Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Kissingers niet aflatende steun voor wrede regimes achtervolgt Latijns-Amerika nog steeds


SANTIAGO, Chili (AP) – In Chili werden linkse mensen gemarteld, uit helikopters gegooid en gedwongen toe te kijken hoe familieleden werden verkracht. In Argentinië werden velen ‘verdwenen’ door leden van de meedogenloze militaire dictatuur die gevangenen in concentratiekampen vasthield.

Het gebeurde allemaal met de steun van Henry Kissinger, de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken overleed woensdag op 100-jarige leeftijd.

Als eerbetoon gegoten in voor de torenhoge figuur die de belangrijkste Amerikaanse diplomaat was onder de presidenten Richard Nixon en Gerald Ford, was de stemming beslist anders in Zuid-Amerika, waar veel landen tijdens de Koude Oorlog diep getekend waren door schendingen van de mensenrechten in naam van het anticommunisme en waar velen nog steeds een diep wantrouwen jegens hun machtige buur in het noorden koesteren.

“Ik ken geen enkele Amerikaanse burger die in Latijns-Amerika meer betreurd en gehaat wordt dan Henry Kissinger”, zegt Stephen Rabe, een gepensioneerde geschiedenisprofessor aan de Universiteit van Texas in Dallas, die een boek schreef over Kissingers relatie met Latijns-Amerika. ‘Weet je, de realiteit is dat als hij was gereisd nadat de democratie was teruggekeerd naar Argentinië, Brazilië, Uruguay – als hij naar een van die landen was gereisd, hij onmiddellijk zou zijn gearresteerd.’

Er is waarschijnlijk geen duidelijker voorbeeld van Kissingers bemoeienis met de democratie in de regio en het vervolgens steunen van brutaliteit in naam van het anticommunisme dan Chili.

In Chili speelde Kissinger een sleutelrol in de pogingen om alles te doen wat in de macht van de Verenigde Staten lag om de socialistische regering van Salvador Allende, die in 1970 tot president werd gekozen, te ondermijnen en verzwakken. Kissinger gebruikte vervolgens zijn invloed om de militaire dictatuur van Chili te steunen. Generaal Augusto Pinochetdie in 1973 aan de macht kwam en herhaaldelijk weigerde de aandacht te vestigen op de talrijke mensenrechtenschendingen van het regime van Pinochet, dat tegenstanders vermoordde, verkiezingen annuleerde, de media aan banden legde, vakbonden onderdrukte en politieke partijen ontbond.

De Chileense president Salvador Allende in Buenos Aires, Argentinië, 26 mei 1973. Linksen in Chili werden gemarteld tijdens de militaire dictatuur van generaal Augusto Pinochet, en in Argentinië werden velen dat ook gemarteld "verdwenen" door leden van de meedogenloze militaire dictatuur die gevangenen in concentratiekampen vasthield. Het gebeurde allemaal met de steun van Henry Kissinger, de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Veel landen zijn tijdens de Koude Oorlog diep getekend door mensenrechtenschendingen in naam van het anticommunisme en waar velen nog steeds een diep wantrouwen koesteren jegens hun machtige buurland in het noorden. (AP Foto/Eduardo Di Baia, Bestand)

De Chileense president Salvador Allende in Buenos Aires, Argentinië, 26 mei 1973. Linksen in Chili werden gemarteld tijdens de militaire dictatuur van generaal Augusto Pinochet, en in Argentinië werden velen ‘verdwenen’ door leden van de meedogenloze militaire dictatuur die gevangenen in concentratiekampen vasthield. Het gebeurde allemaal met de steun van Henry Kissinger, de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Veel landen zijn tijdens de Koude Oorlog diep getekend door mensenrechtenschendingen in naam van het anticommunisme en waar velen nog steeds een diep wantrouwen koesteren jegens hun machtige buurland in het noorden. (AP Foto/Eduardo Di Baia, Bestand)

BESTAND - Generaal Augusto Pinochet, hoofd van het militaire garnizoen van Santiago, Chili, kondigt maatregelen aan voor de noodtoestand die door de regering is ingesteld na de rellen in het centrum van Santiago gisteravond en vanochtend, 2 december 1971. Linksen in Chili werden gemarteld tijdens de militaire dictatuur van generaal Augusto Pinochet en in Argentinië waren dat er velen "verdwenen" door leden van de meedogenloze militaire dictatuur die gevangenen in concentratiekampen vasthield. Het gebeurde allemaal met de steun van Henry Kissinger, de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Veel landen zijn tijdens de Koude Oorlog diep getekend door mensenrechtenschendingen in naam van het anticommunisme en waar velen nog steeds een diep wantrouwen koesteren jegens hun machtige buurland in het noorden. (AP-foto/Bill Nicholson, bestand)

