Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Macy’s bewaker Eric Harrison kwam maandag om het leven bij een steekpartij


De Macy’s-bewaker die maandagochtend door een vermeende winkeldief werd doodgestoken, wordt volgens de politiegegevens en een familielid geïdentificeerd als Eric Harrison, 27, uit Frankford.

Harrison, een van de twee bewakers die bij het incident werden neergestoken, werd dinsdag geïdentificeerd als verdachte Tyrone Garcell Tunnell, wiens dossiers een lange geschiedenis van winkeldiefstallen en drugsgerelateerde misdrijven laten zien.

Een tweede bewaker, een 23-jarige wiens naam niet is vrijgegeven, raakte ook ernstig gewond, maar werd in stabiele toestand opgenomen in het Thomas Jefferson Hospital.

Harrison werkte ruim twee jaar in de ‘verliespreventie’-afdeling van het iconische warenhuis Center City, een locatie waar volgens politiestatistieken de afgelopen vier jaar een golf van winkeldiefstallen heeft plaatsgevonden. Hij had twee voltijdbanen: eerst sorteerde hij ‘s nachts post bij de United States Postal Service aan Byberry Road in het noordoosten en reed vervolgens naar beneden om de Macy’s te openen, vlakbij 13th en Market Streets, zijn moeder, Dawn Harrison, 43, zei dinsdagochtend.

Klanten van warenhuizen waren dol op hem, zei zijn moeder. Hij noemde de oudere dames bij Macy’s zijn ‘tantes’. Hij was aan het sparen om uit het huis van zijn moeder in Frankford te verhuizen, zei ze, en een eigen appartement te kopen.

‘Ik ben nog steeds in shock,’ zei Dawn Harrison. “Echt in shock.”

» LEES MEER: Bewaker gedood bij steekpartij bij Macy’s in Center City; verdachte in hechtenis

De politie arresteerde Tunnell, 30, kort nadat hij Harrison dodelijk zou hebben neergestoken. Hij blijft in hechtenis en werd dinsdagmiddag door de Philadelphia District Attorney Larry Krasner aangeklaagd voor moord, poging tot moord en andere aanverwante misdrijven.

Tijdens een persconferentie waarin de beschuldigingen werden aangekondigd, erkende de officier van justitie de publieke schok die werd veroorzaakt door de dodelijke steekpartij en de aanhoudende bezorgdheid over winkeldiefstallen.

Het Openbaar Ministerie en de politie van Philadelphia hebben gewerkt aan het verbeteren van de veiligheid voor winkelpersoneel en bezoekers, vooral de afgelopen maanden, zei Krasner.

“We bevinden ons in een vakantieseizoen waarin mensen het gevoel moeten hebben dat ze zonder angst kunnen gaan winkelen en genieten van alles wat Center City Philadelphia te bieden heeft”, zei hij.

De autoriteiten zeiden dat Tunnell, wiens laatst bekende adres in de wijk Oxford Circle van de stad was, werd geconfronteerd met de twee bewakers terwijl hij probeerde verschillende hoeden uit de winkel te stelen. Getuigen zeiden dat de man naar de uitgang van het warenhuis rende, toen hij werd tegengehouden door Harrison en een andere bewaker. Na een handgemeen liet Tunnell de koopwaar vallen en mocht vertrekken.

Echter, blijkbaar boos door de interactie, keerde Tunnell een paar minuten later terug naar de ingang van de winkel en confronteerde de bewakers, die ongewapend waren. Nadat hij woorden had uitgewisseld, haalde hij naar verluidt een zakmes tevoorschijn en begon beide mannen neer te steken, waarbij Harrison in de buurt van zijn nek raakte.

Rond 11.00 uur reageerden agenten van het 6e district op een radiooproep waarbij een persoon met een wapen in de Macy’s betrokken was. Agenten troffen Harrison aan met een scheur in zijn nek, en de andere bewaker met steekwonden in zijn gezicht, kruis, borst en rug.

Beide mannen werden naar Jefferson vervoerd, waar Harrison ongeveer 20 minuten na het eerste telefoontje dood werd verklaard.

Uit politiegegevens blijkt dat Tunnell naar een nabijgelegen Market-Frankford Line-station vluchtte, door een tourniquet glipte en een mes op het spoor gooide, voordat hij op de trein stapte naar het Somerset-station, in de wijk Kensington van de stad. Hij werd snel geïdentificeerd als verdachte en onderschept door de SEPTA-transitpolitie op dat station.

