Skip to contentCNN

Britse en Duitse straaljagers hebben vrijdag een Russisch vliegtuig onderschept dat in de buurt van het Estse luchtruim vloog, volgens een verklaring van de Britse Royal Air Force (RAF).

Het was de tweede dergelijke ontmoeting deze week, aangezien de NAVO gezamenlijke luchtpolitie-inspanningen in de regio uitvoert.

De twee Typhoon-jets onderschepten “een Russisch militair Tu-134 passagiersvliegtuig, bekend onder de NAVO-naam Crusty, dat werd geëscorteerd door twee Sukhoi Su-27 Flanker straaljagers, en een AN-12 Cub militair transportvliegtuig”, aldus de RAF. .

Het nieuws komt te midden van hernieuwde openbare oproepen van Oekraïense leiders voor westerse straaljagers. Ze zeggen dat de jets dringend nodig zijn om zich te verdedigen tegen Russische raketten en drone-aanvallen.

Maar het is onwaarschijnlijk dat NAVO-bondgenoten meer geavanceerde jets naar Oekraïne sturen, hebben defensie-experts tegen CNN gezegd.

Een dergelijke onderschepping is niet ongebruikelijk voor NAVO-vliegtuigen, maar de gezamenlijke luchtpolitiemissie is een primeur voor twee NAVO-bondgenoten, aldus de verklaring.

De RAF beschreef de operatie als een geruststelling dat het VK, Duitsland en andere NAVO-landen “in deze tijd van spanning achter hun Estse bondgenoot staan”.

“We identificeerden het Russische vliegtuig snel en volgden het toen het dicht bij het NAVO-luchtruim vloog”, zei RAF-commandant Richard Leask in de verklaring.

Luchtpolitiemissies helpen de NAVO om elk interessant vliegtuig te identificeren, “ervoor te zorgen dat we weten wie ze zijn” en iedereen in het luchtruim veilig te houden, vervolgde Leask.

“Dit hoort bij het gevechtspiloot zijn en is waarvoor wij en onze Duitse collega’s samen hebben getraind om te kunnen”, zei de commandant.

De RAF wordt ingezet in Estland tijdens Operatie Azotize, die tot taak heeft zich te verdedigen tegen vliegtuigen die zorgen baren in het Baltische luchtruim, aldus de militaire verklaring.

Het VK zal in april de leiding overnemen van het Duitse detachement en tot het einde van die maand zullen gezamenlijke missies tussen de geallieerden worden gevlogen.

De twee onderscheppingen van NAVO-vliegtuigen deze week komen na de release van een verbluffende luchtvideo waarin een Russisch vliegtuig zoemt en vervolgens een Amerikaanse drone lijkt te raken boven de Zwarte Zee.

Het neerhalen van de drone benadrukte het risico van een directe botsing tussen Russische en NAVO-middelen tijdens de aanhoudende oorlog van Moskou in Oekraïne.