Skip to content


Veganistisch ligt ver achter ons, maar het is nooit te laat om te verkennen een veganistisch dieet. Het is zelfs gemakkelijker dan ooit tevoren, dankzij de vele veganistische vleesalternatieven die tegenwoordig beschikbaar zijn. Van Onmogelijk En Voorbij vlees hamburgers tot Gardein Chick’n en Tofurky, plantaardig vlees is zowat overal.

Het is ook niet alleen in de supermarkt. Met steeds meer plantaardig maaltijden bezorgen en veganistische opties bij diner- en fastfoodrestaurants, wordt vegan worden met de dag minder moeilijk.

Dit alles gezegd hebbende, er is één grote vraag over veganistisch vlees dat veel mensen zijn net begonnen om te vragen: is het gezond?

Waar wordt plantaardig vlees van gemaakt?

Dat hangt natuurlijk af van het vleesalternatief. Sommige plantaardige vleesopties zijn voedzaam en bestaan ​​voornamelijk uit minimaal bewerkte hele voedingsmiddelen. Maar veel van de meest populaire opties op de markt – en vooral degene die eruit zien en smaken echt vlees — zijn niet zo goed voor je.

Over het algemeen bestaat veganistisch vlees voornamelijk uit ingrediënten, waaronder:

  • Soja
  • Peulvruchten
  • Groenten zoals erwten of broccoli
  • Vruchten zoals jackfruit

Dat klinkt allemaal goed, toch? Waarom hebben we dan een gesprek over ongezond plantaardig vlees? Het gaat erom wat er met die basisingrediënten gebeurt.

Om dingen eruit te laten zien en te laten smaken als vlees, voegen voedselfabrikanten ingrediënten toe zoals tarwegluten, veel zout en kunstmatige kleurstoffen. Met andere woorden, als je een vleesalternatief kiest dat behoorlijk lijkt op echt vlees, komt dat waarschijnlijk omdat dat “vlees” zwaar is verwerkt.

Dit wil niet zeggen dat alle veganistische vleesopties net zo slecht zijn voor je gezondheid als verwerkt vlees. Maar ja, die vegan hotdog is waarschijnlijk net zo ongezond als een gewone hotdog.

Plantaardig vlees kan zeker een grote bijdrage leveren aan het verminderen van de belasting van het milieu, ondersteunen van dierenwelzijn En bespaart u geld. Maar als u om gezondheidsredenen de ruil maakt, wees dan gewetensvol over welk vleesalternatief u kiest.

Zorgen over de gezondheid van veganistisch vlees

Chaay_Tee/iStock/Getty Images Plus

Laten we eens kijken naar enkele van de grootste risico’s van ongezond plantaardig vlees.

Sterk verwerkt

Zoals we eerder hebben vermeld, vereist het behoorlijk wat verwerking om iets dat geen vlees is te nemen en het te laten smaken en eruit te laten zien als echt vlees. Voedingsmiddelen worden meer verwerkt als ze kunstmatige ingrediënten of ‘natuurlijke smaken’ bevatten. Specifiek in vleesvervangers zijn ingrediënten als soja-eiwitisolaat, soja-eiwitconcentraat en getextureerde plantaardige eiwitten verwerkte ingrediënten.

Dat is slecht nieuws, want ultrabewerkte voedingsmiddelen verhogen het risico op:

  • Obesitas
  • Dementie
  • Hoge bloeddruk
  • Type 2 diabetes
  • Verminderde levensverwachting

Ontbrekende belangrijke voedingsstoffen

Rundvlees, varkensvlees en gevogelte geven je lichaam allemaal een compleet eiwit, wat betekent dat ze alle negen aminozuren bevatten die je nodig hebt maar niet zelf kunt maken.

Veel plantaardig vlees is afkomstig van ingrediënten die op zichzelf geen complete eiwitten zijn, zoals peulvruchten en groenten. Als je kiest voor veganistisch vlees, zoek dan uit welke voedingsstoffen het niet bevat, zodat je die kunt aanvullen. Je moet ook op de hoogte zijn van plantaardige complete eiwitopties, zoals quinoa, tofu en tempeh.

Minder eiwit

De meeste volwassenen zouden 0,8 gram eiwit moeten krijgen voor elke kilo die je weegt, plus meer als je actief bent. Het Amerikaanse ministerie van landbouw heeft een handige rekenmachine om uit te rekenen hoeveel u zou moeten krijgen.

Sommige vegan vleessoorten bevatten minder eiwitten dan echt vlees, al is dit de laatste jaren wel beter geworden. Uiteindelijk, om een ​​volledig, gezond dieet te behouden, wil je waarschijnlijk aanvullen met veganistisch eiwitrijk voedsel zoals peulvruchten en noten.

Rijk aan natrium en verzadigde vetten

Een van de grootste problemen met plantaardig vlees is het natriumgehalte. Net als bewerkt dierlijk vlees bevat het meeste veganistische vlees een behoorlijke hoeveelheid zout. Het meeste natrium in onze voeding is afkomstig van bewerkte voedingsmiddelen. Lees het etiket en controleer specifiek het natriumgehalte voordat u aanneemt dat een vleesalternatief een gezonde ruil is.

Dit geldt met name als u een hoge bloeddruk of andere hartproblemen heeft.

Vleesalternatieven bevatten ook vaak verzadigde vetten vanwege de soort oliën gebruikt, met name kokosolie. Verzadigde vetten zijn ongezonde vetten die het risico op hartaandoeningen en een hoog cholesterolgehalte kunnen verhogen.

Het komt erop neer

Veel veganistische vleesalternatieven die sterk bewerkt zijn, zijn niet goed voor je. Niet alle vleesvervangers zijn echter ongezond. Als je weet hoe je etiketten moet lezen en gezondere plantaardige vleesopties kunt kiezen, kun je veganistisch vlees vinden dat is gemaakt met biologische ingrediënten die afkomstig zijn van hele voedingsmiddelen die minder natrium bevatten en meer vezels en ijzer bevatten.

Een plantaardig dieet kan dat wel zijn ongelooflijk gezond — plus goedkoper en milieuvriendelijker en diervriendelijker — zolang je het bij heel voedsel houdt. Je keuken bevoorraden met het juiste gereedschap voedzame maaltijden bereiden met minimaal verwerkte ingrediënten kan je helpen je op je best te voelen. Zelfgemaakt veganistisch vlees gemaakt van groenten en peulvruchten is ideaal, maar tofu, tempeh en seitan zijn minder bewerkte, eiwitrijke vleesalternatieven.

De informatie in dit artikel is alleen voor educatieve en informatieve doeleinden en is niet bedoeld als gezondheids- of medisch advies. Raadpleeg altijd een arts of een andere gekwalificeerde zorgverlener als u vragen heeft over een medische aandoening of gezondheidsdoelen.