Journalisten vrezen de nieuwe mediawet van Noord-Macedonië – POLITICO

Macedoniërs gaan woensdag naar de stembus voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, gevolgd door een tweede ronde op 8 mei.

Pendarovski, de huidige president van Noord-Macedonië, wiens kandidatuur voor een tweede termijn wordt gesteund door de pro-EU regerende Sociaal-Democratische Unie van Macedonië (SDSM), en Gordana Siljanovska-Davkova, kandidaat van de conservatieve oppositiepartij VMRO DPMNE, krijgen momenteel de voorkeur om de tweede ronde te bereiken.

Critici van het amendement op de mediawet zeggen dat staatsreclame de persvrijheid kan beperken door de media financieel afhankelijk te laten van de overheid, wat leidt tot zelfcensuur en bevooroordeelde berichtgeving.

Het kan ook worden gebruikt als een instrument om mediakanalen te belonen of te straffen op basis van hun berichtgeving over overheidsactiviteiten, wat uiteindelijk een vijandige omgeving voor onafhankelijke journalistiek creëert en de waakhondrol van de pers ondermijnt, zei een vooraanstaande binnenlandse journalist.

“Het is een poging om staatsadvertenties vóór de verkiezingen terug te geven aan de media”, zei Mladen Čadikovski, voorzitter van de Noord-Macedonische Vereniging van Journalisten, tegen POLITICO. “Dat alles wordt uitgevoerd via een verkorte procedure en door misbruik te maken van de Europese vlag”, zei hij, eraan toevoegend dat het amendement ten onrechte werd gepresenteerd als in overeenstemming met de mediawetten van de EU, die de kandidaat-lidstaat uiteindelijk zou moeten aannemen als het lid wordt van de EU. het blok.

Brussel opende in juli 2022 toetredingsonderhandelingen met Noord-Macedonië.

Die mobile Version verlassen