Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Liz Cheney’s memoires “Eed en Eer” is een waarschuwing over de Republikeinse Partij: NPR


cheney2 wide 643e6ccb3114023dd46170de3e983a6a5e7f6736 s1100 c50

Voormalig Republikeinse vertegenwoordiger Liz Cheney (rechts) praat over haar nieuwe boek, “Oath and Honor: A Memoir and a Warning”, met NPR’s Leila Fadel Friday tijdens haar interview voor Morning Edition.

NPR


onderschrift verbergen

onderschrift wisselen

NPR

cheney2 wide 643e6ccb3114023dd46170de3e983a6a5e7f6736 s1200

Voormalig Republikeinse vertegenwoordiger Liz Cheney (rechts) praat over haar nieuwe boek, “Oath and Honor: A Memoir and a Warning”, met NPR’s Leila Fadel Friday tijdens haar interview voor Morning Edition.

NPR

De Republikeinse Liz Cheney heeft geen geheim gemaakt van haar kritiek op voormalig president Donald Trump. Het is wat haar tot een paria in haar eigen partij heeft gemaakt en haar vorig jaar haar baan in het Congres heeft gekost.

De voormalige vertegenwoordiger van Wyoming was een van de slechts tien Republikeinen die zijn tweede afzetting in 2021 steunden. Ze werd een van de twee Republikeinen in de commissie van het Huis van Afgevaardigden die onderzoek deed naar de aanval van 6 januari op het Amerikaanse Capitool, waarvoor ze Trump expliciet de schuld gaf.

Cheney’s vocale en aanhoudende kritiek op de voormalige president leidde ertoe dat ze haar leiderschapsrol als Republikein nr. 3 in het Huis van Afgevaardigden en uiteindelijk haar belangrijkste campagne voor herverkiezing verloor.

Nu Trump de peilingen leidt in de Republikeinse voorverkiezingen van 2024, voert Cheney haar inspanningen op om hem uit het Oval Office te houden. Ze vertelt het aan NPR Ochtend editie om die reden heeft ze haar eigen presidentiële run in 2024 niet uitgesloten.

‘Ik bekijk het heel erg door de lens van het tegenhouden van Donald Trump’, zei ze. “En dus wat er ook voor nodig is om dat te doen, dat is heel erg mijn focus. Ik denk dat het gevaar zo groot is dat dat de topprioriteit van iedereen moet zijn.”

cheney4 da39d8c6ebb4ae1758d30d566b46495bd45db841 s1100 c50

Voormalig Republikeinse vertegenwoordiger Liz Cheney praat over haar nieuwe boek, “Oath and Honor: A Memoir and a Warning”, met Leila Fadel van NPR vrijdag tijdens haar interview voor Morning Edition.

NPR


onderschrift verbergen

onderschrift wisselen

NPR

cheney4 da39d8c6ebb4ae1758d30d566b46495bd45db841 s1200

Voormalig Republikeinse vertegenwoordiger Liz Cheney praat over haar nieuwe boek, “Oath and Honor: A Memoir and a Warning”, met Leila Fadel van NPR vrijdag tijdens haar interview voor Morning Edition.

NPR

Deze week komt Cheney uit Eed en eer: een memoires en een waarschuwingeen openhartig verslag van binnen de Republikeinse partij van de dagen voor en na 6 januari, de pogingen van Trump om in functie te blijven na het verliezen van de verkiezingen van 2020 en haar vaak eenzame rol in haar poging deze te dwarsbomen.

Cheney controleert ook de namen van leden van de Republikeinse leiding, waaronder voormalige en huidige sprekers van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy en Mike Johnson.

Cheney vertelt Ochtend editieVolgens Leila Fadel zijn de gevaren die zij in het boek beschrijft aanhoudend, van Trumps verzet tegen de instellingen die bedoeld zijn om hem te controleren, tot de Republikeinse politici die volgens haar hun eigen carrièreambities boven hun plicht jegens de Grondwet stellen.

‘Mensen moeten, denk ik, echt de details begrijpen en herkennen, de details van wat hij probeerde te doen in termen van het ongedaan maken van de verkiezingen en het grijpen van de macht, en de details en de details van de gekozen functionarissen die hem hielpen’, zei ze. ‘Ik denk dat het heel belangrijk is dat mensen begrijpen hoe dicht we bij een veel grotere constitutionele crisis zijn gekomen – en hoe snel en gemakkelijk – op een manier die, eerlijk gezegd, angstaanjagend is.’

Cheney heeft er wel vertrouwen in dat een handvol moedige Republikeinen in staats- en federale kantoren ‘het ergste heeft kunnen voorkomen van wat er had kunnen gebeuren’. Maar ze zegt dat veel van die mensen er de volgende keer niet zullen zijn. De inzet voor het land, voegt ze eraan toe, “kon niet hoger zijn.”

‘Al deze dingen waarvan we weten dat Donald Trump en degenen die hem daartoe in staat hebben gesteld, eerder hebben gedaan, zullen ze opnieuw doen’, zei ze. “En mensen die bereid zijn zich daaraan te houden, inclusief de Republikeinen in het Congres, kunnen niet met macht worden vertrouwd. En dat is iets dat kiezers in hun gedachten moeten hebben als ze in 2024 naar het stemhokje gaan.”

Dit verhaal zal worden bijgewerkt.

Gn En Head