Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Oekraïne beschuldigt Rusland van ‘oorlogsmisdaden’ na ‘executie’ van gevangengenomen troepen | Nieuws


Oekraïne start een onderzoek naar de ‘executie’ van twee ongewapende soldaten door Russische troepen, terwijl Moskou nieuwe aanvallen lanceert.

Oekraïne is een onderzoek gestart naar de ‘executie’ van zijn ongewapende soldaten door Russische troepen, ondanks dat de soldaten te kennen gaven dat ze van plan waren zich over te geven.

Kiev beschuldigde Rusland zondag van het begaan van een ‘oorlogsmisdaad’ nadat een korte video die zaterdag op Telegram werd geplaatst liet zien dat de twee mannen uit een schuilplaats kwamen, één met zijn handen boven zijn hoofd, voordat ze op de grond gingen liggen voor een andere groep mensen. soldaten.

“De video laat zien hoe een groep mensen in Russische uniformen van dichtbij twee ongewapende militairen in het uniform van de strijdkrachten van Oekraïne neerschiet die zich als gevangenen hebben overgegeven”, schreef het openbaar ministerie in de oostelijke Oekraïense regio Donetsk.

“Rechercheurs en aanklagers zijn een onderzoek gestart.

“Het doden van krijgsgevangenen is een grove schending van de Conventies van Genève en wordt geclassificeerd als een ernstig internationaal misdrijf”, zei het openbaar ministerie over de video, waarvan de authenticiteit is geverifieerd door persbureau AFP.

Het openbaar ministerie in de oostelijke Oekraïense regio Donetsk zei dat volgens “voorlopige gegevens” de beelden zijn gefilmd nabij het dorp Stepove, vlakbij Avdiivka, een oostelijke stad waar gevechten woeden.

Het strategische communicatiecentrum van het Oekraïense leger zei zaterdag dat het over “bevestigde informatie” beschikte dat de video de “executie” door Russische troepen van “ongewapende soldaten” liet zien.

Oorlogsmisdaden

De Oekraïense ombudsman voor de mensenrechten, Dmytro Lubinets, hekelde de gebeurtenissen als een “oorlogsmisdaad”.

“Vandaag verscheen er online een video van de executie door Russische militairen van Oekraïense soldaten die zich als gevangenen overgaven! Dit is opnieuw een schending van de Conventies van Genève en een gebrek aan respect voor het internationaal humanitair recht!” schreef hij op Telegram.

De voorzitter van het Oekraïense parlement, Ruslan Stefanchuk, beschuldigde de Russische strijdkrachten er voorts van het schenden van de oorlogsregels.Kraijnse legerfunctionarissen drongen er bij de internationale gemeenschap op aan om de Russische militaire leiding “ter verantwoording te roepen”.

Er kwam geen officiële reactie uit Moskou op de video, aangezien het Russische persbureau RIA Novosti zondag meldde dat Lubinets, de mensenrechtenombudsman en de Russische commissaris voor de mensenrechten Tatiana Moskalkova van plan zijn verschillende wederzijdse bezoeken aan krijgsgevangenen te brengen.

“Aan Oekraïense kant zullen Russische militairen worden bezocht. Aan Russische zijde zullen Oekraïense militairen worden bezocht. Er zullen verschillende van deze bezoeken plaatsvinden, we hebben een schema”, citeerde RIA Moskalkova.

Sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne zijn er talloze beschuldigingen geweest van Russische troepen die oorlogsmisdaden begingen.

In maart werd een andere video, waarin een Oekraïense soldaat werd doodgeschoten nadat hij ‘Glorie voor Oekraïne’ had geroepen, veroordeeld.

Destijds zei de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Volker Turk, dat zijn kantoor talrijke schendingen van het internationaal humanitair recht tegen krijgsgevangenen had gedocumenteerd.

YouTube-poster

Nachtelijk bombardement

Ondertussen lanceerde Rusland zaterdagnacht minstens twaalf drones en een kruisraket op Oekraïne, waarbij luchtverdedigingssystemen tien drones vernietigden voordat ze hun doelen bereikten, aldus de luchtmacht van Kiev.

De kruisraket werd niet vernietigd maar bereikte zijn doel niet, zei de luchtmacht zondag, zonder verdere details te geven.

De verklaring maakte ook niet duidelijk wat er gebeurde met de twee drones die niet werden vernietigd.

“10 op 12 is een perfecte score. Dit zijn goede resultaten die we elke dag zien”, zei Yuriy Ihnat, woordvoerder van de Oekraïense luchtmacht, tegen de nationale televisie.

De door Iran gemaakte Shahed-drones waren op weg naar het noordwesten van Oekraïne, aldus de luchtmacht. De meeste werden neergeschoten in de regio Mykolaiv in het zuiden van Oekraïne.

Het rapport van de luchtmacht kon niet onafhankelijk worden geverifieerd en er was geen onmiddellijk commentaar van Rusland.

Regionale functionarissen bevestigden de aanval, maar zeiden dat ze geen informatie hadden over slachtoffers of schade.

Oekraïne bereidt zich voor op nieuwe en intensievere golven van Russische aanvallen op de infrastructuur nu de winter nadert.

Afgelopen winter, ongeveer tien maanden na de Russische invasie van Oekraïne, voerde Moskou golven van aanvallen uit op elektriciteitscentrales en andere centrales die verbonden waren met het energienetwerk, wat leidde tot voortdurende stroomuitval in ver uiteenliggende regio’s.


Gn En Head