Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Live-updates | Netanyahu zegt dat Israël na de oorlog de controle over de veiligheid in Gaza moet behouden


De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei dinsdag dat het leger de veiligheidscontrole over de Gazastrook met een open einde zou moeten behouden, lang nadat de oorlog tegen Hamas is geëindigd.

De opmerkingen kwamen toen het Israëlische leger zei dat zijn troepen de op één na grootste stad van Gaza waren binnengevallen in hun streven om de Hamas-heersers in het gebied uit te roeien. De oorlog heeft al meer dan 15.000 Palestijnen het leven gekost en ruim driekwart van de 2,3 miljoen inwoners van Gaza op de vlucht gedreven, die bijna geen veilige plekken meer hebben om naartoe te gaan.

Het ministerie van Volksgezondheid in het door Hamas gerunde Gaza zei dat het dodental in het gebied sinds 7 oktober de 15.890 heeft overschreden, met meer dan 41.000 gewonden. Het ministerie maakt geen onderscheid tussen sterfgevallen onder burgers en strijders, maar zei dat 70% van de doden vrouwen en kinderen waren. Israël zegt dat het zich richt op Hamas-agenten en wijt de burgerslachtoffers aan de militanten, en beschuldigt hen ervan in woonwijken te opereren.

De Verenigde Staten, Qatar en Egypte, die eerder tot een staakt-het-vuren bemiddelden, zeggen dat ze werken aan een langere wapenstilstand. Hamas zei dat gesprekken over de vrijlating van meer van de tientallen gijzelaars die op 7 oktober door militanten in beslag zijn genomen, gekoppeld moeten worden aan een permanent staakt-het-vuren.

Momenteel:

– ‘Wijdverbreide’ seksuele en gendergerelateerde misdaden werden gepleegd tijdens de aanval van Hamas op 7 oktober, zeggen Israëlische functionarissen. Biden noemt de berichten over Hamas die Israëlische gijzelaars verkracht ‘verschrikkelijk’, zegt dat de wereld niet weg kan kijken

– Hamas-functionarissen voegen zich bij de familie van Nelson Mandela tijdens de ceremonie ter gelegenheid van de tiende verjaardag van zijn dood.

– Een hoge EU-functionaris waarschuwt voor een enorm veiligheidsrisico in Europa tijdens Kerstmis als gevolg van de gevolgen van de oorlog.

– Op de COP28-top uiten activisten en functionarissen hun bezorgdheid over het milieu in Gaza.

– In een zeldzame actie tegen Israël zeggen de VS dat extremistische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever de toegang tot Amerika zullen worden ontzegd.

– Vind meer berichtgeving van AP op https://apnews.com/hub/israel-hamas-war.

Dit is wat er gebeurt in de oorlog:

BEPERKTE HUMANITAIRE HULP GAAT NAAR GAZA

VERENIGDE NATIES – De Verenigde Naties zeggen dat er vanwege hevige vijandelijkheden alleen beperkte humanitaire hulp wordt verleend aan de Rafah-regio in het zuiden van Gaza. Er staat ook dat alle telecomdiensten zijn stilgelegd vanwege bezuinigingen op de belangrijkste glasvezelroutes.

VN-woordvoerder Stephane Dujarric zei dinsdag dat slechts 100 hulpvrachtwagens met humanitaire goederen en 69.000 liter brandstof maandag vanuit Egypte Gaza binnenkwamen, ongeveer evenveel als zondag.

Dat is ruim onder het dagelijkse gemiddelde van 170 vrachtwagens en 110.000 liter brandstof die Gaza binnenkwamen tijdens de humanitaire pauze van 24 tot 30 november, zei hij.

Dujarric citeerde Lynn Hastings, de humanitaire coördinator van de VN in de Palestijnse gebieden, die zei: “schuilplaatsen hebben geen capaciteit, het gezondheidszorgsysteem staat op zijn knieën en er is een gebrek aan schoon drinkwater, geen goede sanitaire voorzieningen en slechte voeding.”

Hij herhaalde dat er geen veilige plaatsen zijn in Gaza en dat “de plaatsen die de VN-vlag voeren ook niet veilig zijn.”