In deze documenten staat dat Tunnell de confrontatie heeft toegegeven, maar ontkende dat hij een van beide mannen had neergestoken – ondanks videobewijs van de aanval en de verklaringen van getuigen.

Uit openbare documenten blijkt dat de verdachte de afgelopen jaren in en buiten rechtszalen in de regio Philadelphia heeft doorgebracht.

Uit politiegegevens blijkt dat Tunnell sinds 2010 meer dan een dozijn keer is gearresteerd in de provincies Philadelphia, Bucks, Delaware en Montgomery, maar ook in New Jersey – voornamelijk vanwege drugs- of winkeldiefstallen. Tunnell had in de loop der jaren schuldig gepleit aan een reeks aanklachten en verliet de gevangenis voor het laatst in december 2022. Hij zit meerdere gelijktijdige proeftijdstraffen uit.

Hij werd eerder dit jaar opnieuw gearresteerd wegens winkeldiefstal in Bucks County, en er werd een gerechtelijk bevel uitgevaardigd in Delaware County nadat hij niet voor de rechtbank was verschenen voor een andere winkeldiefstalzaak. Volgens de politiegegevens staat hij ook vermeld als voortvluchtig voor justitie in New Jersey in verband met een niet nader gespecificeerd juli-overtreding in Camden County.

Tunnell verscheen voor het laatst in oktober voor een rechter in Philadelphia vanwege schendingen van de proeftijd. Tijdens de hoorzitting werd hij veroordeeld tot een extra proeftijd van een jaar.

Dinsdag besprak Krasner strategieën om de strafrechtelijke straffen voor seriële winkeldieven te verscherpen, waarbij hij naar Tunnell wees.

“Het is duidelijk dat deze uitkomst schokkend is”, zei hij. “Deze uitkomst is verschrikkelijk.”

Het aantal meldingen van winkeldiefstallen is landelijk toegenomen, terwijl het aantal incidenten in Philadelphia in de hele stad met 28% is gestegen vergeleken met vorig jaar, terwijl andere meldingen van misdaden zijn gedaald. De politie zei dat winkeldiefstallen in blok 1300 van Market Street, waar Macy’s is gevestigd, tussen 2019 en heden bijna zijn verdubbeld – van 133 incidenten naar 247.

Zowel het aantal arrestaties als de aanklachten wegens winkeldiefstallen zijn echter met ongeveer 75% gedaald sinds Krasner in 2017 aan de macht kwam. Hij heeft over het algemeen een beleid gevoerd dat gericht is op minder gevangenisstraffen voor overtredingen in de detailhandel, waardoor volgens hem belastinggeld wordt bespaard en openbare aanklagers de vrijheid krijgen om zwaardere criminelen te vervolgen – maar volgens sommige handelaren is het aantal winkeldiefstallen toegenomen.

Harrison, die eerder bij Rite Aid in de verliespreventie werkte, had zijn moeder verteld dat er bij Macy’s veel winkeldiefstallen plaatsvonden. Ze zei echter dat hij er nooit over had gesproken dat hij zich daar onveilig zou voelen.

Macy’s maakte maandag in een verklaring bekend dat de winkel tot nader order gesloten zou blijven.

“We zijn diepbedroefd over het incident dat vandaag plaatsvond in Macy’s Center City”, zei een woordvoerder in een e-mail. “De winkel zal tijdelijk gesloten blijven omdat we samenwerken met de politie aan dit onderzoek. … Het garanderen van de veiligheid en het welzijn van onze klanten en collega’s is altijd onze topprioriteit.”

Paul Smith, een woordvoerder van de postdienst, zei dat Harrison sinds juli als postbezorger werkte.

“De Postal Service was diep bedroefd toen ze hoorden over de tragische dood van Eric”, zei hij. “Onze gedachten en gebeden zijn bij zijn familie.”

Harrison hield van winkelen en mode, zei zijn moeder.

“Niets was belangrijker voor hem dan er goed uitzien en lekker ruiken”, zei ze.

Hij studeerde af aan de Frankford High School en hield in zijn vrije tijd ook van koken en videogames spelen. Dawn Harrison zei dat ze op jonge leeftijd haar zoon kreeg en dat ze dus samen opgroeiden en beste vrienden waren. “Hij was echt een moederskindje,” zei ze.

Hij laat drie zussen achter. Hij had geen kinderen, zei Dawn Harrison.

‘Hij laat geen erfenis na’, zei zijn moeder. “Alleen mijn herinneringen.”

Gn En Head