Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Moskou zegt dat het tientallen Oekraïense drones heeft neergehaald nadat het Kiev had getroffen: NPR


ap23329339185520 57a972c1b676f8634f00881af4cc168abe049989 s1100 c50

Een Oekraïense politieagent gebruikt een zaklamp om te zoeken naar drone-afval in de buurt van de plaats van een explosie na een Russische drone-aanval in Kiev, Oekraïne, op zaterdag 25 november 2023, de meest intense aanval op de Oekraïense hoofdstad sinds het begin van de invasie , zeiden militaire functionarissen.

Felipe Dana/AP


onderschrift verbergen

onderschrift wisselen

Felipe Dana/AP

ap23329339185520 57a972c1b676f8634f00881af4cc168abe049989 s1200

Een Oekraïense politieagent gebruikt een zaklamp om te zoeken naar drone-afval in de buurt van de plaats van een explosie na een Russische drone-aanval in Kiev, Oekraïne, op zaterdag 25 november 2023, de meest intense aanval op de Oekraïense hoofdstad sinds het begin van de invasie , zeiden militaire functionarissen.

Felipe Dana/AP

Oekraïne probeerde Moskou van de ene op de andere dag aan te vallen met tientallen drones, zeiden de Russische autoriteiten zondag, slechts een dag nadat Oekraïense functionarissen hadden gemeld dat Rusland de meest intense drone-aanval op Kiev had gelanceerd sinds het begin van de grootschalige oorlog in 2022.

Russische luchtverdediging heeft minstens 24 drones neergehaald boven de regio Moskou – die de hoofdstad omringt maar niet omvat – en vier andere provincies in het zuiden en westen, meldden het Russische Ministerie van Defensie en de burgemeester van Moskou Sergei Sobyanin in een reeks Telegram-updates. Geen van beide maakte melding van slachtoffers.

Andrei Vorobyev, gouverneur van de regio Moskou, schreef op Telegram dat de drone-aanvallen daar drie niet-gespecificeerde gebouwen beschadigden, eraan toevoegend dat niemand gewond raakte.

Een drone stortte neer in een flatgebouw van twaalf verdiepingen in de West-Russische stad Tula, ongeveer 180 kilometer ten zuiden van Moskou, waarbij één bewoner licht gewond raakte en beperkte schade werd aangericht, schreef de lokale gouverneur Aleksei Dyumin zondagochtend op Telegram.

Volgens het Russische staatspersbureau Tass zijn de luchthavens Vnukovo en Domodedovo in Moskou ook kortstondig gesloten vanwege de drone-aanval. Volgens gegevens van internationale vluchtvolgportals leken beide om 06.00 uur lokale tijd de normale werking te hebben hervat.

Russische Telegram-kanalen speculeerden dat Oekraïense strijdkrachten een voorheen onzichtbaar type drone hadden ingezet bij de vermeende aanval, waarbij ze wezen op enkele overeenkomsten met de door Iran gemaakte wapens die Moskou routinematig gebruikt bij zijn aanvallen op Oekraïne.

De Russische hoofdstad wordt sinds mei regelmatig aangevallen door drones, waarbij Russische functionarissen Oekraïne de schuld geven. Militaire analisten merkten destijds op dat bij de vroege aanvallen Oekraïense, lokaal gemaakte drones werden ingezet die niet zo’n zware lading konden dragen als de door Iran gemaakte Shaheds die door Rusland werden gebruikt.

Zondagochtend laat erkenden Oekraïense functionarissen de aanvallen niet en gaven er geen commentaar op. De aanvallen kwamen een dag nadat Rusland de Oekraïense hoofdstad had aangevallen met meer dan zestig Shahed-drones. Minstens vijf burgers raakten gewond bij de urenlange aanval, waarbij verschillende gebouwen beschadigd raakten door vallend puin van neergehaalde drones, waaronder een kleuterschool. Volgens de burgemeester van Kiev, Vitali Klitschko, was onder meer een 11-jarig kind onder de gewonden.

De Oekraïense luchtmacht zei zondag vroeg dat het acht van de negen Shahed-drones had neergehaald die in de nacht door Russische troepen waren afgevuurd.

Ook op zondagochtend meldde het Russische ministerie van Defensie dat twee door Kiev afgevuurde S-200-raketten van Russische makelij waren neergeschoten boven de zee van Azov, die zich uitstrekt tussen de Krim en de door Rusland bezette zuidoostelijke kust van Oekraïne.

Volgens lokale nieuwsbronnen klonken er eerder luchtalarmsirenes op de door Rusland geannexeerde Krim, die vrijdag viel onder wat Russische functionarissen een grote drone-aanval noemden. Het wegverkeer werd zondagochtend ook kort stilgelegd over de twaalf kilometer lange brug die de Krim met het Russische vasteland verbindt.

Er waren geen meldingen van slachtoffers en geen commentaar van functionarissen in Kiev.

Elders zaten delen van het door Rusland bezette Oost-Oekraïne zonder stroom na een nachtelijke Oekraïense aanval op een thermische energiecentrale in de Donetsk-regio, meldde een in Moskou geïnstalleerde lokale functionaris zondag op Telegram. Volgens Denis Pushilin, hoofd van de provincie die Rusland vorig jaar illegaal heeft geannexeerd, heeft de aanval op de Starobesheve-centrale de elektriciteit in delen van de bezette steden Donetsk en Marioepol, samen met andere nabijgelegen gebieden, uitgeschakeld.

Aan de rand van Donetsk hebben Russische troepen hun pogingen voortgezet om op te rukken in de buurt van Avdiivka, de oostelijke stad die sinds de begindagen van de oorlog een Oekraïens bolwerk en strijdtoneel is geweest, volgens rapporten van de Oekraïense generale staf en analyse door de Washington Post. -gebaseerd Instituut voor de Studie van Oorlog.

De Oekraïense generale staf zei zondagochtend dat de strijdkrachten van Kiev de afgelopen 24 uur de Russische aanvallen in het noordoosten, westen en zuidwesten van Avdiivka hebben teruggeslagen, terwijl de troepen van Moskou zich inspannen om de stad te omsingelen.

Verschillende Russische bloggers maakten ook onbevestigde beweringen dat Oekraïense troepen zich begonnen terug te trekken uit de industriële zone aan de zuidflank van Avdiivka, hoewel anderen zeiden dat Russische troepen geen volledige controle over het gebied hadden. Deze beweringen konden niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Russische beschietingen doodden zaterdag en nacht twee burgers in de Donetsk-regio, meldde waarnemend Oekraïense gouverneur Ihor Moroz zondagochtend op Telegram. In dezelfde periode raakten Russische granaten één persoon gewond in de noordelijke provincie Soemy, die grenst aan Rusland, volgens een Telegram-update van het Oekraïense regionale militaire commando.

Gn En world