Dujarric zei dat de belangrijkste telecommunicatieaanbieder in Gaza maandagavond de sluiting van alle telecomdiensten heeft aangekondigd.

NETANYAHU, BIDEN spreken zich uit over beschuldigingen van verkrachting

JERUZALEM – De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft internationale mensenrechtenorganisaties ervan beschuldigd de ogen te sluiten voor de verkrachtingen die volgens Israël door Hamas-militanten zijn gepleegd tijdens hun grensoverschrijdende razernij op 7 oktober.

Getuigen en medische experts hebben gezegd dat Hamas-militanten een reeks verkrachtingen en andere aanvallen hebben gepleegd voordat de slachtoffers bij de aanval werden gedood, hoewel de omvang van het seksuele geweld onbekend blijft.

Deskundigen hebben de afgelopen weken bewijsmateriaal verzameld in een zaak die ingewikkeld is omdat er geen bekende slachtoffers zijn om te getuigen en het forensisch bewijsmateriaal beperkt is.

Tijdens een persconferentie dinsdag beschuldigde Netanyahu de internationale gemeenschap ervan de aanvallen te bagatelliseren en zelfs te negeren. Hij zei dat hij verwacht dat “alle beschaafde leiders, regeringen en naties zich zullen uitspreken tegen deze gruweldaden.”

Tijdens een campagneinzamelingsactie in Boston riep de Amerikaanse president Joe Biden de wereld op om de daden van Hamas ‘zonder dubbelzinnigheid’ en ‘zonder uitzondering’ te veroordelen.

Hij benadrukte ook dat “de weigering van Hamas om de overgebleven jonge vrouwen vrij te laten” een einde maakte aan een tijdelijke wapenstilstand en een gijzelingsovereenkomst die de VS hielpen tot stand te brengen.

Familieleden van de gijzelaars ontmoeten NETANYAHU

JERUZALEM – Familieleden van Israëlische gijzelaars die nog steeds in Gaza worden vastgehouden, hebben dinsdag een gespannen ontmoeting gehad met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en zijn oorlogskabinet. Deelnemers zeiden dat de bijeenkomst eindigde nadat bijna de helft van de zaal teleurgesteld was over de inspanningen van de regering om hun dierbaren terug te brengen.

Het was de eerste keer dat het oorlogskabinet rechtstreeks iets hoorde van onlangs vrijgelaten gijzelaars. Minstens vijf deelden schrijnende details over hun ervaringen in Gaza en riepen de regering op om meer te doen om zo’n 138 mensen die nog in gevangenschap zitten, naar huis te brengen.

Een groep die de families van de gijzelaars vertegenwoordigt, zei dat een onlangs vrijgelaten gijzelaar tijdens de bijeenkomst getuigde dat Hamas vrouwelijke gijzelaars ‘aanraakte’. Een andere gijzelaar vertelde volgens de groep aan het oorlogskabinet dat de militanten het lichaamshaar van een mannelijke gijzelaar hadden afgeschoren om hem te vernederen. Anderen zeiden dat ze geen water hadden.

Getuigen en medische experts hebben gezegd dat Hamas-militanten vrouwen hebben verkracht tijdens de grensoverschrijdende rampspoed van 7 oktober die de oorlog veroorzaakte. De Associated Press heeft geen berichten kunnen verifiëren dat gijzelaars in gevangenschap seksueel zijn misbruikt.

Ongeveer 110 gijzelaars werden vrijgelaten in ruil voor Palestijnse gevangenen tijdens een staakt-het-vuren van een week dat vrijdag eindigde. Het Israëlische leger zegt dat er nog steeds 138 mensen in Gaza gevangen zitten.

