Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Michigan versus Alabama, Washington versus Texas in de College Football Playoff; ongeslagen Florida St weggelaten


Het laatste seizoen van de College Football Playoff met vier teams bleek het meest controversiële, met een ongekende afkeuring.

Michigan, Washington, Texas en Alabama werden zondag geselecteerd en Florida State werd de eerste ongeslagen Power Five-conferentiekampioen die van het veld werd uitgesloten.

Michigan zal het opnemen tegen Alabama in de Rose Bowl, Washington speelt tegen Texas in de Sugar Bowl op 1 januari en de winnaars ontmoeten elkaar voor het nationale kampioenschap op 8 januari in Houston.

Voordat het CFP volgend jaar uitgroeit tot twaalf leden – een uitbreiding die een jaar werd uitgesteld vanwege onderlinge strijd tussen de conferentiecommissarissen die het postseason-systeem beheren – stond de selectiecommissie voor de moeilijkste beslissing in de tienjarige geschiedenis van het format.

“Florida State is een ander team dan ze de eerste elf weken waren”, legt Boo Corrigan uit, de voorzitter van de selectiecommissie en tevens atletisch directeur van North Carolina State, de rivaal van de Atlantic Coast Conference van Florida State.

De Seminoles (13-0) verloren de ster-quarterback Jordan Travis twee weken geleden door een seizoensafhankelijke blessure, maar bleven winnen met een back-up en daarna een quarterback uit de derde reeks. De commissie heeft echter de opdracht gekregen om teams te beoordelen op wat ze de play-offs in gaan en heeft besloten dat FSU zonder Travis niet tot de beste vier van het land behoort.

“Ik walg en ben woedend over het besluit van de commissie vandaag om te laten weghalen wat op het veld is verdiend, omdat een kleine groep mensen besloot dat ze het beter wisten dan de resultaten van de spelen. Wat is het nut van spelletjes spelen?” Dat zei Florida State-coach Mike Norvell.

Hij voegde eraan toe: “Wat er vandaag is gebeurd, druist in tegen alles wat waar en juist is in het universiteitsvoetbal. Een team dat enorme tegenslagen overwon en een manier vond om te winnen, door alles te doen wat nodig was op het veld, werd vandaag bedrogen. Het is een trieste dag voor het universiteitsvoetbal.”

Travis is een zesdejaars speler wiens ontwikkeling tot een van de beste quarterbacks in het universiteitsvoetbal de heropleving van Florida State de afgelopen drie jaar heeft aangewakkerd.

“Verwoest. diepbedroefd”, plaatste Travis op het sociale mediaplatform X. “Ik wou dat mijn been eerder dit seizoen brak dus jullie konden zien dat dit team veel meer is dan de quarterback. Ik dacht dat resultaten ertoe doen. 13-0 en deze selectie komt overeen met elk team in de top 4-ranglijst. Het spijt me heel erg.”

Welk team er ook werd uitgesloten, had een goed argument om binnen te komen. Dat zorgde voor een ongekende controverse en de commissie ging voorbij aan de FSU om Alabama te kiezen, dat Georgia van streek maakte om het Southeastern Conference-kampioenschap te winnen, en Big 12-kampioen Texas, dat de Crimson Tide versloeg op de tweede plaats. weg in september.

De SEC had de play-off nooit gemist. Alabama, dat voor de achtste keer meedoet, hield die streak levend. The Crimson Tide hebben de play-off drie keer gewonnen, voor het laatst in 2020.

Texas zou pas het tweede Power Five-team zijn geweest met slechts één nederlaag. In plaats daarvan zullen de Longhorns hun eerste optreden in de CFP maken in hun laatste seizoen als lid van de Big 12. Texas verhuist volgend jaar naar de SEC.

Texas en Alabama stonden respectievelijk op de zevende en achtste plaats in de voorlaatste ranglijst van de commissie en zijn nu de eerste teams die van buiten de top zes in de voorlaatste ranglijst naar het play-offveld springen. Georgia werd het eerste team dat aan kampioensweekend nr. 1 deelnam en er niet in slaagde het veld te halen.

“We hebben nog nooit een jaar gehad met acht teams aan de top die zo goed zijn als deze. En de vijf kampioenen van de conferentie (gerangschikt) van één tot en met vijf, zo hebben we het nog nooit meegemaakt”, zei CFP-directeur Bill Hancock. “Mijn gevoel is dat dit waarschijnlijk de moeilijkste was (beslissing ooit voor de commissie).”