BESTAND – Generaal Augusto Pinochet, hoofd van het militaire garnizoen van Santiago, Chili, kondigt maatregelen aan voor de noodtoestand die door de regering is ingesteld na de rellen in het centrum van Santiago gisteravond en vanochtend, 2 december 1971. Linksen in Chili werden gemarteld tijdens de militaire dictatuur van generaal Augusto Pinochet en in Argentinië werden velen “verdwenen” door leden van de meedogenloze militaire dictatuur die gevangenen in concentratiekampen vasthield. Het gebeurde allemaal met de steun van Henry Kissinger, de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Veel landen zijn tijdens de Koude Oorlog diep getekend door mensenrechtenschendingen in naam van het anticommunisme en waar velen nog steeds een diep wantrouwen koesteren jegens hun machtige buurland in het noorden. (AP-foto/Bill Nicholson, bestand)

Kissinger beweerde lange tijd dat hij zich niet bewust was van de mensenrechtenschendingen die in de regio werden gepleegd, maar uit gegevens blijkt dat dit niet het geval was, zegt Peter Kornbluh, een senior analist bij de Nationaal Veiligheidsarchief dat de leiding heeft over zijn Chili-project.

“Het vrijgegeven historische verslag, de documenten die Kissinger schreef, las en zei, laten er geen twijfel over bestaan ​​dat hij de belangrijkste architect was van het Amerikaanse beleid om de regering-Allende te destabiliseren en dat hij ook de voornaamste facilitator was om het Pinochet-regime te helpen consolideren wat later werd. een bloedige, 17 jaar durende beruchte dictatuur”, zei Kornbluh.

Kissinger was “enigszins geobsedeerd” door de regering van Allende, uit angst dat de opkomst van een socialistische regering via democratische middelen een besmettingseffect in de regio zou kunnen hebben, zei de Chileense senator José Miguel Insulza, een voormalige secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten die als adviseur buitenlands beleid in de regering van Allende.

“Voor hem leek elke actie die het verdedigen van de nationale belangen van de Verenigde Staten betekende, gerechtvaardigd”, zei Insulza.

Kissinger vreesde wat de regering van Allende voor de wereld zou kunnen betekenen.

“In geopolitieke termen beschouwde Kissinger de opkomst van een linkse coalitie die via democratische middelen aan de macht zou komen zelfs nog gevaarlijker dan het voorbeeld van Cuba. Dit zou inderdaad kunnen worden herhaald in westerse landen met machtige communistische partijen in termen van electorale invloed, zoals in Italië”, zegt Rolando Álvarez, hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Santiago, Chili.

Kissinger werd schijnbaar niet beïnvloed door verhalen over lijden door militaire officieren, ook al arriveerde zijn eigen familie in de VS als vluchtelingen die in zijn tienerjaren nazi-Duitsland moesten ontvluchten.

“Tegen het einde van 1976 vertelden medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger, een Jood, dat Joden het doelwit waren in Argentinië,” zei Rabe. “En Kissinger deed gewoon niets.”

In het buurland van Chili, Argentinië, kwam in 1976 een militaire junta aan de macht die beloofde linkse ‘subversieven’ te bestrijden. Kissinger maakte duidelijk dat hij geen bezwaar had tegen hun brutale tactieken en negeerde herhaaldelijk oproepen van andere functionarissen van het ministerie van Buitenlandse Zaken om meer zorgen te uiten over mensenrechtenschendingen.

BESTAND - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger begroet de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken, Alberto J. Vignes, terwijl Ismael Huerta Diaz (rechts, ministers van Buitenlandse Zaken van Chili) toekijkt tijdens de pauze op de Latijnse ministersconferentie van Buitenlandse Zaken in Mexico-Stad, 22 februari 1974. Linksen in Chili werden ze gemarteld tijdens de militaire dictatuur van generaal Augusto Pinochet, en in Argentinië werden velen gemarteld "verdwenen" door leden van de meedogenloze militaire dictatuur die gevangenen in concentratiekampen vasthield. Het gebeurde allemaal met de steun van Henry Kissinger, de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Veel landen zijn tijdens de Koude Oorlog diep getekend door mensenrechtenschendingen in naam van het anticommunisme en waar velen nog steeds een diep wantrouwen koesteren jegens hun machtige buurland in het noorden. (AP Foto/Ed Kolenovsky, bestand)

BESTAND – De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger begroet de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken, Alberto J. Vignes, terwijl Ismael Huerta Diaz (rechts, ministers van Buitenlandse Zaken van Chili) toekijkt tijdens de pauze op de Latijnse ministersconferentie van Buitenlandse Zaken in Mexico-Stad, 22 februari 1974. Linksen in Chili werden ze gemarteld tijdens de militaire dictatuur van generaal Augusto Pinochet en in Argentinië werden velen “verdwenen” door leden van de meedogenloze militaire dictatuur die gevangenen in concentratiekampen vasthield. Het gebeurde allemaal met de steun van Henry Kissinger, de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Veel landen zijn tijdens de Koude Oorlog diep getekend door mensenrechtenschendingen in naam van het anticommunisme en waar velen nog steeds een diep wantrouwen koesteren jegens hun machtige buurland in het noorden. (AP Foto/Ed Kolenovsky, bestand)