ISRAËL OVERWEGT OVERSTROMENDE GAZA-TUNNELS

JERUZALEM – De Israëlische legerchef heeft bevestigd dat Israël overweegt de tunnels van Hamas in Gaza met zeewater te laten overstromen om het ondergrondse netwerk van de militante groep te vernietigen. De Wall Street Journal meldde maandag dat het leger een systeem van grote pompen heeft samengesteld die de ongeveer 500 kilometer lange Hamas-tunnels in Gaza onder water kunnen zetten. Gevraagd naar het rapport zei luitenant-generaal Herzi Halevi dat het onder water zetten van de tunnels een “goed idee” zou kunnen zijn en dat het “een van de opties was die we overwegen.” Er wordt aangenomen dat Hamas over een uitgebreid netwerk van tunnels beschikt dat het gebruikt om strijders, wapens en voorraden door heel Gaza te vervoeren. Israël heeft gezegd dat het tijdens de oorlog al honderden tunnelsecties heeft vernietigd. Het is onduidelijk of het overstromen van de tunnels met zeewater de toch al overbelaste ondergrondse zoetwaterlaag van Gaza zou kunnen bedreigen of mogelijk de bodem zou kunnen beschadigen met zout en gevaarlijke materialen.

ONS BELOOFT MEER STEUN VOOR GAZA

EL-ARISH, Egypte – De Verenigde Staten hebben 21 miljoen dollar extra humanitaire hulp aan Gaza toegezegd om een ​​veldhospitaal te helpen opzetten.

De hulp werd dinsdag aangekondigd door Samantha Power, hoofd van het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling, tijdens een bezoek aan de Egyptische stad el-Arish.

De stad ligt zo’n 80 kilometer van de westelijke grens van Gaza en is het afleverpunt voor internationale hulp geworden voordat deze in vrachtwagens wordt verpakt en naar de belegerde enclave wordt vervoerd. De oorlog tussen Israël en de Hamas-heersers in Gaza heeft ertoe geleid dat veel ziekenhuizen in het gebied moesten sluiten.

Power herhaalde ook dat de VS vastbesloten zijn de hulp te vergroten en burgers te beschermen terwijl Israël zijn offensief voortzet.

“Militaire operaties moeten worden uitgevoerd op een manier die strijders van burgers onderscheidt”, aldus Power.

De VS, een nauwe bondgenoot van Israël, hebben het offensief van Israël gesteund, maar hebben er bij Israël op aangedrongen het aantal burgerslachtoffers te verminderen. Het heeft ook opgeroepen tot humanitaire pauzes om het lijden van de Palestijnen in Gaza te verzachten.

Een week lang staakt-het-vuren dat vrijdag eindigde, zorgde voor een toename van de hulp die Gaza binnenkwam, inclusief brandstof. Sinds 7 oktober is er met tussenpozen een straaltje hulp Gaza binnengestroomd via de Egyptische grensovergang bij Rafah.

VS ORGANISEERT HULPVLUCHT NAAR GAZA

AAN BOORD VAN AIR FORCE ONE – Vice-secretaris van het Witte Huis, Olivia Dalton, zei dinsdag dat de VS een tweede hulpvlucht naar Gaza hadden georganiseerd met 36.000 pond (16.329 kilogram) voedsel en medische benodigdheden.

Een C-17-vliegtuig van de luchtmacht leverde de spullen af ​​naar Egypte, waar ze naar Gaza zouden worden vervoerd en door agentschappen van de Verenigde Naties zouden worden gedistribueerd, zei Dalton.

De hulp kwam toen USAID-beheerder Samantha Power in Egypte aankwam voor een ontmoeting met lokale functionarissen en Egyptische en internationale humanitaire organisaties.

Dalton sprak terwijl president Joe Biden naar Boston reisde voor een reeks inzamelingsacties voor de campagne van 2024.

ISRAËLISCHE BESCHELINGEN DODEN EEN LIBANESE SOLDAAT, ZEGT HET LEGER

BEIROET – Israëlische beschietingen hebben dinsdag een legerpost in Zuid-Libanon getroffen, waarbij één soldaat omkwam en drie anderen gewond raakten, aldus het Libanese leger.

Het was de eerste melding van de dood van een Libanese legersoldaat tijdens de botsingen tussen de Libanese militante groepering Hezbollah en Israëlische troepen aan de grens tegen de achtergrond van de oorlog tussen Israël en Hamas. Het Libanese leger is geen actieve partij in het conflict geweest.

Het Israëlische leger zei in een verklaring dat de Libanese soldaten niet het beoogde doelwit waren van de aanval, die volgens hen was gelanceerd uit ‘zelfverdediging om een ​​onmiddellijke dreiging te elimineren’. Het voegde eraan toe dat het Israëlische leger “zijn spijt betuigt over het incident.”

