Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

John Kerry reageert op de opmerkingen van de COP28-president over fossiele brandstoffen


  • De Amerikaanse klimaatgezant John Kerry zei dat landen prioriteit moeten geven aan de strijd om de opwarming van de aarde tot 1,5 graden Celsius te houden, nadat was onthuld dat de COP28-president beweerde dat er “geen wetenschap” zat achter de oproepen tot een geleidelijke afschaffing van fossiele brandstoffen.
  • De opmerkingen, die l-Jaber maakte tijdens een live online evenement op 21 november, werden door klimaatwetenschappers als “farcaal” omschreven.
  • “We zijn in een race tegen de klok bezig en ik weet dat iedereen hier dat concept accepteert”, vertelde Kerry zondag aan CNBC.

John Kerry, speciaal presidentieel gezant van de VS voor klimaat, spreekt tijdens een COP28-sessie tussen de VS, China, de VAE en Nigeria over de mondiale noodzaak om de methaanuitstoot in Dubai op 2 december 2023 te verminderen.

Sean Gallup | Getty Images Nieuws | Getty-afbeeldingen

Dubai, VERENIGDE ARABISCHE EMIRATEN – De Amerikaanse klimaatgezant John Kerry heeft gezegd dat landen prioriteit moeten geven aan de strijd om de opwarming van de aarde op 1,5 graden Celsius te houden, nadat was onthuld dat de COP28-president beweerde dat er “geen wetenschap” zat achter de oproepen tot een geleidelijke afschaffing van fossiele brandstoffen.

In commentaren die zondag voor het eerst werden gerapporteerd door The Guardian en onderzoeksjournalistieke organisatie het Center for Climate Reporting, suggereerden COP28-president en klimaatchef Sultan Al-Jaber van de Verenigde Arabische Emiraten dat een geleidelijke afschaffing van fossiele brandstoffen geen duurzame ontwikkeling mogelijk zou maken ‘tenzij je de hele wereld wilt veroveren’. terug in grotten.”

De opmerkingen, die Al-Jaber maakte tijdens een live online-evenement op 21 november, werden beschreven als “kluchtig“door klimaatwetenschappers.

Gevraagd om te reageren op de opmerkingen van Al-Jaber, antwoordde Kerry: “Dat is niet het argument.”

“De G7-landen hebben gestemd voor een geleidelijke afschaffing van de uitstoot van fossiele brandstoffen en waar wetenschap voor is, is het aanhouden van 1,5 graden als Noordster”, zei Kerry zondag tegen Tania Bryer van CNBC op de COP28-klimaattop.

“Elke beslissing die we nemen moet erop gericht zijn te zeggen: ‘gaat dit de 1,5 graad vooruit of zal het destructiever zijn en ons de verkeerde kant op sturen?'”

Een woordvoerder van COP28 was niet onmiddellijk beschikbaar voor commentaar toen hem werd gevraagd naar de opmerkingen van Al-Jaber.

Een woordvoerder van COP28 zei tegen The Guardian: “De 1,5C-scenario’s van het IEA en het IPCC stellen duidelijk dat fossiele brandstoffen een rol zullen moeten spelen in het toekomstige energiesysteem, zij het een kleinere. De COP-president citeerde de wetenschap en vooraanstaande klimaatexperts .

“Nogmaals, dit maakt duidelijk deel uit van een voortdurende poging om de tastbare prestaties van het Cop-voorzitterschap te ondermijnen en een verkeerde voorstelling van zaken te geven over onze positie en successen tot nu toe”, zeiden ze.

Voor velen tijdens de VN-onderhandelingen, die in de Verenigde Arabische Emiraten worden gehouden, kan COP28 alleen als een succes worden erkend als het resulteert in een overeenkomst om alle fossiele brandstoffen geleidelijk af te schaffen, waarvan het verbranden de belangrijkste oorzaak is van de klimaatcrisis. .

De taal van de definitieve overeenkomst, die tegen of rond het einde van de conferentie op 12 december wordt verwacht, zal nauwlettend in de gaten worden gehouden. Een ‘uitfasering’-verplichting zou waarschijnlijk een verschuiving van fossiele brandstoffen vereisen totdat het gebruik ervan is geëlimineerd, terwijl een ‘uitfasering’ zou kunnen wijzen op een vermindering van het gebruik ervan – maar niet op een absoluut einde.

COP28 was donderdag van start gegaan met een ongekende vroege overwinning, toen afgevaardigden een nieuw fonds adopteerden om landen te helpen te herstellen van de schade veroorzaakt door de klimaatcrisis.

Een reeks COP28-aankondigingen heeft sindsdien geprobeerd de energiesector koolstofvrij te maken, waarbij zaterdag bijna 120 regeringen beloofden de capaciteit voor hernieuwbare energie tegen 2030 te verdrievoudigen.

De opmerkingen van Al-Jaber betekenden echter opnieuw een gênante tegenslag voor de COP28-presentator. In de aanloop naar de conferentie werd gemeld dat de VAE van plan waren hun rol als gastheer van de klimaatbesprekingen te gebruiken om te lobbyen voor olie- en gasovereenkomsten, een bewering die volgens een COP28-woordvoerder onjuist was.

Al-Jaber werd gezien als een controversiële keuze om de COP28-discussies in Dubai te leiden, aangezien hij ook werkt als hoofd van de door de staat gerunde Abu Dhabi National Oil Company.

‘Mensen beweren dat de fossiele-brandstofindustrie, die duidelijk verantwoordelijk is voor de stijgende uitstoot, een stap verder moet gaan en meer moet doen. Ik denk dat Sultan Al-Jaber dat zou zeggen – dat zeg ik zeker. Ze kunnen en moeten dat doen. meer doen om dit probleem veel sneller op te lossen”, aldus Kerry.

“We zijn in een race tegen de klok bezig en ik weet dat iedereen hier dat concept accepteert”, voegde hij eraan toe.

De temperatuurdrempel van 1,5 graden Celsius wordt algemeen erkend als cruciaal omdat zogenaamde omslagpunten boven dit niveau waarschijnlijker worden. Omslagpunten zijn drempels waarop kleine veranderingen kunnen leiden tot dramatische verschuivingen in het gehele levensondersteunende systeem van de aarde.Gn En Head