoornis kreeg.

“Verschillende emotionele ziekten brachten mijn lichaam en geest in een zeer onstabiele toestand”, voegde Chow eraan toe.

Reuters kon Chow, die in september in Canada aankwam, niet bereiken voor commentaar.

De politie van Hong Kong veroordeelde maandag in een verklaring Chow’s “onverantwoordelijke gedrag dat op flagrante wijze de wet en de orde in twijfel trekt” en drong er bij haar op aan de rest van haar leven geen voortvluchtige te blijven.

Chow zei dat de politie pas dit jaar, nadat ze was aangenomen door een universiteit in Toronto, ermee instemde haar paspoort terug te geven als ze naar de Chinese stad Shenzhen zou reizen.

De reis omvatte bezoeken aan de Chinese technologiegigant Tencent en een ‘patriottische’ tentoonstelling over de prestaties van China.

“Ik werd gedwongen naar het vasteland van China te gaan in ruil voor de kans om in het buitenland te studeren”, schreef ze.

Chow moest zich deze maand melden bij de veiligheidspolitie van Hongkong, maar besloot niet terug te keren uit overwegingen van haar persoonlijke veiligheid en welzijn. ‘Misschien kom ik de rest van mijn leven niet meer terug’, schreef ze.

Bewerking door David Holmes en Gerry Doyle

Onze normen: de vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

Verkrijg licentierechtenopent een nieuw tabblad
34322c9c b75e 4fb3 9e28 6c47c6fc7539

James Pomfret is een speciale correspondent voor Reuters die zich bezighoudt met politiek en beleid in Azië, met een specialisatie in China, Hong Kong en Taiwan. Hij was tweevoudig Pulitzer-finalist en zijn multimediacarrière omvatte print, radio, tv en fotografie. Zijn reportages omvatten ‘The Revolt of Hong Kong’ – een onderzoeksserie die hij hielp leiden en die in 2020 Pulitzer-finalist was voor International Reporting, en een serie over China’s bewapening van de rechtsstaat tegen zijn critici, die in 2023 een SOPA-prijs won.

487825dc 1df7 4e2c 8117 0df80b6d7d72

Jessie Pang kwam in 2019 bij Reuters werken na een stage. Ze bestrijkt Hong Kong met een focus op politiek en algemeen nieuws.

Gn En Head