Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Mindanao, Filippijnen: ISIS claimt dodelijke explosie tijdens katholieke mis in Marawi


Lanao Del Sur Provinciale Regering/Hand-out/Reuters

Wetshandhavers op de plaats van de explosie op de Mindanao State University in Marawi op 3 december 2023.CNN

ISIS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een dodelijke explosie die zondag door een katholieke misdienst in een universiteitsgymnastiek in de zuidelijke Filipijnen trok.

Volgens de autoriteiten kwamen bij de ontploffing op de Mindanao State University in Marawi City minstens vier mensen om het leven en raakten tientallen anderen gewond.

In een communiqué zei ISIS dat zijn strijders “een explosief tot ontploffing hebben gebracht op een grote bijeenkomst van christelijke ongelovigen in Marawi City”, aldus de SITE Intelligence Group, een inlichtingenorganisatie over terrorismebestrijding die de online activiteiten van extremistische groeperingen volgt.

Op foto’s van de scène waren soldaten en hulpverleners te zien die tussen het puin in de sportzaal stonden. Een deel van de zithoek werd opgeblazen, stoelen lagen verspreid over de vloer.

Gouverneur van de provincie Lanao del Sur, Mamintal Adiong Jr., vertelde verslaggevers dat meer dan 40 mensen werden behandeld in een overheidsziekenhuis in Marawi, terwijl een aantal anderen met lichte verwondingen werden behandeld in de ziekenboeg van de universiteit na de ontploffing.

De Filippijnse president Ferdinand Marcos Jr. veroordeelde de aanval in een bericht op X, voorheen Twitter. Zonder specifieke groepen te noemen of verder uit te weiden, beschreef hij de ontploffing als “zinloos en zeer gruwelijk, gepleegd door buitenlandse terroristen.”

“Extremisten die geweld uitoefenen tegen onschuldigen zullen altijd worden beschouwd als vijanden van onze samenleving”, zei hij, eraan toevoegend dat er extra veiligheidspersoneel was ingezet om te helpen bij de reactie.

De Verenigde Staten veroordeelden de “gruwelijke terroristische aanslag” in een regeringsverklaring.

“De Verenigde Staten staan ​​in nauw contact met onze Filippijnse partners en staan ​​achter de bevolking van de Filipijnen bij het afwijzen van deze gewelddaad”, zei Matthew Miller, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bekijk deze interactieve inhoud op CNN.com

Mindanao, het op een na grootste eiland van de Filippijnen, is de thuisbasis van verschillende islamitische opstandelingengroepen en is lange tijd een broeinest van opstand tegen de Filippijnse regering geweest.

Terwijl de Filippijnen grotendeels katholiek zijn, herbergt Mindanao een aanzienlijke moslimbevolking.

In 2017 belegerden aan ISIS gelieerde militanten Marawi gedurende vijf maanden. Het geweld dwong meer dan 350.000 inwoners de stad en de omliggende gebieden te ontvluchten voordat Filippijnse troepen de stad bevrijdden.

Dit verhaal is bijgewerkt met aanvullende ontwikkelingen.

Gn En Head