Oekraïne arresteert twee malafide kolonels vanwege een geheim complot om Zelenski te vermoorden, zegt Kiev – POLITICO

Zelenskyy heeft eerder gezegd dat hij meer dan tien moordpogingen heeft overleefd. “Maar het is de eerste keer dat zo’n hoge functionaris van de staatsveiligheidsdienst de mollen van de vijand is geworden”, vertelde Artem Dehtiarenko, woordvoerder van de SBU, aan POLITICO.

De Russische president Vladimir Poetin voert al ruim twee jaar een grootschalige invasie uit in Oekraïne. Sinds het begin hebben Russische functionarissen en veiligheidsdiensten inlichtingenoperaties tegen Oekraïne gelanceerd, met als doel Zelensky en zijn regering te delegitimeren en omver te werpen, terwijl ze paniek zaaiden onder de Oekraïense troepen en bevolking die uitgeput zijn door de oorlog.

Beide kolonels werden vastgehouden door de Oekraïense veiligheidsdienst. Als ze door de rechtbank schuldig worden bevonden, riskeren ze een levenslange gevangenisstraf wegens het beramen van een terreuraanslag en staatsverraad.

“Een van de taken van het inlichtingennetwerk van de FSB was het zoeken naar executeurs-testamentairen onder het leger die dicht bij de bescherming van de president stonden, die hem eerst konden gijzelen en hem later konden vermoorden”, aldus de SBU-persdienst in een verklaring.

Naast Zelenskyy was een groep FSB-agenten, waaronder de overloperkolonels, van plan spionnenmeester Budanov te vermoorden, zei Kiev.

Bij die operatie moest een geheime agent in Oekraïne de bewegingen van Budanov volgen en de informatie doorgeven aan Russische agenten van de FSB, vervolgde het rapport.

Die mobile Version verlassen