Skip to content


San Jose Sharks-doelman James Reimer zal niet deelnemen aan de warming-ups voorafgaand aan de wedstrijd, omdat de beslissing van het team om truien met Pride-thema te dragen ter ondersteuning van de LGBTQ-gemeenschap in strijd is met zijn religieuze overtuigingen.

De in Manitoba geboren doelman, die begon met het spelen van minor hockey in het kleine stadje Arborg, zei zaterdag in een verklaring dat hij de beslissing nam op basis van zijn christelijke overtuigingen, eraan toevoegend dat hij “er altijd naar streefde om iedereen met respect te behandelen” en dat leden van de LGBTQ-gemeenschap zouden welkom moeten zijn in hockey.

“In dit specifieke geval kies ik ervoor om niet iets te onderschrijven dat in strijd is met mijn persoonlijke overtuigingen, die gebaseerd zijn op de Bijbel, de hoogste autoriteit in het leven”, zei Reimer.

Reimer is de tweede NHL-speler dit seizoen die weigert deel te nemen aan warming-ups met truien met Pride-thema, waarbij Ivan Provorov uit Philadelphia in januari weigerde. Reimer was niet gepland om te starten in de thuiswedstrijd van zaterdagavond tegen de New York Islanders, wat Pride-avond is.

Bovendien kozen de New York Rangers ervoor om geen Pride-truien te dragen of Pride-plakband te gebruiken als onderdeel van hun nacht in januari, ondanks eerdere reclame voor dat plan.

The Sharks zeiden in een verklaring dat ze er trots op zijn om Pride Night te organiseren, en zeiden dat het evenement de toewijding van het team aan inclusiviteit versterkt.

“Terwijl we deze normen promoten, erkennen en accepteren we ook de rechten van individuen om zichzelf te uiten, inclusief hoe en of ze ervoor kiezen om hun overtuigingen te uiten, ongeacht de oorzaak of het onderwerp”, aldus het team in een verklaring. “Als organisatie zullen we niet aarzelen om de LGBTQIA+-gemeenschap te steunen en anderen blijven aanmoedigen om actieve bondgenoten aan te gaan.”

Het You Can Play-project, dat zich inzet voor inclusiviteit in de sport, zei dat de organisatie teleurgesteld was in de acties van Reimer.

“Religie en respect zijn niet in strijd met elkaar, en we zijn zeker teleurgesteld als religie wordt gebruikt als reden om onze gemeenschap niet te steunen”, aldus de organisatie.

“Het dragen van pride-truien, zoals elke gedragen feesttrui, gaat niet om de persoonlijke gevoelens van een atleet, maar om de communicatie van het team dat een gemeenschap welkom is in de arena en de sport.”Kulturelle En