Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Oorlog in Oekraïne in de live ticker: +++ 02:10 Storm op de Krim: een half miljoen inwoners zonder elektriciteit +++


Oorlog in Oekraïne in de live ticker
+++ 02:10 Storm op de Krim: een half miljoen inwoners zonder elektriciteit +++

Op de door Rusland bezette Krim zitten bijna een half miljoen mensen zonder elektriciteit, volgens Oleg Kriuchkov, een door Moskou aangestelde beheerder. De burgemeester van de havenstad Odessa, Henadii Trukhanov, roept inwoners op om thuis te blijven. Lokale autoriteiten waarschuwen voor verstoring van de watervoorziening als gevolg van stroomstoringen waardoor de pompen niet konden werken.

+++ 01:08 Mützenich wil de schuldenrem in 2024 opschorten vanwege Oekraïne en Gaza +++
Na de aangekondigde opschorting van de schuldenrem voor 2023 ziet SPD-fractieleider Rolf Mützenich ook redenen om voor het komende jaar de noodtoestand uit te roepen. Natuurlijk wil hij niet met open ogen ingaan op een nieuwe uitspraak van het Federale Constitutionele Hof, zei hij die avond in het ARD-programma ‘Report from Berlin’. “Maar ik wil met de politieke leiders praten over de vraag of we in normale tijden leven. En ik denk niet dat we in normale tijden leven. Daarom is het geen normaal huishouden.” Op de vraag hoe hij de noodsituatie voor 2024 wilde rechtvaardigen, noemde Mützenich de oorlog in Oekraïne en de situatie in het Midden-Oosten, waarvan onduidelijk is of deze zich zal ontwikkelen tot een regionale oorlog.

+++ 23:43 Geschil over hulp aan Oekraïne: Michel ontmoet Orban +++
EU-Raadsvoorzitter Michel heeft maandag een ontmoeting met de Hongaarse premier Orbán, die de Europese steun voor Oekraïne en de sancties tegen Rusland in twijfel trekt. De bijeenkomst in Boedapest gaat over de voorbereiding van de EU-top in december, legt de woordvoerster van Michel uit. De achtergrond is een geschil over verdere steun aan Oekraïne. Lidstaten beschuldigen Orban ervan verdere financiële steun aan Kiev en het geplande besluit om toetredingsonderhandelingen met de EU te starten, te blokkeren. Diplomaten vermoeden dat Orban de vrijgave van 13 miljard euro voor zijn land wil bewerkstelligen, die de EU heeft bevroren vanwege problemen met de rechtsstaat in Hongarije.

+++ 22:24 Zelenskyj aan het begin van de winter: soldaten zouden nu bijzonder dankbaar moeten zijn +++
Met het oog op het begin van de winter in Oekraïne vestigt president Zelenskyj de aandacht van de bevolking op de bijzonder moeilijke situatie van de soldaten aan het front. “Nu de zaken zo moeilijk zijn, als de omstandigheden zo moeilijk zijn, moeten we allemaal bijzonder dankbaar zijn aan degenen die de verdediging van ons land in stand houden”, zei hij in zijn avondvideotoespraak.

+++ 21:49 Brand gemeld in Russische motorenfabriek +++
Russische media berichten over een brand in een tractorfabriek in Tsjeljabinsk, Rusland, in de Oeral. Er wordt gezegd dat er een explosie op de locatie heeft plaatsgevonden. De Moskouse Times schrijft dat de fabriek ook motoren voor tanks en andere militaire voertuigen produceert en dat de fabriek getroffen wordt door Amerikaanse en Oekraïense sancties.

Alle eerdere ontwikkelingen lees je hier.

Political gb2 De