Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Israël intensiveert het offensief in het zuiden van Gaza; De VS en de VN dringen aan op civiele bescherming


  • LAATSTE ONTWIKKELINGEN:
  • Israël overweegt Gaza-tunnels te laten overstromen met zeewater om Hamas-strijders te verdrijven – WSJ
  • “Voor mensen die het bevel hebben gekregen om te evacueren, is er geen veilige plek meer om naartoe te gaan”, zegt VN-woordvoerder Stephane Dujarric.
  • De gewapende vleugel van de Islamitische Jihad zegt dat zijn strijders verwikkeld zijn in hevige botsingen met Israëlische soldaten ten noorden en oosten van Khan Younis

GAZA, 5 december (Reuters) – Israëlische troepen zetten hun lucht- en grondbombardementen op de zuidelijke Gazastrook voort, waarbij tientallen Palestijnen omkwamen en gewond raakten, terwijl de Verenigde Staten en de Verenigde Naties er herhaaldelijk bij hen op aandrongen burgers te beschermen.

Israëls nauwste bondgenoot, de Verenigde Staten, heeft gezegd dat het Israëlische offensief in het zuiden niet de “enorme” burgertol mag herhalen die het in het noorden heeft geëist.

Maar bewoners en journalisten ter plaatse zeiden dat de intense Israëlische luchtaanvallen in het zuiden van de dichtbevolkte kustenclave ook gebieden omvatten waar Israël de mensen had opgedragen onderdak te zoeken.

Bij de Verenigde Naties deed secretaris-generaal Antonio Guterres een beroep op Israël om verdere actie te vermijden die de toch al ernstige humanitaire situatie in het door Hamas geleide Gaza zou verergeren, en om burgers nog meer lijden te besparen.

“De secretaris-generaal is uiterst gealarmeerd door de hervatting van de vijandelijkheden tussen Israël en Hamas… Voor mensen die de opdracht hebben gekregen om te evacueren, is er geen veilige plek om naartoe te gaan en is er heel weinig om van te overleven”, zei VN-woordvoerder Stephane Dujarric.

Israël veroverde in november grotendeels de noordelijke helft van Gaza, en sinds vrijdag een wapenstilstand van een week instortte, zijn ze snel diep in de zuidelijke helft doorgedrongen.

De gewapende vleugel van Hamas-bondgenoot Islamitische Jihad zei dat zijn strijders verwikkeld waren in hevige botsingen met Israëlische soldaten ten noorden en oosten van Khan Younis, de belangrijkste zuidelijke stad van Gaza.

Israëlische tanks zijn over de grens Gaza binnengereden en hebben de belangrijkste noord-zuidroute afgesneden, zeiden bewoners. Het Israëlische leger zei dat de centrale weg vanuit Khan Younis naar het noorden “een slagveld vormt” en nu gesloten is.

Philippe Lazzarini, hoofd van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen in Gaza (UNRWA), zei dat de hervatting van de Israëlische militaire operatie een herhaling was van “de verschrikkingen van de afgelopen weken” door mensen te ontheemden die eerder ontheemd waren, ziekenhuizen overvol te maken en de humanitaire operatie verder te wurgen. tot een beperkte voorraad.

“Het evacuatiebevel dwingt mensen zich te concentreren in minder dan een derde van de Gazastrook. Ze hebben alles nodig: voedsel, water, onderdak en vooral veiligheid. Wegen naar het zuiden zijn verstopt”, zei Lazzarini.

“We hebben het herhaaldelijk gezegd. We zeggen het nog een keer. Geen enkele plaats is veilig in Gaza, noch in het zuiden, noch in het zuidwesten, noch in Rafah, noch in welke eenzijdig zogenaamde ‘veilige zone’ dan ook.”

VERPLAATST IN EEN WOESTENLAND

Maar liefst 80% van de 2,3 miljoen inwoners van Gaza zijn al hun huizen ontvlucht tijdens de acht weken durende oorlog die de enclave in een woestenij heeft veranderd.

Maandag beval Israël de Palestijnen delen van Khan Younis te verlaten, waarbij hij aangaf dat ze richting de Middellandse Zeekust moesten trekken en richting Rafah, een grote stad vlakbij de Egyptische grens.

Wanhopige Gazanen in Khan Younis pakten hun bezittingen en gingen richting Rafah. De meesten waren te voet en liepen langs verwoeste gebouwen in een plechtige en stille processie.

In Washington zeiden functionarissen dat het te vroeg was om definitief te zeggen of Israël het Amerikaanse advies opvolgde om concrete stappen te ondernemen om de bescherming van burgers te garanderen, hoewel een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat het een “verbetering” was dat Israël evacuaties zocht in doelgebieden in plaats van naar hele steden.

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan zei dat Washington verwachtte dat Israël zou vermijden om gebieden aan te vallen die zijn geïdentificeerd als ‘no-strike’-zones in Gaza.

Hij zei dat de VS met Israël hadden besproken hoe lang de oorlog met Hamas zou moeten voortduren, maar hij weigerde die tijdlijn te delen.

Een hoge Israëlische functionaris zei dat het de tijd nam om nauwkeuriger evacuaties te bevelen om het aantal burgerslachtoffers te beperken, maar dat Israël deze niet helemaal kon uitsluiten.

“We zijn deze oorlog niet begonnen. We betreuren de burgerslachtoffers, maar als je het kwaad het hoofd wilt bieden, moet je opereren”, zei de functionaris.

Israël lanceerde zijn aanval om Hamas uit te roeien als vergelding voor een grensoverschrijdende aanval van Hamas-schutters op 7 oktober op grenssteden, kibboetsen en een muziekfestival. De militanten doodden 1.200 mensen en namen 240 gijzelaars in beslag, volgens Israëlische cijfers – de dodelijkste dag in de 75-jarige geschiedenis van Israël.

Ruim honderd gijzelaars werden vorige maand vrijgelaten tijdens een zevendaags bestand. De Israëlische autoriteiten zeggen dat zeven burgers en een kolonel van het leger in gevangenschap zijn omgekomen, terwijl er nog 137 gijzelaars in Gaza achterblijven.

In de acht weken van oorlog zijn volgens het ministerie van Volksgezondheid van Gaza minstens 15.899 Palestijnen, waarvan 70% vrouwen of jonger dan 18 jaar, gedood. Ze zeggen dat er nog duizenden vermist zijn en dat ze naar verwachting onder het puin liggen begraven. Ongeveer 900 mensen zijn omgekomen sinds de wapenstilstand vrijdag eindigde.

Israël beschuldigt Hamas ervan burgers in gevaar te brengen door te opereren vanuit civiele gebieden, onder meer in tunnels die alleen door grote bommen kunnen worden vernietigd. Hamas ontkent dat dit het geval is.

De Wall Street Journal meldde maandag, onder verwijzing naar Amerikaanse functionarissen, dat Israël een systeem van pompen had samengesteld dat gebruikt kon worden om Hamas-tunnels onder water te zetten.

Volgens het verhaal was het niet duidelijk of Israël zou overwegen de pompen te gebruiken voordat alle gijzelaars waren vrijgelaten.

Rapportage door Mohammed Salem in Gaza, Maayan Lubell, Ari Rabinovich en Emily Rose in Jeruzalem, Maggie Fick in Beiroet en Andrew Mills in Doha; Schrijven door Humeyra Pamuk en Stephen Coates; Bewerking door Rosalba O’Brien en Lincoln Feast.

Onze normen: de vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

Verkrijg licentierechtenopent een nieuw tabblad

Gn En Head