Big Ten-kampioen Michigan maakt zijn derde optreden op rij in het CFP en is nog steeds op zoek naar zijn eerste play-offoverwinning. De Wolverines, die ongeslagen zijn gebleven tijdens een NCAA-onderzoek naar beschuldigingen van persoonlijke scouting en het stelen van borden, zijn de favorieten om de nationale titel te winnen. volgens FanDuel Sportsbook.

Michigan, op zoek naar zijn eerste landstitel sinds 1997, opende als favoriet van 1 1/2 punt tegen Alabama. The Tide wonnen onder coach Nick Saban zes landstitels.

‘We gaan daar niet naar binnen en zeggen: ‘Oh, dit is Alabama, een team dat heeft gewonnen en gewonnen en gewonnen en gewonnen en gewonnen. Nee. Wij zijn dat team”, zei Michigan running back Blake Corum tegen verslaggevers.

Washington neemt voor de tweede keer deel aan het CFP en doorbreekt daarmee de play-offdroogte van de Pac-12 na zes jaar, en doet dit het jaar voordat het land de conferentie verlaat voor de Big Ten. De Huskies openden als een underdog van 4 1/2 punten voor Texas en voormalig Washington-coach Steve Sarkisian. De twee speelden vorig seizoen in de Alamo Bowl en Washington won.

De geringe hoop van Georgië om het te proberen een derde opeenvolgende nationale titel kwam ook een einde. De Bulldogs (12-1) hadden een winning streak van 29 wedstrijden, verbroken door de Crimson Tide, maar het buiten de CFP houden leek lang niet zo controversieel als het afwijzen van de Seminoles – zelfs in een systeem dat rijp is voor kritiek.

In 2014 sprong Ohio State, spelend met zijn derde-string quarterback, over Baylor en TCU heen en ging de play-off in met een Big Ten-titelgame in Wisconsin. De Big 12-teams zijn er nog steeds niet overheen, maar de Buckeyes wonnen alles. Ohio State heeft ook een paar keer aan het kortste eind getrokken door de Big Ten in 2017 en ’18 te winnen en er niet in te komen. Maar dit jaar werd de commissie geconfronteerd met een werkelijk irritant probleem.

Florida State, dat nummer 4 was in de vorige CFP-ranglijst, leek op weg naar zijn tweede play-off-optreden medio november toen Travis in het eerste kwartaal tegen North Alabama een ernstige blessure opliep en voor het jaar verloren ging.

De Seminoles versloegen vorige week rivaal Florida met back-up quarterback Tate Rodemaker, die vervolgens de ACC-kampioenschapswedstrijd tegen Louisville miste met een hersenschudding. Florida State bleef ongeslagen met een sterke verdedigende prestatie, maar scoorde slechts één touchdown.

“Om hen uit te sluiten van de kans om te strijden voor een nationaal kampioenschap is een ongegronde onrechtvaardigheid die blijk geeft van volledige minachting en gebrek aan respect voor hun prestaties en prestaties. Het is onvergeeflijk”, zei atletiekdirecteur Michael Alford van de staat Florida.

ACC-commissaris Jim Phillips, een van de conferentieleiders die het expansieproces met een jaar hielp vertragen nadat het plan van de SEC om Texas en Oklahoma toe te voegen in 2021 werd onthuld, noemde het weglaten van de ‘Noles ‘ondoorgrondelijk’.

“Hun uitsluiting doet twijfels rijzen over het selectieproces en of de eigen richtlijnen van de commissie werden gevolgd, inclusief het grote belang van het zijn van een ongeslagen Power Five-conferentiekampioen,” zei Phillips.

Als ACC-kampioen gaat Florida State naar de Orange Bowl voor een confrontatie met Georgia.

“Het is jammer dat een goed team buiten de boot moest vallen”, zei Saban op ESPN, “maar ik denk echt dat ons team het recht heeft verdiend om hier te zijn.”

___

Volg Ralph D. Russo op https://twitter.com/ralphDrussoAP en luister naar http://www.appodcasts.com. Ontvang het hele seizoen meldingen over de nieuwste AP Top 25-poll. Registreer hier. AP universiteitsvoetbal: https://apnews.com/hub/college-football En https://apnews.com/hub/ap-top-25-college-football-pollGn En Head