Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

ISIL eist verantwoordelijkheid op voor bomaanslag op katholieke mis op Filippijnen | Misdaadnieuws


Minstens vier mensen werden gedood en tientallen anderen raakten gewond bij de explosie op de Mindanao State University.

De groep ISIL (ISIS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de bomaanslag op een katholieke massadienst in de zuidelijke Filippijnen, waarbij ten minste vier mensen om het leven kwamen en tientallen anderen gewond raakten.

De explosie op zondag scheurde door een gymzaal van de Mindanao State University in Marawi City, waar pro-ISIL-strijders in 2017 een vijf maanden durende belegering leidden waarbij meer dan 1.000 mensen omkwamen.

“De soldaten van het kalifaat hebben een explosief tot ontploffing gebracht op een grote bijeenkomst van christenen … in de stad Marawi”, zei ISIL in een verklaring op Telegram.

De Filippijnse president Ferdinand Marcos jr. veroordeelde eerder “de zinloze en meest gruwelijke daden gepleegd door buitenlandse terroristen”.

Minister van Defensie Gilberto Teodoro vertelde op een persconferentie dat er “sterke aanwijzingen waren voor een buitenlands element”.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde de ‘gruwelijke terroristische aanval’ en zei dat het de Filippino’s steunde in het afwijzen van geweld.

Filippijnse veiligheidsfunctionarissen hadden zondag gesuggereerd dat de aanval mogelijk een vergelding was voor een militaire operatie ongeveer 200 km van Marawi City, waarbij elf islamitische rebellen omkwamen.

Maandag zei de politie dat ze onderzoek deed naar ten minste twee mensen die belangstelling hadden voor het bombardement.

“Om het onderzoek niet vooruit te lopen, zullen we de namen niet bekendmaken”, zei regionale politiechef Allan Nobleza tegen GMA News.

Mindanao State University zei zondag dat het “diep bedroefd” was over de “zinloze en gruwelijke daad” en de lessen tot nader order had opgeschort.

Mindanao, een eiland in het uiterste zuiden van het land, wordt al tientallen jaren geteisterd door geweld tijdens een opstand van gewapende separatistische groeperingen.

Na tientallen jaren van strijd tekende Manilla in 2014 een vredesakkoord met het Moro Islamic Liberation Front, de grootste separatistische groepering, maar kleinere groepen zijn doorgaan met het uitvoeren van aanvallen op het hele eiland.

Gn En Head