Tijdens een bijeenkomst in juni 1976 had Kissinger een boodschap voor de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken, admiraal César Augusto Guzzetti: “Als er dingen zijn die gedaan moeten worden, moet je ze snel doen.” Later herhaalde hij die steun tijdens een bijeenkomst in oktober 1976 – een tijd waarin Argentijnse functionarissen bang waren dat de VS zorgen over de mensenrechten zouden uiten te midden van toenemende berichten over martelingen en verdwijningen.

Guzzetti was ‘dolgelukkig’ tijdens de bijeenkomsten en ‘had het gevoel gehad dat Kissinger hem het signaal had gegeven dat de Verenigde Staten geen bezwaar hadden tegen grootschalige slachtingen’, zei Rabe.

Kissinger had een vergelijkbare houding ten opzichte van andere militaire dictaturen in de regio, waaronder die in Uruguay en Brazilië, en heeft nooit bezwaar gemaakt tegen wat bekend stond als Operatie Condor, een clandestien programma dat militaire regimes in dat deel van de wereld in staat stelde illegaal mensen te achtervolgen, vast te houden, martelen en vermoorden van politieke dissidenten die hun land ontvlucht zijn.

Die houding maakte een blijvende indruk op de psyche van Latijns-Amerikanen.

BESTAND - Minister van Buitenlandse Zaken Henry A. Kissinger organiseert een lunch op het ministerie van Buitenlandse Zaken voor gasten en Latijns-Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken in Washington, 17 april 1974. Linksen in Chili werden gemarteld tijdens de militaire dictatuur van generaal Augusto Pinochet en in Argentinië werden velen waren "verdwenen" door leden van de meedogenloze militaire dictatuur die gevangenen in concentratiekampen vasthield. Het gebeurde allemaal met de steun van Henry Kissinger, de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Veel landen zijn tijdens de Koude Oorlog diep getekend door mensenrechtenschendingen in naam van het anticommunisme en waar velen nog steeds een diep wantrouwen koesteren jegens hun machtige buurland in het noorden. (AP-foto, bestand)

BESTAND – Minister van Buitenlandse Zaken Henry A. Kissinger organiseert een lunch op het ministerie van Buitenlandse Zaken voor gasten en Latijns-Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken in Washington, 17 april 1974. Linksen in Chili werden gemarteld tijdens de militaire dictatuur van generaal Augusto Pinochet en in Argentinië werden velen werden “verdwenen” door leden van de meedogenloze militaire dictatuur die gevangenen in concentratiekampen vasthield. Het gebeurde allemaal met de steun van Henry Kissinger, de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Veel landen zijn tijdens de Koude Oorlog diep getekend door mensenrechtenschendingen in naam van het anticommunisme en waar velen nog steeds een diep wantrouwen koesteren jegens hun machtige buurland in het noorden. (AP-foto, bestand)

“Hier in Latijns-Amerika is wat ik in de visie van Henry Kissinger waarneem in ieder geval heel negatief, omdat het een soort alles-kan-mentaliteit is. Hoe wreed de dictatuur ook is die gesteund moet worden, het doet er niet toe”, zegt Francisco Bustos, mensenrechtenadvocaat en professor aan de Universiteit van Chili.

Tientallen jaren later zijn de effecten van dat beleid nog steeds voelbaar in een regio die denkt dat de VS tot het uiterste zou gaan om zijn belangen te steunen.

“Er is een segment van politieke partijen en bewegingen in Latijns-Amerika, inclusief Chili, waar de relatie met de Verenigde Staten in wezen wordt gekenmerkt door anti-imperialisme. Dit perspectief beschouwt in wezen elke Amerikaanse regering, of deze nu democratisch of republikeins, liberaal, progressief of ultraconservatief is, als min of meer hetzelfde”, zegt Gilberto Aranda, hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit van Chili.

Hoewel de Amerikaanse interventie in een regio die vaak ‘de achtertuin van Amerika’ werd genoemd een lange geschiedenis kent, leek Kissinger daar in overdrive mee te gaan.

Het is dan ook geen verrassing dat een van de hardste reacties op de dood van Kissinger afkomstig was van een Chileense functionaris.

“Er is een man gestorven wiens historische genialiteit er nooit in is geslaagd zijn diepe morele ellende te verbergen”, schreef de Chileense ambassadeur in de Verenigde Staten, Juan Gabriel Valdes, op het sociale mediaplatform X. De linkse president van Chili, Gabriel Boric, retweette het bericht vervolgens.

___

Politi berichtte vanuit Buenos Aires, Argentinië.Gn En Head