Oekraïne treft Rusland in het hart van de economie: verliezen voor Poetin

  1. Startpagina
  2. Bedrijf

druk op

De Russische economie is sterk afhankelijk van de olie- en brandstofexport. Oekraïense aanvallen leiden nu blijkbaar tot leverings- en productieproblemen.

Moskou – Rusland kampt sinds de oorlog in Oekraïne met tekorten aan belangrijke grondstoffen. Drone-aanvallen vanuit Oekraïne richten zich steeds vaker op de Russische infrastructuur en hebben grote raffinaderijen beschadigd. De jongste Oekraïense aanval zal de Russische economie ook duur komen te staan. Dat meldt een bron bij een persbureau Uniaans De oliedepots van Rosneft in Yartsevo en Razdorovo in de regio Smolensk zijn blijkbaar getroffen door een Oekraïense aanval.

Verliezen voor de Russische economie: Oekraïne raakt de steunpilaar van Poetin

“Deze bases sloegen 26.000 kubieke meter Russische brandstof op. Na de sterke explosies was er een grote brand en werd het personeel in de faciliteiten geëvacueerd”, aldus de woordvoerder n-tv de bron in een bericht op woensdag (24 april). “Binnenlandse inlichtingendiensten blijven effectief de militaire infrastructuur en logistiek vernietigen die het Russische leger in Oekraïne van brandstof voorzien. Deze faciliteiten zijn en blijven onze absoluut legitieme doelen”, vervolgt het.

De Russische president Vladimir Poetin
Poetin zou binnenkort te maken kunnen krijgen met tekorten aan belangrijke hulpbronnen. © Gavriil Grigorov/Kremlin Pool/dpa

Al in maart 2024 maakte Oekraïne melding van een drone-aanval op een raffinaderij van de Russische oliemaatschappij Lukoil in Kstovo, nabij Nizjni Novgorod. Een drone veroorzaakte daar brand. De stad aan de Wolga ligt ongeveer 800 kilometer van Oekraïne. “Een brandstof- en energiecomplex werd aangevallen”, zei de regionale gouverneur van Nizjni Novgorod dinsdagavond (12 maart 2024) op de online dienst Telegram. De hulpdiensten zouden proberen de brand onder controle te krijgen. Volgens de gouverneur vielen er geen slachtoffers.

De Russische economie zou zonder brandstof kunnen komen te zitten. Poetin moet zich tot Wit-Rusland wenden

Als gevolg van de toegenomen Oekraïense drone-aanvallen zal president Vladimir Poetin waarschijnlijk afhankelijk zijn van de import van benzine uit buurland Wit-Rusland om het risico van tekorten op de binnenlandse markt tegen te gaan. Dit schrijft de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW) in een analyse uit maart 2024, daarbij verwijzend naar berichten uit de media.

De hulp uit Wit-Rusland zou luid zijn Reuters Geef de olie-industrie van de autocraat van het Kremlin de kans om uitgebreide noodreparaties uit te voeren aan olieraffinaderijen na de drone-aanvallen in Oekraïne. Vier bronnen uit de industrie en de handel vertelden het persbureau ook dat Rusland zijn benzine-import uit Wit-Rusland in de eerste helft van maart heeft verhoogd tot bijna 3.000 ton. Ter vergelijking: een van de landen met de meeste hulpbronnen ter wereld importeerde in februari 590 ton en in januari geen enkele ton.

De Russische economie wordt bedreigd door tekorten aan olie en benzine

Op welk punt zou Rusland zonder brandstof kunnen komen te zitten? Volgens de twee militaire experts Dr. Christian Mölling en Dr. András Rácz Rusland zou al in de zomer te maken kunnen krijgen met een aanzienlijk benzinetekort als Oekraïne zijn drone-aanvallen voortzet. Bovendien zouden de prijzen al stijgen. Als het om diesel gaat, zal het zomerse landbouwseizoen al tot lokale knelpunten en leveringsonderbrekingen leiden.

Volgens informatie in de media moest Poetin in februari 2024 de export van benzine en diesel voor zes maanden grotendeels verbieden. Het door kabinetschef Mikhail Mishustin ondertekende exportverbod wordt van kracht om de verwachte hogere vraag in het land zelf te compenseren, meldt het internetportaal. RBC onder verwijzing naar overheidsbronnen. Tegelijkertijd moeten de oliemaatschappijen in de toekomst minimaal 16 procent van hun dieselproductie op de Russische beurs verkopen.

Die mobile Version verlassen