Skip to content


Wanneer natuurrampen toeslaan, is elektriciteit een van de eerste cruciale bronnen die kunnen worden verstoord. Startup Sesame Solar denkt met zijn mobiele Nanogrids een oplossing te hebben gevonden om hulpdiensten en ontheemde bewoners van stroom te voorzien.

Op het eerste gezicht lijkt een Nanogrid op een foodtruck. Hij is ontworpen om op dezelfde manier te worden vervoerd als een bewegende aanhangwagen. Maar eenmaal ingezet, worden de zonnepanelen langs de Nanogrid onthuld. De panelen laden de batterijen aan boord op en het bedrijf zegt dat een enkele Nanogrid tussen de 3 en 20 kilowatt kan produceren. Dat is genoeg om vier tot zes huizen van stroom te voorzien.

Mobiele Nanogrids kunnen tijdens een ramp voor elektriciteit en schoon water zorgen

Een Nanogrid van Sesame Solar voordat het wordt ingezet.

Sesam Zonne

Lauren Flanagan, mede-oprichter en CEO van Sesame, noemt de Nanogrid ’s werelds eerste 100% duurzaam aangedreven mobiele systeem. “Je hebt geen fossiele brandstof nodig. Je hebt geen diesel of aardgas nodig. Alleen water en zonneschijn,” zei ze. Bekijk de video hierboven voor meer informatie over hoe de Nanogrids werken.

Mobiele Nanogrids kunnen tijdens een ramp voor elektriciteit en schoon water zorgen

Eén persoon kan in ongeveer 15 minuten een Nanogrid opzetten.

Sesam Zonne

Naast zonne-energie zijn de Nanogrids uitgerust met een waterstof-brandstofcel die water omzet in waterstof. De waterstof kan worden opgeslagen in tanks en worden gebruikt om de batterijen op te laden wanneer deze onder de 35% komen. Nanogrids hebben ook een waterfiltratiesysteem aan boord dat tot 500 liter drinkwater per dag kan leveren, en een 5G mesh-netwerk zodat mensen die bij een ramp ontheemd zijn, online kunnen gaan.

Mobiele Nanogrids kunnen tijdens een ramp voor elektriciteit en schoon water zorgen

Een Nanogrid van Sesame Solar ingezet op het eiland Dominica na de orkaan Maria in 2017.

Sesam Zonne

Sesame’s Nanogrids kunnen worden aangepast, afhankelijk van de behoeften van een klant. Ze kunnen onder andere worden gebouwd als een medische unit of een communicatiehub. Een enkele eenheid kost ergens tussen de $ 100.000 en $ 375.000.