Hezbollah zei in een verklaring dat het geleide raketten had afgevuurd op een groep Israëlische soldaten in Manara in het noorden van Israël als vergelding voor de moord. De militante groep claimde ook een eerdere drone-aanval op een Israëlische positie in Metula.

Hezbollah begon op 8 oktober Israëlische posities aan te vallen, een dag nadat de oorlog tussen Israël en Hamas was begonnen, in het betwiste Chebaa Farms-gebied langs de

HEERSER VAN QATAR BESCHULDIGT ISRAËL VAN GENOCIDE

CAIRO – De heerser van Qatar, die een sleutelrol heeft gespeeld in de bemiddeling tussen Israël en Hamas, heeft Israël beschuldigd van het plegen van ‘misdaden van genocide’ in Gaza.

Sjeik Tamim bin Hamad Al Thani haalde dinsdag uit naar Israël tijdens een top van Arabische leiders uit de Golfstaten in Doha.

Hij zei dat “alle religieuze, ethische en humanitaire waarden in bezet Palestina zijn geschonden door misdaden die de bezettingsmacht tegen de mensheid begaat.”

Israël zegt uit zelfverdediging te handelen nadat Hamas op 7 oktober diep in het zuiden van Israël een aanval lanceerde, waarbij zo’n 1.200 mensen omkwamen en tientallen mannen, vrouwen en kinderen gevangen werden genomen.

De emir van Qatar zei dat zelfverdediging “de genocidemisdaden die Israël begaat niet toestaat.”

Volgens het ministerie van Volksgezondheid van Gaza heeft de oorlog in Gaza ruim 15.000 mensen gedood, waarvan 70% vrouwen en kinderen. Israël zegt dat het alles in het werk stelt om burgers te sparen en beschuldigt Hamas ervan hen als menselijk schild te gebruiken.

Qatar heeft lange tijd een politiek kantoor van Hamas gehuisvest, en enkele van de topleiders van de groep zijn daar gevestigd.

In een audio-opname die deze week werd vrijgegeven, dreigde Ronen Bar, het hoofd van de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet, Hamas-leiders overal aan te vallen, ook in Qatar.

TURKSE PRESIDENT ZEGT DAT DE REGERING VAN NETANYAHU DE VEILIGHEID VAN DE REGIO IN GEVAL BRENGT

ANKARA, Turkije – De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat Israël niet mag “wegkomen” met vermeende misdaden begaan in Gaza.

In een toespraak dinsdag voor een top van de Samenwerkingsraad van de Golf in Doha beschuldigde Erdogan ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die verwikkeld is in juridische problemen, ervan de hele regio in gevaar te brengen voor zijn vermeende politieke overleving.

“De regering-Netanyahu brengt de veiligheid en de toekomst van onze hele regio in gevaar om haar politieke leven te verlengen”, zei Erdogan in commentaar op televisie.

“Het verlies van het leven van 17.000 Palestijnen, voornamelijk kinderen en vrouwen, is een misdaad tegen de menselijkheid en een oorlogsmisdaad. Israël mag niet wegkomen met deze misdaden”, zei hij.

Erdogan, een uitgesproken criticus van de Israëlische acties in Gaza, heeft herhaaldelijk opgeroepen tot berechting van Netanyahu wegens vermeende oorlogsmisdaden.

FRANKRIJK BEVESTIGT DE TERMIJNEN VAN DE HAMAS-LEIDER

PARIJS – Frankrijk heeft vanaf dinsdag alle tegoeden van de topleider van Hamas in Gaza bevroren voor een periode van zes maanden.

Yehya Sinwar wordt beschouwd als het brein van de Hamas-aanval van 7 oktober op Israël. In een besluit gepubliceerd in het Publicatieblad van de Franse Republiek staat dat “fondsen en economische middelen die eigendom zijn van, in het bezit zijn van of gecontroleerd worden” door Yehya Sinwar, werden bevroren. De totale waarde van de bezittingen van Sinwar in Frankrijk werd niet verstrekt.

Gn En Head