Na een scheepsongeluk: Huntebrücke bij Elsfleth krijgt vandaag een vervanger | NDR.de – Nieuws – Nedersaksen

Vanaf: 23 april 2024 12:01 uur

Eind februari werd de spoorbrug die over de Hunte bij Elsfleth leidt, vernield bij een scheepsongeluk. Vervanging komt vandaag. Tegen de avond moet de hulpbrug op zijn plaats zijn.

Het eerste van twee brugdelen was ’s morgens al op de pijlers gelegd. Dit duurde even omdat er meerdere keren opnieuw moest worden afgesteld, zo vertelde de bouwmanager aan NDR Nedersaksen. Een drijvende kraan bracht de twee 24 meter lange vervangende brugdelen over de Hunte naar Elsfleth. Dinsdagochtend heeft de kraan het eerste stuk van 56 ton op zijn plaats gehesen. Tot de middag vindt dezelfde procedure opnieuw plaats – daarna volgt het tweede deel van de brug.

Vanaf maandag moet de spoorlijn weer toegankelijk zijn

De Nedersaksische minister van Transport Olaf Lies (SPD) wil de spoorlijn maandag heropenen. Tegen die tijd moeten de sporen en seinsystemen vervangen zijn en moeten de bovenleidingen geïnstalleerd zijn. De spoorlijn bedient voornamelijk de havens van Nordenham en Brake, aangezien deze afhankelijk zijn van goederentreinen.

Het scheepvaartverkeer blijft beperkt

De nieuwe vervangende brug heeft echter een cruciaal nadeel: hij kan niet worden geopend – zeeschepen kunnen de haven van Oldenburg niet meer bereiken. Het kan nog jaren duren voordat er een nieuw gebouw staat. Bovendien is de voorconstructie 30 centimeter lager dan de vorige brug, aldus het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Dit betekent dat binnenvaartschepen de brug alleen kunnen passeren als het waterpeil laag genoeg is.

videos

Een arbeider in veiligheidskleding werkt aan het slopen van de verwoeste brug.  © Schermafbeelding

1 minuut

De nieuwe brug is echter geen volledige vervanging, omdat er grote problemen zullen blijven met het scheepvaartverkeer. (03/11/2024) 1 min

De haven van Oldenburg is het zwaarst getroffen

Dit heeft vooral gevolgen voor de haven van Oldenburg. De stad Oldenburg en de lokale gemeenschap van de havenindustrie hadden in maart al kritiek geuit dat de bouw van een nieuwe brug jaren zou kunnen duren en dat de schade snel zou kunnen oplopen tot tientallen miljoenen. Begin april riepen regionale bedrijven daarom op om de beschadigde spoorbrug bij Elsfleth sneller te herbouwen.

Minister van Transport Lies roept ook op tot snellere nieuwbouw

De minister van Verkeer en Waterstaat van Nedersaksen, Lies, zei in maart ook dat de planning voor een nieuw gebouw aanzienlijk zou moeten worden versneld: “We zullen nu de voorwaarden scheppen voor een nieuwe brug hier met onze spreekwoordelijke ‘nieuwe Duitsland-snelheid’, na de recordtijd waarin de tijdelijke Er wordt een brug gebouwd ‘die we kennen van de LNG-terminal’, zei hij. Een binnenvaartschip ramde eind februari de spoorbrug bij Elsfleth en veroorzaakte onherstelbare schade.

Verdere informatie

Een binnenschip ramde en beschadigde de brug bij Elsfleth. Regionale bedrijven eisen snel nieuwbouw. (04/03/2024) meer

Na een scheepsongeluk twee weken geleden is de haven van Brake niet meer via het spoor bereikbaar. (03/05/2024) meer

Een binnenvaartmotorschip beschadigde de brug over de Hunte. Het trein- en bootverkeer zal nog lange tijd verstoord zijn. (01/03/2024) meer

Dit onderwerp in het programma:

NDR 1 Nedersaksen | Huidig ​​| 23 april 2024 | 12:00 uur

Die mobile Version verlassen